sunnuntai 15.9.2019 | 19:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Minne menet maakunta? – Kokkola kyntää keskipohjalaista kasvu-uraa

Tapani Postila Keskipohjanmaa
Ma 20.5.2019 klo 20:30

Maakunta tarvitsee keskuksensa. Kovimmillaan aluekeskus ja ympäröivä maakunta kyräilevät, kilpailevat ja kamppailevat. Mutta tarvitseeko maakunta keskinäistä kilpailua? Onko vastakkainasettelulle tarvetta tai onko siihen edes varaa? Onko maakunnallinen kädenvääntö tarpeellista? Vähenevät resurssit ja kaikkoava kansa erottavat, vaikka keskinäiseen vastakkainasetteluun ei saa liikaa lukittautua.

Viimeisimmän maakuntakeskusten väestöennusteen mukaan Kokkolan väestökehitys on tulevina vuosikymmeninä lievästi nousevaa, ja kaupunki pysyy kasvu-uralla. Kokkola jatkaa nousuaan, vaikka valitettavasti ympäröivästä maakunnasta väki vähenee. Kokkola on kiistaton keskus, ja sen asema tukevoituu entisestään. MDI:n tekemän ennusteen mukaan vuonna 2040 yli kolme neljäsosa maakunnan väestöstä asuu Kokkolassa.

Keskipohjalaisten huoli hiljenevästä maaseudusta jaetaan maakunnissa ympäri maan. Maakuntien Suomen suunta on tulevaisuudessa kiihtyen kohti keskittynyttä Suomea. Yksinkertaistettuna syntyvyys laskee, väki vähenee ja ihmiset pakkautuvat entistä tiiviimmin yhteen. Ei auta, vaikka hyppisi tasajalkaa ja manaisi parempia väestöllisiä aikoja. Valtavirrat valuvat etelään, harvat keskukset vetävät väkeä. Totuus on, että väestön ja erityisesti työikäisen väestön suunta käy kohti suuria kaupunkeja.

Kokkolan pysyminen väestöllisellä kasvu-uralla on täysin maakunnan ansiota. Sitä ei pidä myöskään unohtaa maakunnan johtotähdessä. Toisen muuttotappio on toisen muuttovoitto. Pahimmillaan syrjäisempien, maakuntamaisten keskipohjalaiskuntien väkiluvun ennustetaan notkahtavan yli 30 prosenttia. Kokkolassakaan ei voi liikaa röyhistellä lievästi positiivisena pysyvän väestöennusteen perusteella.

Kokkolalla on kuitenkin mahdollisuus saada aikaan vastavirtausta valtavirtojen viedessä etelään. Ympäröivässä maakunnassa on myös mietittävä, onko lopulta maakunnallinenkin etu, että väki jää Kokkolaan eivätkä muuttajat matkaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Eivätkä ennusteet ole kiveen hakattu tulevaisuus. Keski-Pohjanmaa maakuntana sekä sen kunnat ja kaupungit ovat ensisijaisesti oman tulevaisuutensa tekijöitä. Pitoa, vetoa ja elinvoimaa rakennetaan yhteistyöllä.

Lue lisää: Kokkola harvoja kasvukuntia, kun Suomi pakkautuu Helsinkiin vuoteen 2040 mennessä – "Olemme tyytyväisiä tasaiseen väkimäärän kasvuun", Kokkolan strategiapäällikkö Piia Isosaari kertoo

Ei auta, vaikka hyppisi tasajalkaa ja manaisi parempia väestöllisiä aikoja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »