maanantai 25.5.2020 | 10:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Europarlamentissa osataan käyttäytyä paremmin kuin eduskunnassa" – Kokkolassa vieraillut eurovaaliehdokas Kimmo Sasi nostaisi Suomen puheenjohtajakaudella esiin EU:n ja Venäjän väliset suhteet

Annika Tiitto
Ke 15.5.2019 klo 20:20 | päivitetty ke 20:22

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokoomuksen eurovaaliehdokkaat Kimmo Sasi ja Sami Yli-Rahnasto sekä puolueen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen vierailivat keskiviikkona Kokkolassa. Grahn-Laasosen mukaan äänestäjien herätteleminen on nyt erityisen tärkeää.

– Eduskuntavaalien läheisyys saattaa olla uhka eurovaalien äänestysprosentille, mutta nämä vaalit ovat aivan yhtä tärkeät. EU:n pöydällä on nyt isoja asioita, jotka edellyttävät yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.

Esimerkiksi ilmastonmuutokseen, maahanmuuttoon ja turvallisuusuhkiin täytyy hakea ratkaisuja EU-tasolla. Heinäkuussa alkavalla Suomen EU-puheenjohtajakaudella pitää Sasin mukaan keskittyä etenkin rahoituskehyksiin, bioenergiaan ja turvallisuuteen.

– Suomen kannattaa nostaa esiin myös EU:n ja Venäjän väliset suhteet, koska suomalaiset ymmärtävät venäläisten sielunmaisemaa, hän toteaa.

Sasi päätti lähteä eurovaaliehdokkaaksi saadakseen uutta ja mielenkiintoista tekemistä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus eduskuntatyöstä, ja Euroopan unioni on jo pitkään ollut yksi hänen poliittisista painopisteistään.

– Vaikka europarlamentissa on EU-myönteisiä ja EU-kriittisiä ihmisiä, siellä osataan kuitenkin käyttäytyä paremmin kuin eduskunnassa.

Sasi itse on EU-myönteinen. Hän ei kannata liittovaltion rakentamista, mutta haluaa EU-maiden tekevän tiivistä yhteistyötä taloudessa ja turvallisuuspolitiikassa. Yhteismarkkinat ovat hänen mukaansa erittäin tärkeitä suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kannalta. Turvallisuuden suhteen Sasi toivoisi selkeämpää linjaa.

– On olemassa solidaarisuuslauseke, jonka mukaan kaikkien pitäisi tukea toisiaan, mutta lausekkeen sisältö on hyvin epäselvä. EU:n antaman tuen pitäisi olla niin vahvaa, että kenenkään ei kannattaisi edes harkita painostamista.

Koska EU-vaaleissa ei ole erillisiä vaalipiirejä, Sasin kiertue kattaa koko Suomen. Ihmiset ovat halunneet keskustella kiertueen aikana EU-rahojen käytöstä sekä kaksoisehdokkuuksista. Sasin mielestä kaksoisehdokkuus ei ole millään tavalla hyväksyttävää ja antaa huonon kuvan demokratiasta.

Grahn-Laasosen mukaan Kokoomus onkin tehnyt tietoisen valinnan välttäessään kaksoisehdokkuuksia.

– Kokoomuksen listalla ei ole yhtään kahdelle pallille tähtäävää ehdokasta, vaan kaikki ovat tosissaan mukana. Meidän on nyt tehtävä töitä vahvan, yhtenäisen ja eteenpäin katsovan Euroopan puolesta, Grahn-Laasonen sanoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »