maanantai 16.12.2019 | 08:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Tiiton kolumni: "On aika hienoa, että siinä vaiheessa mieleeni ei edes juolahda mahdollinen salamurha tai tahallinen myrkytys" – Hoitajat ja ensihoitajat ansaitsisivat jatkuvien moitteiden sijasta suuret kiitokset

Keskipohjanmaa
To 16.5.2019 klo 06:30

Käväisin muutama viikko sitten ambulanssilla sairaalassa. Mutta älä huoli, tämä ei ole sairaskertomukseni, vaan ylistys mahtavalle sairaanhoitohenkilökunnalle.

Ensihoitajat kuuluvat mielestäni samaan kategoriaan poliisien ja palomiesten kanssa. He ovat luotettavia, turvallisia ja ystävällisiä ihmisiä. Olo paranee jo hätänumeroon soittaessa, koska silloin avun tietää olevan matkalla.

Aamuyöllä päivystyksessä maatessani minulla oli aikaa miettiä luottamusta vähän tarkemmin. Useissa rikossarjoissa ja -romaaneissa tulee väistämättä eteen se kohta, jossa hullu sarjamurhaaja pukeutuu hoitajaksi, hiipii salaa potilaan huoneeseen ja kaataa myrkkyä suoraan tippapussiin.

Onhan se tosiaan aikamoinen luottamuksen osoitus, että annan täysin vieraan ihmisen tökätä käteeni reiän, jonka kautta kehooni valuu kirkasta nestettä, jonka koostumuksesta minulla ei ole minkäänlaista tietoa. On aika hienoa, että siinä vaiheessa mieleeni ei edes juolahda mahdollinen salamurha tai tahallinen myrkytys. En halua repiä tippaa irti kädestäni ja juosta karkuun, vaan luotan miltei sokeasti siihen, että ambulanssissa minulle ei tapahdu mitään pahaa.

Sama luottamus jatkui myös ambulanssin ulkopuolella, kun ensihoitajat tarttuivat kantotuoliin ja veivät minut sisälle. Istuin tuolissa kaikessa rauhassa enkä pelännyt putoavani maahan. Toki ensihoitajakin voi kompastua tai hänen otteensa livetä, mutta siinä luottamuksen kuplassani sellainen vaihtoehto oli hyvin epätodennäköinen.

Ensihoitajilla on siis mielestäni rautainen ammattitaito. Mutta jotta tämä ei jäisi vain heidän kehumisekseen, siirrytään sairaalan sisälle. Siellä vastassa oli joukko asiallisia, mutta ystävällisiä hoitajia. Väsymyksestä ja kiireestä huolimatta he hoitivat hommansa hienosti.

Otetaan esimerkiksi hoitaja, joka kävi ottamassa minulta verinäytteen. Se ei ole mikään helppo tehtävä, sillä pelkään neuloja ja pistämistä. Toisinaan pyörryn silkasta järkytyksestä.

Hoitaja ei ollut asiasta moksiskaan. Hän antoi minun hengitellä kaikessa rauhassa, ja verinäyte oli nopeasti otettu. En pyörtynyt enkä hyperventiloinut. Kiitin hoitajaa siitä, että hän on olemassa.

Terveyskeskusten ruuhkista ja sairaalan toiminnasta valitetaan usein. Jonoja syntyy eikä aikojakaan löydy. Sanotaan, että henkilökunta on hidasta ja epäkohteliasta. Pyydetään vaihtamaan alaa.

Sellaiset ajatukset kannattaisi jättää pukematta sanoiksi. Jokainen hoitaja ja ensihoitaja on hakeutunut alalle syystä. Se syy ei luultavasti ole työaika tai palkkaus, vaan ihmisten auttaminen. He ansaitsevat moitteiden sijasta suuret kiitokset!

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Onhan se tosiaan aikamoinen luottamuksen osoitus, että annan täysin vieraan ihmisen tökätä käteeni reiän.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »