tiistai 26.5.2020 | 03:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhon lukiosta valmistuvalla ylioppilaalla Jasmin Alangolla on edessä vielä neljät pääsykokeet ennen kesää

Jatko-opinnot johtamisen ja liiketalouden parissa kiinnostaa Alankoa

Hannes Torppa
Ke 15.5.2019 klo 16:30 | päivitetty ma 16:06

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

PERHO

Tämän kevään ylioppilas Jasmin Alanko on juuri saanut Perhon lukion rehtorilta tiedon valmistumisestaan ja nuorella naisella hymy on herkässä. Yhteensä kuusi ainetta kirjoittanut Alanko on tyytyväinen ylioppilastutkintoonsa, mutta luku-urakka ei ole läheskään ohi, sillä pääsykokeet alkavat ensi viikolla. Alanko hakee yhteensä neljään eri korkeakouluun lukion jälkeen, joista erityisesti Turku ja Rovaniemi houkuttelee. Lukion aikana Alanko on ollut mukana muun muassa Euroopan nuorten parlamentissa EYP:ssa ja jatko-opiskeluissa kiinnostaisi johtaminen sekä liiketalous.

– Vielä yläkoulussa olin varma, että minusta tulee asianajaja, mutta lukiossa minua alkoi kiinnostamaan politiikka ja kansainvälinen vaikuttaminen, Alanko kertoo.

EYP:ssa nuoret pääsevät pohtimaan yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä haasteita istunnoissa ja komiteatyöskentelyssä. Parlamentin istunnoissa harjoitellaan vaikuttamista ja tutustutaan politiikkaan oikeiden aiheiden kautta. Euroopan nuorten parlamenttiin Alanko päätyi kahden opiskelijakaverin kanssa, kun opettaja tiedusteli kiinnostuneita.

– Kyllä opettajalla taisi olla suuri vaikutus, että tuli lähdettyä, naureskelee Alanko osoittaessaan taustalla työskentelevään opettajaan.

Yläasteen lopulla Alanko pohti hieman lähtemistä Kaustisen musiikkilukioon laulu- ja viuluharrastuksen perässä, mutta lopulta paikallinen Perhon lukio vei voiton. Lukiossa Alanko on opiskeluiden ohessa ollut aktiivinen toimija ja osallistunut yritysmessujen järjestämiseen. Ensimmäisenä vuonna Alanko pääsi messuemännäksi ja ehkä sieltä myös kiinnostus johtamiseen on saanut potkua. Tänä kesänä Alanko on kesätöissä Kannonkoskella Piispalan leirikeskuksessa vastaanottovirkailijana.

Pääsykokeiden väliin ajoittuvia ylioppilasjuhlia Alanko odottaa innolla. Lukukiireistä huolimatta ylioppilas tuskin pystyy välttyä juhlajärjestelyiltä.

– Leivontaa ja siivoamista riittää varmasti minullekin, kun kaikki sukulaiset on tulossa, pohtii ylioppilas.

Lakkiaisviikonloppuna Alanko saa valmistautua vastaamaan uteliaille sukulaisille kysymykseen "mikä sinusta tulee isona?"

– Sitä ei ikinä tiedä mihin päätyy, mutta ehdottomasti ennemmin asuisin maaseudulla, tuumaa Alanko. Parasta olisi jos saisi yhdistettyä omaa mielenkiintoa vastaavan työn täällä asumiseen, hän lisää.

Tässä ovat kevään 2019 uudet ylioppilaat – Katso lista valmistuneista

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »