tiistai 26.5.2020 | 04:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ammatti tuo turvaa jatko-opintoihin – Jenni Kinnunen on sekä tuore ylioppilas että tarjoilija

Yhdistelmätutkinto teettää työtä, mutta vaihtelu myös virkistää.

Anni Lehtimäki
Ke 15.5.2019 klo 17:20 | päivitetty ke 18:13

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Suurin osa Kokkolan aikuislukion uusista ylioppilaista on yhdistelmätutkinnon suorittaneita opiskelijoita. Yksi heistä on 20-vuotias Jenni Kinnunen, joka on neljässä vuodessa ahkeroinut itselleen kolmoistutkinnon: ylioppilastodistuksen lisäksi hän saa tänä keväänä lukion päättötodistuksen ja tarjoilijan ammattipaperit.

Yhdistelmätutkinnon valitseminen oli Kinnuselle järkiratkaisu. Hän aikoo ponnistaa ylioppilastutkinnon pohjalta korkeakouluopintoihin ja katsoo, että tarjoilijan ammatti tarjoaa hyvän tavan elättää itseään opintojen ohessa.

Ylioppilastutkinnon ja ammattiopintojen yhdistäminen on luonnollisesti työläämpi urakka kuin pelkät lukio-opinnot. Käytännössä se toimii niin, että lukio- ja ammattijaksot vuorottelevat keskenään. Kinnunen on kokenut opiskelun rankaksi, mutta opintojaksojen vaihtelu on ollut hänestä myös virkistävää.

– Kun ehdin kyllästyä yhteen asiaan, jakso vaihtuikin jo seuraavaan. Ammattijaksot olivat vähän sellaisia rentoutumisjaksoja. Niiden aikana tehtiin toki töitä, mutta se oli taukoa lukiosta, hän kuvailee.

Toisaalta ammattiopinnot vaativat myös lukiota enemmän omatoimisuutta. Ammattikoulujen rahoitusta on viime vuosina leikattu, mikä on Kinnusen mukaan selvästi lisännyt itseopiskelua.

– Sitä en osaa arvostaa. Mielestäni koulu on sitä varten, että siellä opetetaan, hän toteaa.

Yhdistelmätutkinnoissa on Kinnusen mukaan pientä hiottavaa siellä täällä sen suhteen, miten hyvin eri opinnot saa käytännössä toimimaan yhteen. Hän voi kuitenkin suositella järjestelyä opiskelijoille, joita kiinnostaa jokin ammatti, mutta myös lukio ja opiskelun jatkaminen.

– Yhdistelmä avaa paljon ovia.

Tällä hetkellä Kinnunen työskentelee tarjoilijana Kokkolassa. Hän on hakenut kevään yhteishaussa yliopistoon ja ammattikorkeakouluun muun muassa fysioterapeutin opintoihin.

Heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen motivaation kerääminen korkeakoulujen valintakokeisiin ei ole ollut helppoa, mutta Kinnunen ei stressaa vielä sisäänpääsystä. Hän kertoo pitävänsä mielellään välivuoden juuri selättämänsä opiskelu-urakan jälkeen.

– Sieltä se opiskeluinto taas löytyy, kun tekee vuoden verran töitä, hän naurahtaa.

Tässä ovat kevään 2019 uudet ylioppilaat – Katso lista valmistuneista

Sieltä se opiskeluinto taas löytyy, kun tekee vuoden verran töitä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »