tiistai 26.5.2020 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Viiden ällän rivi, aika mukavasti!" Tuomas Salo kirjoitti ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta

Ke 15.5.2019 klo 11:35 | päivitetty ke 18:13

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Päivi Savela

Ylivieskalainen Tuomas Salo ei pidä itseään poikkeuksellisen fiksuna vaan hän on hyvä tekemään töitä ja valmis tekemään työtä kohtuullisen paljon. Ja hyvä oppimaan!

Hän kirjoitti Ylivieskan lukiosta viisi laudaturia, joista kaksi syksyllä. Syksyn hyvä tulos antoi ymmärtää, että keväällä saattaa mennä viisi ällää rikki.

Salo valitsi yo-kirjoituksiin matemaattiset aineet sekä äidinkielen ja englannin. Lukiossa hän panosti kaikkiin aineisiin, niihinkin, jotka eivät niin kiinnostaneet.

Lopputuloksena on lukion todistus, jossa melkein kaikki aineet ovat kymppejä. Matemaattiset aineet ovat kuitenkin kiinnostavimmat.

– Jokin viehättää niiden loogisuudessa. Matemaattisten aineiden kautta voi ymmärtää maailmaa, jossa me elämme ja miten kaikki toimii. Se on myös mukavaa ongelmanratkaisua, erityisesti suosikkiaineeessani matematiikassa.

Tuomas Salo on löytänyt itselleen sopivan opiskelumenetelmän.

– Isojen asiakokonaisuuksien hallinta sujuu hyvin ja esseen kirjoittamistaidot auttavat monissa aineissa. Jatkossa pitää ajatella, mikä on järkevintä ja mitkä ovat omat rajat, hän pohtii.

Syksyllä vuorossa on siviilipalvelus. Salo hakee myös opiskelupaikkaa ja suunnitelmissa on opiskelun aloittaminen Oulun yliopistossa syksyllä 2020. Hän haluaa matemaattisten aineiden opettajaksi. Tämä on ollut selvää koko lukioajan.

– Vaikka ala on aika raskas, siinä pystyy yhdistämään inhimillisen aineen hallinnan ja kiinnostuksen tosi ihmisläheiseen työhön, jossa saa auttaa ja tehdä töitä nuorten kanssa. Myös kiinnostaa, mitä koulumaailmassa tapahtuu.

Toki on mahdollista, että jokin toinen asia alkaa kiinnostaa enemmän, mutta tämä on konkreettinen suunnitelma tällä hetkellä.

Lukioaika on ollut Tuomas Salon elämässä tähän mennessä parasta aikaa. Hän on nuorisovaltuuston puheenjohtaja, joka soittaa Elonkolina-bändissä ja on mukana seurakunnan toiminnassa. Hän on ollut myös tukioppilas, tutor ja lukion oppilaskunnan hallituksessa.

– Meidän ikäluokkamme on suhteellisen tiivis ja täynnä mukavia tyyppejä. Jokaisella on toki omat piirteensä, hän pohtii.

Erityisesti Salo kehuu Ylivieskan lukion tiimi-toimintaa. Oppilaat saavat valita itselleen sopivan tiimin, joka järjestää toimintaa lukion arkeen. Lukiossa toimii esimerkiksi ekotiimi ja abeillakin on omat tiiminsä. Jokaisella tiimillä on myös oma yrityskummi.

– Lukiossa on saanut koko ajan olla osa kouluyhteisöä. Lukio ei ole vain paikka, johon mennään oppimaan vaan yhteisö, jossa saa olla.

Salon oma aktivoituminen tapahtui ysiluokalla rippikoulun jälkeen. Hän kannustaa nuoria tarttumaan kiinni tarjottuihin mahdollisuuksiin.

– Jos ottaa kaiken irti ja lähtee liikkeelle hyvällä asenteella, voi tehdä paljon erilaisia juttuja.

Tässä ovat kevään 2019 uudet ylioppilaat – Katso lista valmistuneista

Meidän ikäluokkamme on suhteellisen tiivis ja täynnä mukavia tyyppejä. Jokaisella on toki omat piirteensä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »