Paikallisuutiset

Hiihtolegenda Mika Myllylän patsas on valua vaille valmis, mutta hanke viivästyy vuodella rahan puutteen vuoksi – Kuvanveistäjä Seppo Kalliokosken suurtyö kunnioittaa Myllylän uraa ja persoonaa

KuvanveistäjäSeppo Kalliokoski viimeistelee Mika Myllylän patsasta ateljeessaan Halsualla.

– Aika lailla valmis tämä originaali (patsaan malli) on. Muutama yksityiskohta on vain vielä viimeistelemättä. Mutta käytännössä patsas alkaa olla valamista vaille valmis, taiteilija toteaa.

Kalliokoski on veistänyt liimapuusta noin 3,5 metriä korkean figuurin hiihtäjälegendasta. Kokonaisuuteen kuuluu olennaisena osana 1,25 metriä korkea jalusta, jonka Kalliokoski sanoo louhittavan Kurun harmaasta graniitista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Patsas on tarkoitus pystyttää Haapajärven kulttuuritalon viereen lähelle Haapajärven urheilualuetta, jossa hiihdettiin aikoinaan muun muassa kuuluisia puistohiihtoja.

Kun sanat loppuvat, alan veistää. Tässä Myllylän patsaassakin kävi niin Seppo Kalliokoski Kuvanveistäjä

Muistomerkin paljastustilaisuuden piti olla Mika Myllylän syntymän 50-vuotispäivänä tai ainakin lähellä sitä tulevana syksynä. Toisin kuitenkin käy. Patsashankkeen vetäjä Haapajärven Kiilat siirsi ajankohtaa, koska patsaan rahoittamiseen tarkoitettu Leader-avustushakemus ei läpäissyt EU-byrokratian seulaa.

– Lykkääntyminen harmittaa aika tavalla, sillä aloin veistää patsasta jo talvella, sillä tähtäsin saavani originaalin valmiiksi kesään mennessä. Näin siksi, että originaalin valaminen pronssiin kestää 2–3 kuukautta. Patsas oli tarkoitus valaa tänä kesänä Lapinlahden taidevalussa, Kalliokoski tuumaa.

Taiteilija ei lähde liioittelemaan viivettä vaan toteaa maltillisesti, ettei hänen kuusi kuukautta kestänyt työnsä ole valunut hukkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi tein mallin puusta enkä savesta, joka ei tahdo kestää aikaa. Puu pitää pintansa kauemmin, kuvanveistäjä ja hirsirakentaja Kalliokoski tuumaa.

Nyt valmistuneesta Myllylän patsaasta saatiin esimakua jo useita vuosia sitten, kun Kalliokoski suunnitteli Myllylän patsaasta pienoisveistoksen ja taidemitalin. Veistoksia on kolmisenkymmentä ja mitaleja 300. Niiden myynnillä rahoitetaan patsashanketta. Myyntiä ei ole vielä markkinoitu, mutta silti useita pienoisveistoksia ja mitaleja on jo ostettu. Kiilat oli varovainen, koska pelkäsi "varaslähdön" vaarantavan Leader-rahoituksen.

Taiteilija Kalliokoski naurahtaa, että toivottavasti tässä patsashankkeessa ei käy kuten vuonna 2001, kun Keski-Pohjanmaan hiihtoväki osti Kalliokoskelta noin metrin korkean patsaan, joka oli tarkoitus paljastaa yleisölle hiihtosankarin kunniaksi Lahden MM-kisojen jälkeen. Ei paljastettu, koska kisoissa kävi kuten kävi. Patsas jäi hakemaan paikkaansa yli kymmeneksi vuodeksi liikuntaorganisaatio KepLi:n kaapin päälle Kokkolaan.

Kun Mika Myllylä luovutti mitalinsa ja palkintonsa Haapajärven kaupungille kymmenisen vuotta sitten, kaupunki sai hiihtoväen hankkiman patsaan Myllylän saavutuksista kertovaan näyttelyyn Haapajärven kaupungintalon valtuustosaliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä nyt tehty patsas kertoo kuta kuinkin samaa viestiä kuin tuo 20 vuotta sitten veistämäni teos. Se kuvaa suomalaista miestä iloineen ja suruineen, voiton ja tappion hetkellä. Se on muistomerkki Mikasta, mutta samalla meistä kaikista, Kalliokoski kuvaa varastossaan säilössä olevaa teostaan Mika Myllylästä.

Lähtökohta patsaalle on Ramsayn 1999 MM-kisojen voittotuuletus. Noissa kisoissa Myllylä oli uransa huipulla. Kukaan ei kuitenkaan osannut aavistaa, mitä tapahtuu vain muutamaa vuotta myöhemmin.

Väsynyt mutta voitonriemuinen tuuletus vaihtuu hetkessä talvella 2001 Myllylän uran murtumiseen. Patsaan jalustassa on halkeama, jonka Kalliokoski on tarkkaan suunnitellut. Silti Kalliokoski ei halua korostaa hiihtosankarin elämän kulkua huippu-uran jälkeen. Mika Myllylä on hänelle yhä myyttinen sankari, mutta samalla tavallinen mies ja ihminen. Myllylän muistomerkistä jokainen löytää itsensä.

– Elämämme on sekoitus iloa ja vastoinkäymisiä. Sikäli Mika Myllylä kuitenkin poikkesi muista, että hän näytti uhraavan kaiken uralleen. Kun kilpahiihto päättyi, hänellä näytti olevan muita urheilijoita suurempia vaikeuksia löytää toisenlainen rooli ja tehtävä, Kalliokoski pohtii.

Halsualainen kuvanveistäjä tunnetaan myös olympiavoittaja Arsi Harjun kunniaksi tehdystä Arsin rinki -patsaasta.

– Jotkut taitelijat selittävät teoksiaan jälkikäteen. Minulle käy päinvastoin. Kun sanat loppuvat, alan veistää. Tässä Myllylän patsaassakin kävi niin. Toivon, että teos herättää sekä ajatuksia että keskustelua, Seppo Kalliokoski miettii.

FAKTA

Mika Myllylä

12.9.1969-5.7.2011

Suomen parhaita hiihtäjiä kautta aikain

Olympiakulta, -hopea ja 4 -pronssia

Neljä MM-kultaa, 3 MM-hopeaa, 2 MM-pronssia

Lukuisia SM-mitaleja

Edusti Haapajärven Kiiloja ja uran loppuvaiheessa Joutsan Pommia

Kaksi poikaa ja tytär

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä