Paikallisuutiset

Kevään ilmiö Kokkolassa: Nuoret ovat selvitelleet välejään tappelemalla, kaverit ympärillä kannustavat ja ottavat puhelimensa esille – Väkivallan videoimisesta voi tulla taakka

Kuvitellaan tilanne, jossa vanhempi konstaapeliJuha Puurula ja Keskipohjanmaan toimittaja ovat nimitelleet toisiaan loukkaamistarkoituksessa koko kevään ajan.

Kaksikko ei enää kykene sopimaan välejään. Myös heidän työkaverinsa ovat tulleet vedetyiksi vastapäisiin nurkkiin.

– Lopulta riitaa yritetään selvitellä niin, että järjestetään tappelu, jossa kahden vihamiehen sijaan kohtaavat heidän kaverinsa, edustajansa. Toista lähdetään puolustamaan. Kummankin osapuolen joukot videoivat tappelun älypuhelimillaan, Puurula sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Todellisuudessa järjestettyihin tappeluihin Kokkolassa ovat osallistuneet lapset ja nuoret, etenkin yläkouluikäiset.

Pahimmillaan kuvaaminen on yllyttävä tekijä tappelijoille. vanhempi konstaapeli Juha Puurula

Puurula puhuu tämän kevään ilmiöstä.

– Selkeä kaava on se, että tappelua osataan odottaa tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa – vaikka puistossa tai urheilupaikalla, koulun pihalla tai käytävällä, useimmiten kouluajan ulkopuolella. Harvoin on niin, että porukkaa ei olisi ympärillä. Sitten puhelimet kaivetaan esille. Kaveria puolustetaan. Videoita jaetaan somessa.

Järjestettyihin tappeluihin johtava riitaantuminen voi lähteä esimerkiksi nettinimittelystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juha Puurula näyttää haltuunsa saaman videon, jossa painin otteet eivät enää riitä. Kahden nuoren välienselvittely käydään nyrkkitappeluna. Kun maahan kaadutaan, lyönnit jatkuvat.

Video on kuvattu Kokkolassa.

– Pahimmassa tapauksessa iskuja voi tulla kymmeniä puolin ja toisin. Sellaista asetelmaa ei kuitenkaan ole ollut, että toinen olisi selvästi altavastaajana ja hänet pahoinpideltäisiin. Tappelijat ovat olleet pääsääntöisesti poikia, Puurula sanoo.

Hän on huolestunut siitä, että väkivaltaisia välienselvittelyitä kuvataan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmiö ei ole uusi. Nuorten tappeluvideoista on uutisoitu Suomessa jo vuosia. Yleensä kaava menee niin, että sivustakatsojat eivät yritä lopettaa tappelua. Sen sijaan tilannetta lietsotaan.

Moni seuraa tapahtumia älypuhelimen läpi.

– Pahimmillaan kuvaaminen on yllyttävä tekijä tappelijoille. Tiedetään, että kuvataan, ja siihen valmistaudutaan. Toinen juttu on se, että kuvaaminen voi tehdä tappeluista kestollisesti pidempiä. Yllyttävä aspekti on joka tapauksessa mukana.

Tappeluvideon julkaiseminen netissä voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä, joka on Suomen rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko.

– Videon levittäminen luvatta on rikos. Kun julkaistaan netissä, ei ole mitään kontrollia siitä, kenen silmiin video päätyy. Tappelijoita puolestaan voi koskettaa pahoinpitelyrikos, Puurula sanoo.

15-vuotias ei rikoslain mukaan ole rikosoikeudellisesti vastuunalainen.

– Seuraamus voi tarkoittaa lastensuojelullisia toimenpiteitä. Eniten minua huolestuttaa se, että on selkeästi havaittavissa, että ongelmia hoidetaan väkivallalla. Lyönnin seuraamukset voivat olla rajut. Tappelussa ei voi koskaan tietää, kuinka siinä käy, Puurula sanoo.

Somevideoiden kuvaaminen on lisääntynyt esimerkiksi pikaviestipalvelu Snapchatin suosion myötä. Snapchatissa videopätkät näkyvät sovelluksessa vain vuorokauden ajan.

– Aina on mahdollisuus, että video otetaan jotenkin talteen ja julkaistaan myöhemmin muualla. Myöhemmin video voi aiheuttaa hankaluuksia esimerkiksi työnhaun yhteydessä.

Puurulan mukaan koulumaailma on muuttunut maailman mukana. Fyysinen väkivalta kiusaamisen muotona on vähentynyt, mutta nettikiusaaminen on kasvanut.

– Niin sanottuja monninpesuhommia ei ole entiseen malliin, mutta sitten on some. Siellä tapahtuvaa kiusaamista ei pääse pakoon, vaikka kotona iltaisin laittaisi ovet kiinni.

Puurulan mukaan tappeluvideoita on tullut Kokkolan poliisin tietoon "enemmän kuin yksi mutta vähemmän kuin kymmenen" tämän vuoden helmikuusta alkaen.

Fakta

Rikoksen tunnusmerkit

Nuorten ennalta sovittujen tappeluiden videoimista on tapahtunut Suomessa useita vuosia. Kokkolassa ilmiö kiinnitti poliisin huomion tänä keväänä. Tapauksia on ollut kourallinen.

Sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen että väkivalta ylittävät rikoskynnyksen.

Tappeluvideon jääminen nettiin voi aiheuttaa ongelmia vielä aikuisiällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä