maanantai 16.12.2019 | 06:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kokkola Ultra Run kerää lähtöviivalle noin 100 kuntohirmua – Vuorokaudenjuoksu tällä kertaa SM-kisana

Seppo Luokkala Keskipohjanmaa
Ti 14.5.2019 klo 19:27 [päivitetty ti 19:56]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sietokyvyn rajoja koputellaan jälleen tulevana viikonloppuna, kun West Coast Ultra Runners järjestää kuudennen Kokkola Ultra Runin. Osallistujamäärä on aiempiin verrattuna tuplaantumassa.

Urheilutalon vierustan Suntin ranta on vakiintunut juoksutapahtuman pitopaikaksi. Juoksijat starttaavat matkaan lauantaina puoliltapäivin ja maaliin tullaan kuuden, kahdentoista tai 24 tunnin päästä. Myös 100 kilometrin kisa on ohjelmassa yhtenä vaihtoehtona.

Kokkolan ultrajuoksun kansainvälistyy aiemmasta, kun IAAF:n alainen IAU (Association of Ultrarunners) on mukana. Lajin kattojärjestön alaisuudessa juostaan kuuden tunnin Nordic Challenge, jota voi kutsua Pohjoismaiden mestaruusjuoksuksi.

Kuuden tunnin juoksuun on ilmoittautunut kaikkiaan 39 juoksijaa.

– Saimme tanskalaisia mukavasti liikkeelle. Heidän maajoukkueen johtaja Jesper Olsen tuo paikalle kuuden juoksijan ryhmän, tietää kilpailujohtaja Fredrik Olaussen.

Kilometrejä niellään 864,1 metriä pitkällä lenkillä enemmillään täyden vuorokauden ajan. 24 tunnin kisaan on alustavasti tulossa peräti 42 juoksijaa. Matkaan lähtee kiitettävästi paikallisia kuntohirmujakin.

– Puolet meistä juoksee ja puolet on järjestelypuolella. Jouduttiin osin arpomaan, että ketkä pääsevät osallistumaan, Olaussen naurahtaa.

West Coast Ultra Runnersin juoksijoista ovat Jan Lågland (224,734 km) ja Milla Vierimaa (204,411 km) juosseet ennätyksensä juuri kotoisan Suntin maisemissa. Vierimaa on Suomen kaikkien aikojen tilastossa naisista kahdeksantena ja Lågland miehistä 19:ntenä.

Vuorokauden juoksussa palkitaan parhaat SM-mitaleilla.

– Kaikki riippuu siitä, miten juoksu ja keho toimivat kilpailupäivänä. Ei ennätyksillä ole niinkään merkitystä. Sarjojen kärkipäähän voi kuitenkin veikkailla Ville Niemenmaata (224,304) ja Anu Ossbergiä (203,069).

Ultra Runin lajeihin on ilmoittautunut sattumoisin 49 naista ja 49 miestä. Fredrik Olaussen arvelee, että viivalle saattaa vielä tulla ainakin yksi musta hevonen.

Ennusteen mukaan sää suosii Kokkolan upeaa juoksutapahtumaa, vaikkakin Fredrik Olaussen suhtautuu asiaan hieman skeptisesti.

– Kaksi viikkoa sitten satoi lauantaina kymmenen senttiä lunta ja viime lauantaina Sunti tulvi yli äyräiden. Mitähän tänä lauantaina?

Ultrajuoksun vieressä on totuttu näkemään Suomen Tivolin kalustoa. Tällä kertaa tivoli loistaa poissaolollaan ja juoksutapahtuma voi toteutua väljempänä kuin koskaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »