Paikallisuutiset

HIFK-valmentaja Tor Thodesen KPV-ottelun jälkeen: "Karmea kenttä, karmea peli" – Kokkolan Keskuskentän nurmi ei ollut maanantaina priimakunnossa, mutta pelikelpoinen se oli

Helsingin IFK:n valmentajaTor Thodesen arvosteli jalkapalloliigan maanantaisen KPV–HIFK-ottelun jälkeen Kokkolan Keskuskentän nurmen kuntoa.

– Karmea kenttä, karmea peli, ei juuri mitään katsottavaa. Ei näissä olosuhteissa pysty syöttämään 6–7 kertaa peräkkäin omille. Sen jälkeen pelistä tulee tuollaista taistelupalloa, Thodesen puhisi lehdistötilaisuudessa.

Siinä Thodesen on oikeassa, ettei Keskuskenttä ollut priimakunnossa. Toukokuu ja luonnonnurmi kun eivät ole Suomen olosuhteissa se paras mahdollinen yhdistelmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ottelun erotuomaristo päättää kaikilla sarjatasoilla ottelun aloittamisesta, jatkamisesta sekä myös ottelun mahdollisesta keskeyttämisestä. Suomen Palloliiton olosuhdepäällikköTero Auvinen sanoo, että missään vaiheessa ei ollut epäselvyyttä siitä, etteikö peliä olisi voitu maanantaina Keskuskentällä pelata.

– Pelikentän suhteen olemme olleet tietoisia, että nurmikenttä ei ole täydellinen eikä kentän viherpeittävyys ole optimaalinen. Mutta tiesimme myös sen, ettei kenttä ollut pelaajille vaarallisessa kunnossa, Auvinen selvittää.

– Nurmikenttä voi olla pelikelpoinen, vaikka se ei ole täydellisesti kasvussa, sen viherpeittävyys ei ole täydellinen ja sen visuaalinen ilme ei vastaa kesällä parhaassa kasvussa olevaa nurmikenttää, Auvinen lisää.

Jalkapallon tekonurmikenttien suhteen Veikkausliigan stadioneilla noudatetaan FIFA Quality Consept -laatujärjestelmää, eli kentän tulee olla testattu ja sillä on sertifiointi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nurmikenttien ja hybridinurmikenttien osalta vastaavaa järjestelmää ei vielä ole olemassa, vaikka valmisteluja UEFAn ja FIFAn osalta on parhaillaan käynnissä, Auvinen taustoittaa.

KPV:n valmentajaJarmo Korhonen myöntää, ettei Keskuskentän nurmi ollut maanantaina parhaassa mahdollisessa tikissä.

Selitys on selvä. Keskuskentällä pelattiin reilun viikon sisään kolme ottelua, kun kahden liigaottelun välissä KPV ja Ilves taistelivat Suomen cupin finaalipaikasta.

– Yleensä emme ole toukokuussa edes päässeet Keskuskentälle. Nyt siinä pelattiin lyhyen ajan sisään kolme peliä, ja kyllä se viimeisessä pelissä näkyi. Kaupunki on tehnyt kaiken tehtävissä olevan, ja kauden kotiavauksessa Lahtea vastaan nurmi oli todella hyvässä kunnossa, Korhonen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Keskuskenttä ei suinkaan ole ainoa moitteita saanut kenttä.

Vielä pahempaa kritiikkiä on kohdistunut Espoon Tapiolan urheilupuiston alustaan. VPS:n valmentaja Petri Vuorinen totesi STT:lle 11. toukokuuta pelatun Honka–VPS-ottelun jälkeen, ettei Tapiolan kenttä ole liigatasoinen.

Myös Tapiolassa on luonnonnurmi, tosin lämmitetty sellainen. Kokkolan Keskuskentän ohella toinen lämmittämätön luonnonnurmi on Tampereen Tammelassa.

Niiden vastakohtana ovat lämmitettävät tekonurmet. Sellainen on muun muassa Töölössä, jossa HJK ja HIFK pelaavat kotipelinsä. Lähes 20 miljoonaa euroa maksanut stadion on toiminut useamman kansainvälisen pelin näyttämönä, joten olosuhteet nurmea myöten ovat kalliimmat ja paremmat kuin Keskuskentällä.

– Pientä on helppo lyödä, Korhonen kuittaa etelästä tulevat kommentit Kokkolan olosuhteista.

Kuten Korhonen jo mainitsi, yleensä joukkueilla ei ole ollut Keskuskentälle mitään asiaa ennen kesäkuuta.

Kausi on aloitettu Santahaassa, kuten GBK:n naiset ja miehet ovat tehneet. Näin olisi tehty myös Pallo-Veikkojen leirissä, mutta Santahaka ei täytä Veikkausliigan kriteereitä olosuhteiden osalta. Siksi KPV joutui aloittamaan kautensa evakossa Seinäjoella.

Sekä GBK:n naiset että miehet pelaavat toukokuussa vielä yhden kotiottelun ja ne molemmat on merkitty pelattavaksi Santahaassa.

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna GBK:n joukkueilla ei ole kotipelejä, mutta kahden viikon päästä Keskuskentälle pääsee myös Kokkolan punavalkoinen joukkue, kun GBK:n naiset pelaavat siellä lauantaina ja miehet sunnuntaina.

Kun myös KPV pelaa vieraissa, Keskuskentällä tulee noin kolmen viikon ottelutauko, jolloin kentällä voidaan tehdä huoltotoimenpiteitä.

Tänäkin kesänä Keskuskenttä on pyhitetty pelkästään ottelukäyttöön.

– Joskus voimme pitää Keskuskentällä viimeistelytreenit ennen peliä, mutta muuten harjoittelemme muilla kentillä, Korhonen kertoo.

KPV ja HIFK pistejakoon Veikkausliigassa

Keskuskenttä vihersi jo huhtikuun lopussa

Kommentti

Fakta

Liigakentän vaatimukset

Pelikentän on oltava luonnonnurmea tai lisenssihallinnon hyväksymää, väriltään vihreää tekonurmea/jalkapallonurmea.

Kentän hyvän pelikunnon takaamiseksi stadionin kentän tulee olla lämmitetty tai kentän jatkuva pelikelpoisuus tulee pystyä todentamaan muuten vakuuttavasti.

Pelikentän pituuden on oltava 100–105 metriä ja leveyden 64–68 metriä.

Lähde: Suomen Palloliitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä