Paikallisuutiset

Kaupungin energiayhtiö kaappasi Kälviän voimalan? Kokkolan Energia ja Kälviän Energiaosuuskunta ilmiriidassa voimalan omistuksesta ja käytöstä

Kokkolan Energia Oy ja Kälviän Energiaosuuskunta ovat riitautuneet Kälviän keskustassa sijaitsevan lämpövoimalaitoksen omistuksesta, käytöstä ja kohtalosta. Kälviäläisten ärtymys ylitti sietorajan, kun kaupungin energiayhtiö lopetti paikallisen hakkeen käytön ja siirtyi polttamaan laitoksessa Venäjältä rekalla tuotavaa haketta.

Kälviän Energiaosuuskunta jätti kaupungin omistaman Kokkolan Energian toimista kanteen Pohjanmaan käräjäoikeuteen 15. helmikuuta. Asia on kirjallisessa valmistelussa eikä käsittelypäivä ole vielä tiedossa.

Kälviän Energiaosuuskunta teki aikoinaan 15 vuoden mittaisen sopimuksen lämmön toimituksesta Kälviän kunnan kanssa ja investoi vajaat puoli miljoonaa euroa kahden megawatin lämpövoimalaan. Kunta puolestaan rakensi lämpöverkon taajaman alueelle. Kuntaliitoksessa toimitussopimus ja lämpöverkko siirtyivät Kokkolan kaupungille, joka puolestaan siirsi ne tytäryhtiölleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Energiaosuuskunta omistaa vuonna 2004 käyttöön otetun ykkösvoimalan sekä toisen hieman uudemman kakkosvoimalan ja siihen kuuluvan verkon Kälviän teollisuusalueella.

– Kaupunki ei arvosta paikallisia toimijoita.

Osuuskunta valmistautui sopimusajan päättymiseen tekemällä useita tarjouksia uudesta sopimuksesta Kokkolan Energialle. Osuuskunta oli valmis investoimaan uuden voimalan ja rahoitustakin oli neuvoteltu.

Kokkolan Energia valitsi kuitenkin uudeksi yhteistyökumppaniksi Varmalämmitys Oy:n, jonka omistavat kattilavalmistaja KPA Unicon ja sijoitusyhtiö Infranode. Varmalämmitys rakentaa uuden neljän megawatin voimalan joulukuun alkuun mennessä, jonka jälkeen viereinen vanha voimala jää pois käytöstä.

Sopimusaika ykkösvoimalasta päättyi syyskuun lopussa. Lokakuun alussa Kokkolan Energia otti voimalan hoitoonsa ja lukot vaihdettiin. Osuuskunnan johto esitti, että yhtiö maksaisi vuokraa voimalasta, mutta vaatimus ei ole johtanut mihinkään. Lämpövoimala on edelleen osuuskunnan taseessa ja osuuskunta on maksanut voimalaan liittyvät vakuutukset ja kiinteistöverot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikki Koittola

Osapuolet eivät halua tarkemmin kommentoida keskeneräistä asiaa.

– Kaikki asiasta jotain tietävät ovat hämmästelleet, miten näin voi olla. Itsekin ihmettelen, etteivät viranomaiset ja verottaja ole puuttuneet kaupungin energiayhtiön toimiin. Poliitikotkaan eivät ole olleet kiinnostuneita, Kälviän Energiaosuuskunnan puheenjohtajaHeikki Koittola toteaa.

– Kaupunki ei arvosta paikallisia toimijoita. Toiminta ei ole linjassa kaupungin strategian kanssa. Puhutaan yhtä ja tehdään toista.

– Hake tulee läheltä, 80 osakkaaltamme, pääasiassa taimikonhoitokohteista. Paikallinen yrittää hakettaa rangat ja toimittaa hakkeen lämpölaitoksille. Päivystys hoidetaan paikallisin voimin. Laskimme, että tästä kaikesta palautuu verotuloina kaupungille 6 euroa megawattia kohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osuuskunnan tulevaisuus on auki.

– Pyöritämme pienempää kakkosvoimalaa ja etsimme uusia toimintamuotoja. Haketta on myyty kauempana toimiville voimalaitoksille, puheenjohtaja Koittola toteaa.

Kälviän taajaman kaukolämpöverkossa on 65 asiakasta. Hakkeen toimitukset ovat olleet noin 15 000 irtokuutiota vuodessa.

Kokkolan Energian toimitusjohtajanMikko Rintamäen mukaan voimalaitosasiassa on kyse näkemyseroista yhtiön ja energiaosuuskunnan välillä.

– Meidän mielestä asia on aika selvä. Onhan se iso muutos, kun pitkä sopimus päättyy, Rintamäki arvioi.

– Olemme tuoneet koe-erän venäläistä haketta, jolla mennään kesän yli. Mielellään ostamme energiapuuta Kokkolan alueelta, koska eurot ja verot jäävät silloin alueelle. Edelleen on toimijoita, jotka toimittavat haketta näillä hinnoilla.

– Asiakas tulee ensin. Kaukolämpöasiakkaan on voitava luottaa siihen, että toimitamme kohtuuhintaista lämpöä. Toiminnan pitää kuitenkin olla kannattavaa, toimitusjohtaja Mikko Rintamäki Kokkolan Energiasta toteaa.

Voimalakiista

Kälviän Energiaosuuskunta investoi voimalan vuonna 2003 ja teki sopimuksen lämmöntoimituksesta Kälviän kunnan kanssa.

Kuntaliitoksen myötä toimitussopimus ja kunnan rakentama kaukolämpöverkko siirtyivät Kokkolan kaupungille ja edelleen energiayhtiölle.

Sopimus päättyi viime syyskuussa ja epäselvyydet laajenivat.

80 paikallisen metsänomistajien omistama osuuskunta on jättänyt Kokkolan Energian toimista kanteen Pohjanmaan käräjäoikeuteen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä