Paikallisuutiset

Tukholmasta Kokkolaan uskolliseksi matkustaja-alukseksi – M/s Jenny on kuljettanut ihmisiä Tankariin jo 17 vuotta

Alus on miehistölleen ikuisuusprojekti, jota parannellaan jatkuvasti.

Risteilijä M/s Jenny odottaa kärsivällisesti matkustajia Kokkolan Meripuiston laiturissa. Kesän risteilyt Tankarin majakkasaareen alkavat vasta parin viikon kuluttua. Sitä ennen tosin on jo tiedossa tilausristeilyjä ja huoltoreissuja Tankariin.

Tällä hetkellä Jennyn koneistoon vaihdetaan öljyjä ja sen pohja on tarkoitus vielä tutkia sukeltamalla. Se on ollut talven telakalla Pietarsaaressa. Talveloilla olon aikana sitä on siivoiltu ja valmisteltu tulevaa kautta varten.

– Ravintolasalin jokainen tuolinjalka on pesty, kertovatJari Sundbäck jaPentti Koponen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sundbäck on aluksen kapteeni, Koponen taas toimii sen miehistössä muun muassa kansimiehenä. Molemmat miehet tuntevat Jennyn läpikotaisin, sillä he ovat olleet sen kanssa tekemisissä vuodesta 2001 lähtien. Silloin Jenny tuotiin Kokkolaan entisestä kotikaupungistaan Tukholmasta. Se liikennöi Kokkolassa ensimmäisen kerran kesällä 2002.

– Matkaan lähdettiin 21. marraskuuta ja joulukuun neljäntenä päivänä tultiin monien vaiheiden jälkeen perille. Oli tuulista, pimeää ja väsytti. Monta vuorokautta ajettiin samoilla silmillä, Sundbäck muistelee.

Entisessä elämässään Insula- ja Insula Linnea -nimillä tunnettu Jenny ei Sundbäckin mukaan ollut saapuessaan kehuttavassa kunnossa. Sille tehtiin heti alkuun mittava kunnostusurakka, jonka jälkeenkin vuosien varrella on tehty jatkuvasti erilaisia kohennuksia. Muun muassa pohjaa ja koneistoa on uusittu. Hiljattain alukseen on asennettu myös ilmalämpöpumppu, jolla sisätiloja voi viilentää kesähelteillä.

Osa toimenpiteistä on pieniä, mutta merkityksellisiä. Viimeisimpänä uudistuksena Sundbäck ja Koponen kertovat hävittäneensä ulkokannelta käyttämättömän baaritiskin ja laittaneensa sen tilalle pelastusliivilaatikon. Se parantaa aluksen turvallisuutta, sillä hätätilanteen tullen liivit saa näppärämmin käyttöön kannelta kuin sisältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toistaiseksi Jenny on saanut matkata saaristossa ilman ikäviä välikohtauksia. Toisinaan kova pohjoistuuli kuitenkin pakottaa sen jäämään rantaan. Viime kesänä niin kävi reilut kymmenen kertaa.

– Tämä on aika herkkä tuulelle, kapteeni Sundbäck kertoo.

Pohjoistuuli nostattaa aallot niin isoiksi, että Tankariin rantautuminen käy vaikeaksi. Muista ilmansuunnista käyvä tuuli ei haittaa niin paljon. Sundbäck tarkkailee tuuliennusteita netistä kajuutassaan.

– Tämän päivän tekniikalla olosuhteita pystyy seuraamaan paljon paremmin kuin ennen, kun kuunneltiin vain radiosta ennusteita, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perinteiset välineet auttavat laivan ohjaamisessa.
Perinteiset välineet auttavat laivan ohjaamisessa. Kuva: Markku Jokela

Jenny on 30 metriä pitkä ja kuusi metriä leveä. Sen kyytiin mahtuu 177 matkustajaa.

Aluksen kruunu on ylimpänä komeileva aurinkokansi, jonne matkustajat mielellään kerääntyvät katsomaan rantautumista. Risteilyjen aikana miehistöön kuuluu kippari ja kaksi kansimiestä, jotka huolehtivat käytännön asioista: he esimerkiksi kiinnittävät laivan laituriin ja irrottavat sen sekä vastaavat matkustajien kysymyksiin.

Matkustajia palvelee laivan alakerrassa myös Fazerin ravintola. Risteilytunnelmaa on mahdollisuus tehostaa myös alkoholijuomilla, mutta mikään bilelaiva Jenny ei ole. Onpa liian tuhdissa humalassa kyytiin pyrkivä matkustaja jätetty joskus saareenkin.

– Olemme sanoneet Tankarissa, että tule miekkataksilla pois, Sundbäck toteaa.

M/s Jennyn kannella säilytetään neljää hätälauttaa. Yhden lautan kyytiin mahtuu sen auettua 50 henkeä.
M/s Jennyn kannella säilytetään neljää hätälauttaa. Yhden lautan kyytiin mahtuu sen auettua 50 henkeä. Kuva: Markku Jokela

Vaikka Sundbäck on ehtinyt tehdä työkseen muutakin, merenkulku on ollut osa hänen elämäänsä lapsesta asti. M/s Jennykään ei ole hänelle pelkkä työ.

– Kyllähän tämän laittamiseen on mennyt iso osa elämää ja vapaa-aikaakin. Se on oikeastaan elämäntapa, hän toteaa.

Fakta

M/s Jenny

- Kokkolan edustalla liikennöivä matkustaja-alus.

- Reittiliikenne Tankariin alkaa 5.6. ja Köpanholmeniin 4.7.

- Matka Tankariin kestää 1,5 tuntia.

- Matkalippu aikuiselta 20 euroa, 4–15-vuotiaalta lapselta 10 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä