Paikallisuutiset

Varusmies loukkaantui Lohtajalla ammuksen räjähtäessä – Puolustusvoimien oma helikopteri vei nuoren miehen Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan

Lohtaja

Valtakunnallisessa ilmapuolustusharjoituksessa Lohtajan Vattajanniemen ammunta- ja harjoitusalueella tapahtui perjantaina aamulla kello 9.33 onnettomuus. Ilmatorjuntatykin ammuksia käsitellyt panssariprikaatin varusmies loukkaantui kasvoihin, käteen ja reiteen, kun yksi 23 millimetrin ammus räjähti ilmatorjuntakanuunan vyöttämisvaiheessa.

– Varusmiehellä oli asianmukaisesti kypärä ja suojaliivit päällä. Turvallisuusmääräyksiä oli noudatettu, mutta en voi mennä sen tarkempiin yksityiskohtiin onnettomuudesta, kun poliisin ja Puolustusvoimien tutkinta onnettomuudesta on kesken, harjoituksen johtaja ja ilmatorjunnan tarkastaja everstiSami-Antti Takamaa kertoo. Hän työskentelee Maavoimien esikunnassa Mikkelissä. Keskipohjanmaa tavoitti Takamaan perjantaina iltapäivällä Vattajanniemen harjoitusalueelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loukkaantunut mies suorittaa varusmiespalvelustaan panssariprikaatissa. Panssariprikaati on Parolannummella Hattulassa sijaitseva Suomen maavoimien joukko-osasto. Hänen kotipaikkakuntaansa tai ikäänsä Puolustusvoimat ei kerro eteenpäin.

Harjoituksen aikana käymme läpi myös pelastusharjoituksia ja sen vuoksi hoitoketju toimi hyvin.

– Varusmies sai välitöntä ensiapua ja ensivasteyksikkö oli paikalla kello 9.42. Noin kello kymmenen aikaan loukkaantunut varusmies vietiin alueella sijaitsevaan leirisairaalaan, jossa päätimme yhdessä pelastusviranomaisten kanssa viedä Puolustusvoimien helikopterilla varusmiehen Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan päivystävälle silmäkirurgille. Harjoituksen aikana käymme läpi myös pelastusharjoituksia ja sen vuoksi hoitoketju toimi hyvin, Takamaa toteaa.

Varusmies pysyi tajuissaan koko ajan ja välitöntä hengenvaaraa ei ollut.

– Onnettomuuspaikan lähellä oli muitakin varusmiehiä. Heille ei onneksi sattunut mitään, eikä heille aiheutunut vaaraa tapahtuneesta. Varusmiesten kanssa on käyty palautekeskustelua ja he ovat saaneet tarvittavaa tukea. Onnettomuuspaikalla olleet varusmiehet olivat rauhallisia. Myös harjoituksiin osallistuville tiedotimme asiasta välittömästi sisäisesti. Olimme myös välittömästi yhteydessä loukkaantuneen varusmiehen omaisiin. Sen jälkeen tiedotimme asiasta julkisuuteen, Takamaa kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolustusvoimat lähetti tiedotteen onnettomuudesta kello 11.46. Takamaa korostaa, että tilanteessa toimittiin täysin ohjesäännön mukaan.

Varusmies loukkaantui lievästi myös viime vuoden toukokuussa Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Silloin 23 millimetrisen ilmatorjuntakanuunan patruunavyötä täyttämässä ollut varusmies loukkaantui kasvoihin ja silmään ammuksen räjähdettyä. Hänetkin toimitettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan silmälääkärin tarkastettavaksi.

– Se oli täysin erityyppinen tapaus kuin tämä, mikä perjantaina sattui. Siinä oli kyseessä vyöntäyttölaitteen väärä käyttö, Takamaa täsmentää.

Silti Takamaa pitää tapauksia erittäin harvinaisina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen vuodesta 1987 ollut Vattajalla harjoituksissa ja näiden kahden tapauksen lisäksi en muista muita onnettomuuksia Lohtajalla. Ihan kaikki tehdään, ettei tällaista pääsisi tapahtumaan. Onhan nämä onnettomuudet imagotappioita Puolustusvoimille, Takamaa myöntää.

Takamaa sanoo, että harjoituksen turvallisuuteen satsataan ennakkoon ja varusmiehiä ohjeistetaan hyvin seikkaperäisesti harjoituksen turvallisuusasioissa.

– Ensin turvallisuus ja sitten vasta operaatio, Takamaa linjaa.

Kovapanosammuntaharjoitukset Takamaa näkee täysin välttämättömäksi puolustukselle.

– Ilman kovapanosammuntaa meillä ei ole suorituskykyistä armeijaa. Simulaattoreilla ei voi korvata kovapanosammuntoja.

Lohtajan ilmapuolustusharjoitukset alkoivat tiistaina ja jatkuvat ensi viikon torstaihin asti. Harjoituksen kokonaisvahvuus on 1138 henkilöä. Harjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista.

– Kaksivaiheinen harjoitus koostuu ampuma- ja taisteluvaiheesta. Ampumavaiheen aikana käytetään kovia ampumatarvikkeita, joita ei käytetä taisteluvaiheen aikana. Ampumavaihe kestää vielä lauantaihin saakka. Taisteluvaihe aloitetaan maanantaina.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä