torstai 1.12.2022 | 06:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kun tietoa ovelta ovelle kaupattiin

Jukka Anias
La 18.5.2019 klo 08:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ehkä ei kaikkein paras idea elämänuraa ajatellen. Ryhtyä kiertäväksi kirjakauppiaaksi.

Jonnet eivät muistaa aikaa, kun tällainenkin ammattikunta vielä oli olemassa. Helpolla ei leipä irronnut eikä ainakaan leveää ollut.

Ennen digitaalista murrosta monen kodin kirjahyllyssä suorastaan kuului olla massiivinen tietosanakirjasarja. Jokaisella kustantajalla oli omat lippulaivansa, joita sitten maksettiin enemmän tai vähemmän sinnikkäästi osamaksulla. Lukemisen kanssa oli sitten vähän niin ja näin.

Painetussa sanassa on kiistattomat etunsa esimerkiksi säilyvyyden näkökulmasta. Papyrys esimerkiksi on ollut oleellisesti cd-romppuja luotettavampi tapa tallentaa tärkeitä asioita. Savitauluissakin on puolensa, vaikka pikakirjoitus tällä alustalla onkin ollut haastavaa.

Tietosanakirjoihin. Yleensä osia oli kymmenkunta. Viimeisimmissä versioissa (Spectrum Tietokeskus, Otavan Suuri Ensyklopedia) huomattavasti enemmän.

Sitten tuli internet eikä mikään ollut enää ennallaan. Googlea ei voi kirjahyllyn kaunistukseksi asettaa, mutta kyllähän tietojen päivitettävyys on tällä menetelmällä jopa huomattavasti kätevämpää kuin uuden painoksen ottaminen 12-osaisesta tietosanakirjasarjasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »