Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan urheiluakatemia saa kehuja sekä opettajilta että urheilijoilta – Kokkolalainen jalkapalloilija Onni Tynjälä: "Akatemiatreeni on tietysti hyvä lisä"

– Nosta polvia! Tikkaa, tikkaa!

Kiviniityn koulun liikunnanopettajaTiina Kujalan napakat mutta kannustavat komennot saattelevat jalkapalloilijaJoose Heinosta eteenpäin tikasjuoksussa.

Meneillään on lukuvuoden viimeinen yläkoulun urheiluakatemian yhteisharjoitus. Kippari-hallin nurmelle on kyhätty treenipisteitä, joille kehonhallintaa ja motoriikkaa petraamaan on asettunut puolensataa kahdeksasluokkalaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljä kokkolalaista yläkoulua on lyönyt vastikään hynttyyt yhteen, ja hedelmällisen yhteistyön antimista on nautittu vuoden verran. Yhteistä yläkouluakatemiaa voidaan siis pitää varsin tuoreena ilmiönä.

– Aamuharjoituksia on toki ollut pitkään aiemminkin. Ei kuitenkaan tässä mittakaavassa, Länsipuiston koulun liikunnanopettajaKim Huuhka taustoittaa.

Akatemiavalmennus on seuravalmennusta tukevaa puuhaa, sanoo liikunnanopettaja Kim Huuhka.
Akatemiavalmennus on seuravalmennusta tukevaa puuhaa, sanoo liikunnanopettaja Kim Huuhka. Kuva: Ulla Nikula

– Ennen yhteistyötä aamuharjoittelu on ollut pitkälti koulukohtaista ja tapahtunut saatavilla olevien lajiryhmien mukaan, kollegaJuha Elo Hakalahden koulusta tähdentää.

Urheilijoita on ollut mukana hiukan alle sata. Määrä likimain tuplaantuu ensi vuonna, kun yläkouluakatemia laajentuu kahden luokka-asteen suuruiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulevassa mallissamme kahdeksasluokkalaiset harjoittelevat tiistaina ja yhdeksäsluokkalaiset torstaina, Elo esittelee.

Akatemiatoiminta saa ruusuja henkilökunnalta. Kokemukset vaikuttavat olevan ilmeisen positiivisia.

– Valmennan akatemiassa jalkapalloa, jonka harrastajia tulee eri seuroista, muun muassa KPV:sta ja GBK:sta. Lisäksi oppilaat ovat eri kouluista. Akatemia yhdistää seuroja, ja täällä oppilaat pääsevät tutustumaan toisiinsa, Huuhka selvittää.

– Totesin seitsemäsluokkalaisten valinnaisaineiden vanhempainillassa, että urheiluakatemia on tämän hetken paras kurssi urheilijoille. Sitä voisi kutsua helmeksi, Elo kehuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rehtorien rooli akatemiatoiminnan mahdollistamisessa on ollut suuri. He ovat tehneet yhdessä päätöksiä ja sijoittaneet tuntikehyksestä tunteja urheiluakatemian käyttöön, Kujala puolestaan kiittelee.

Miten urheilijat suhtautuvat akatemiaa kohtaan? Sangen myötämielisesti, aivan kuten maikatkin.

– Pidän akatemiaa tosi hyvänä juttuna. Sen avulla pystyy harjoittelemaan muuallakin kuin koulun jälkeen joukkueen harjoituksissa, Kokkolan Tiikereitä edustava lentopalloilijaVenla Kujala kommentoi.

Samansuuntaisen lausunnon antaa KPV-kolmikko Heinonen, Henri Iivonen jaOnni Tynjälä. Viisi kertaa viikossa harjoitteleva futaajatrio halusi lisää treeniä. Niinpä he hakivat akatemiaan harrastamaan mielilajiaan.

Joose Heinonen (kesk.) pelaa Kokkolan Pallo-Veikkojen C04-pojissa.
Joose Heinonen (kesk.) pelaa Kokkolan Pallo-Veikkojen C04-pojissa. Kuva: Ulla Nikula

– Akatemiassa ja seurassa harjoitellaan aika lailla samantyyppisesti. Joukkueen treenit ovat akatemiatreenejä tärkeämpiä, mutta akatemiatreeni on tietysti hyvä lisä, Tynjälä vertailee.

– Akatemiavalmennus on aika lähellä seuravalmennusta – ei kuitenkaan seuravalmennusta, vaan sitä tukevaa. Jalkapalloryhmässä keskitytään pallollisiin lajitreeneihin, kuten taitotreeneihin ja pienpeleihin, Huuhka vahvistaa valmennettavansa näkemyksen.

Tyytyväisyydestä kielii myös se seikka, ettei kukaan haastatelluista urheilijoista keksi tai ainakaan nosta esiin akatemiatoiminnasta yksittäistä osa-aluetta, joka vaatisi remonttia. Hyvin tuntuu pyyhkivän – harjoitussisältöjä ja aikaresursseja myöten.

– Totta kai pyrimme kehittämään entisestään akatemiatoimintaa. Olemme yhteydessä seuravalmentajiin ja kysymme, mitä asioita he haluaisivat nähdä valmennuksessamme. Kaiken kaikkiaan uskon, että yläkouluakatemian myötä olemme menossa oikeaan suuntaan, Elo arvelee.

Senni Ojala (vas.) ja Frida Lindholm muodostivat parin keskivartaloa kuormittavassa kehonhallintaharjoituksessa.
Senni Ojala (vas.) ja Frida Lindholm muodostivat parin keskivartaloa kuormittavassa kehonhallintaharjoituksessa. Kuva: Ulla Nikula
Fakta

Urheiluakatemia

Keski-Pohjanmaan urheiluakatemia on suunnattu toisen asteen opiskelijoille ja yläkoulun kahdeksasluokkalaisille. Ensi vuonna mukaan liittyvät yhdeksäsluokkalaiset.

Toisen asteen opiskelijoita akatemiassa on parisataa. Yläkouluakatemian urheilijoita on hiukan alle sata.

Yläkouluakatemia harjoittelee kahdesti viikossa eli yhteensä neljä tuntia. Toisen asteen opiskelijoilla akatemiaharjoituksia on kolme kertaa viikossa eli yhteensä kuusi tuntia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä