maanantai 16.12.2019 | 08:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tuuli Tahkokorpi: Miksi äänestäisin heti uudestaan?

Keskipohjanmaa
Ti 14.5.2019 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa tällä viikolla. Nämä vaalit eivät ole erityisemmin kiinnostaneet minua. Pelkkä äänioikeuskirje postista ei ole luonut velvollisuudentunnetta äänestää. Samanlainen asenne näkyy eurovaalien laskevassa äänestysprosentissakin, eikä ihme.

Eduskuntavaalit pidettiin vasta kuukausi sitten. Uudet kansanedustajat eivät ole ehtineet muodostaa vielä hallitustakaan, ennen kuin osa heistä on jo ehdolla Brysseliin edustajaksi.

Herää kysymys, miksi poliittisten vallanpitäjien vaihtuminen pitää tapahtua näin lyhyellä aikavälillä? Haluaisin kuin protestina jättää äänestämättä, jottei hyvä ehdokas saisi tarpeeksi ääniä ja jäisi mieluummin nykyiseen tehtäväänsä.

Vaikka tiedostan ääneni tärkeyden, en koe, että parlamenttiin valituilla edustajilla on yhtä suurta painoarvoa Suomelle kuin sillä, kuka edustaa Arkadianmäellä. Minulle aiheuttaa jopa ahdistusta, että sellaiset uudet nimet, kuten vihreiden Iiris Suomela, ovat jo ehdolla muualle onnistuneen eduskuntavaalikampanjan jälkeen.

Kaikkein huvittavinta on se, että osa ehdokkaista ei edes ottaisi paikkaa vastaan, vaikka tulisikin valituksi. Kyse on vain ääniharavoinnista, jossa tuplaehdokkaille pyritään saamaan suuri kannatus, vaikkei aikeita koko pestin vastaanottamiseksi olisi. Miksi siis edes vaivautuisin äänestämään, jos ääneni menee hukkaan?

Eurovaalikäytäntö tarvitsisi muutosta. Vaalien ajankohta tulisi valita niin, ettei mailla olisi päällekkäin muita kansanvaaleja. Kahdet vaalit peräkkäin vievät huomion vain toiseen. Äänestämässä käyminen vaatii usein pitkää harkintaa. Myös eurovaaleissa äänestäjä haluaa tietää etukäteen, mitä asioita ehdokas ajaisi parlamentissa.

Toisena muutoksena tarvittaisiin yhtä helposti saatavaa tietoa ja aktiivista kampanjointia kuin eduskuntavaaleissa. Löysin tiedon eurovaalien ennakkoäänestyksen ajankohdasta nopeimmin Aamulehden sivuilta. Google ei ehdottanut minulle ensimmäisenä vaalien virallista sivua. Lisäksi vaaliuutisoinnin tulisi aina olla helposti ymmärrettävää.

Tärkeimpänä, ehdokkaiden tulisi ehdottomasti sitoutua siihen, että ottaa valituksi tullessaan paikan vastaan meppinä.

Periaatteesta olen ollut kuitenkin aktiivinen äänestäjä. Saa nähdä, lähdenkö nyt äänestyskopille.

Kaikkein huvittavinta on se, että osa ehdokkaista ei edes ottaisi paikkaa vastaan, vaikka tulisikin valituksi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »