Paikallisuutiset

Tässä he ovat, keskipohjalaiset ehdolla Brysselin koneeseen – Kärkiniminä Östman, Peltokangas ja Halmeenpää

Keskipohjanmaan levikkialueelta yhdeksän miestä ja yksi nainen pyrkii Euroopan parlamenttiin

Eurovaalit 2019

Keskipohjanmaa kysyi levikkialueen europarlamenttivaaliehdokkailta, mihin toimiin he aikovat ryhtyä EU-parlamentissa, jos he tulevat valituksi edustamaan Suomea.

Kysymykset: Kuka olet? Mihin toimiin aiot ryhtyä, jos sinut valitaan europarlamenttiin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastaukset:

Norjan lohta lennätetään Kiinaan fileoitavaksi ja sieltä takaisin lentokoneella Eurooppaan. Lähiruoka kunniaan.

Jarmo Humalajoki, Kansalaispuolue, 30 vuotta, opettaja Kokkola.

– Haluan puolustaa Suomea ja suomalaisten etua Euroopan unionissa. Esimerkkinä etujemme polkemisesta voidaan tässä yhteydessä käyttää vaikkapa vuonna 2008 voimaantullutta EU- direktiiviä, joka kieltää ettei maataloustuotteita saa markkinoida kotimaisuudella – siten esimerkiksi maitopurkin kyljessä ei saa olla suomalaisuutta korostavia sanoja tai kuvia – ajan voimakkaasti EU-sääntelyn keventämistä.

Jussi Mäkipelto, Liberaalipuolue, 32 vuotta, diplomi-insinööri, Kaustinen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos tulen valituksi, tulen osallistumaan internetiä ja digitalisaatiota koskevan sääntelyn valmisteluun. Aion lisäksi tuoda ymmärrystä sääntelyn todellisista kustannuksista.

Peter Östman, Kristillisdemokraatit, 57 vuotta, kansanedustaja, Luoto

– Jäsenmaat ovat vastuussa veloistaan. Talous- ja rahaliitolla on edellytykset toimia kestävästi vain, jos jäsenmaat noudattavat vakaus- ja kasvusopimusta.

– Suomen pitää vaikuttaa aktiivisesti EU:n maatalouspolitiikan kehitykseen ja varmistaa, että Suomen pohjoiset erityisolot huomioidaan. EU:n pitää säilyä puolueettomana ja tukea Israelin oikeutta turvallisiin rajoihin sekä edellyttää sen naapurimaita tunnustamaan Israelin oikeus olemassaoloon juutalaisena ja demokraattisena valtiona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mauri Nygård, Seitsemän tähden liike, 77 vuotta, Kokkola

– Pyrin saamaan aikaan hallitusten välisen konferenssin, jolla EU palaa itsenäisten valtioiden yhteistyöelimeksi. Toinen tärkeä teemani on tyrmätä presidentti Niinistön ja puheenjohtaja Sipilän ajama EU:n sotilasliitto. Lisäksi keskityn tiedon levittämiseen ja pyrin poistamaan Venäjä-vastaiset pakotteet koko Euroopan unionin alueella ja Suomessa. Suomen turvallisuutta lisäisi, jos luopuisimme Naton kanssa solmitusta isäntämaasopimuksesta.

Thomas Snellman, Vihreät, 60 vuotta, luomuviljelijä ja maaseudun kehittäjä, Pedersöre

– Pyrin vaikuttamaan ilmasto-ongelman ratkaisuun. Lähellä sydäntä on parantaa maatalouden hyötysuhdetta. Käytämme Euroopassa valtavasti fossiilista energiaa ruoan tuotannossa, lannoitteissa, traktoreissa, ruoan kuljetuksessa ja myös kotona. Tämä on liikaa. Norjan lohta lennätetään Kiinaan fileoitavaksi ja sieltä takaisin lentokoneella Eurooppaan. Lähiruoka kunniaan.

Oliver Pietilä, Keskusta, 19 vuotta, opiskelija, Kokkola

– Haluan Euroopan parlamentissa vaikuttaa unionin yhtenäistymiseen. Siten voimme kilpailla parhaiten maailmalla. Ilmastoasioissa meidän pitää pitää kiinni yhteisesti asetetuista ilmastotavoitteista.

– Tahdon vaikuttaa myös siihen, että Euroopan unioni vaikuttaa omalta ja läheiseltä. Eurooppaa ja unionia pitää tuoda enemmän julki, esimerkiksi kouluopetuksessa.

Niclas Sjöskog, RKP, 47 vuotta, maanviljelijä, Pedersöre

– Jos pääsen europarlamenttiin, pyrin korvaamaan viljelijöille Venäjä-pakotteista koituneet taloudelliset menetykset. Nyt tappioita on korvattu vain muutama prosentti.

– EU:n tukipolitiikkaa ollaan uudistamassa. Haluan vaikuttaa siihen niin, että tuet sopivat suomalaisille. Metsäpolitiikan haluan pitää kokonaan suomalaisissa käsissä. Euroopan talousmetsät ovat lähinnä Suomessa ja Ruotsissa ja tuntuu oudolta, jos muut ryhtyvät neuvomaan meitä metsien hoidossa.

Matti Heikkinen, Kristillisdemokraatit, 47 vuotta, liikennelentäjä, Oulainen

– Haluan puolustaa perinteisiä kristillisiä arvoja päätöksenteossa. Tämä koskee syntymätöntä lasta, lasta, aikuista, vanhusta ja erityisesti heikommassa asemassa olevaa. Olen aina heikomman puolta, olipa hän ihminen tai esimerkiksi pieni valtio.

Hanna Halmeenpää, Vihreät, 43 vuotta, biologian- ja maantiedon opettaja, Kalajoki

– Tahdon kiinnittää huomiota ilmaston muutoksen pysäyttämiseen. Suomi voi EU:n osana tehdä päästövähennyksiä, jotka koskevat koko unionia. Näin päätökset eivät vaaranna Suomen kilpailukykyä.

– Tiedän, että koulutuspolitiikka kuuluu kansallisvaltioille, mutta toivon harkittavan, että esimerkiksi Euroopan koheesiovaroista turvattaisiin kaikille Euroopan lapsille kunnollinen peruskoulutus.

Mauri Peltokangas (ps.) Kaustiselta ei vastannut Keskipohjanmaan kyselyyn.

Suomi ja EU

Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi vuonna 1995

Sen jälkeen Suomi on osallistunut muiden joukossa parlamentin valintaan

Suomalaisista Brysselin europarlamenttiin valitaan 13 jäsentä

Vaalit pidetään viiden vuoden välein.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15.5.

Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 26.5.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä