torstai 16.7.2020 | 05:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Suomen yllätysmestaruus on imagovoitto Liigalle, Jääkiekkoliitolle ja jopa IIHF:lle

Ti 28.5.2019 klo 06:30 | päivitetty ti 08:54

Skenaario, jonka ei pitänyt koskaan toteutua. Ei edes villeimmissä sinivalkoisissa unelmissa.

Leijonat ylsi MM-kisoissa kirjaimellisesti uskomattomaan temppuun. Tirehtööri Jukka Jalonen taikoi hatustaan niin viehkeän kanin, että kiekkokansa haukkoi henkeään.

Akuutin hyperventilaation pahimmat oireet iskivät kolmannessa erässä, kun Kanada pakotti Suomen puolustuskannalle.

Goljatiksi naamioitunut Kanada murjoi kokoonsa käpertynyttä mutta sisukasta Daavidia niin kovakouraisesti, että loppuhetkien tv-materiaali täytti melkein väkivaltaviihteen kriteerit. Pataan tuli ja lujaa, mutta pistevoitto heltisi.

Kuinka rumaa ja kaunista urheilu voikaan olla yhtä aikaa?

Hekumoinnille soisi mielellään palstatilaa enemmänkin. Yhtä aiheellista on pohtia sitä, miten suuri onnenpotku yllätysmestaruus on monille toimijoille.

Sikarit palavat takuulla kotoisen Liigan pr-osastolla. Riutuvan pääsarjan markkinointimiehet ottavat avosylin vastaan tuhkimotarinan.

Kahdentoista Liiga-pelaajan retkikunta seikkailee parkkiintuneiden NHL- ja KHL-palkkaritarien seassa – vieläpä joukkueensa pääosissa. Loppuratkaisu kääntyy rohkelikkojen kannalta parhain päin, ja lytätyt keltanokat palaavat omiensa joukkoon juhlittuina sankareina.

Myyttisen kertomuksen markkina-arvoa ei uskoakseni tarvitse vääntää rautalangasta.

Hymy on epäilemättä herkässä myös Jääkiekkoliiton mahonkipöytien ääressä. Vellova kiekkobuumi vallannee Pohjolan, ja juniorimäärät pompannevat pykälällä ylöspäin. Ainakin hetkellisesti.

Samankaltaisia loikkia on tapahtunut ennenkin kultakuumeen keskellä. Bratislavan esijytky kahdeksan vuotta sitten houkutteli mukavasti nassikoita lajin pariin.

Nollalukemista ei tietenkään tarvitse ponnistaa. Jo valmiiksi mainiosta vetovoimasta kiitos kuuluu erityisesti Suomi-kiekon teinitähdille, jotka ovat pitäneet viime vuosina huolen positiivisesta medianäkyvyydestä.

Valioyksilöt Patrik Laine, Sebastian Aho, Mikko Rantanen ja viimeisimpänä Kaapo Kakko ovat liiton näkökulmasta ihanteellisia nuorisojulkkiksia. Aitoja ja helposti lähestyttäviä taitoniekkoja, jotka vetävät ihmisiä seuratoimintaan mukaan.

Niin tai näin, väistämätön Leijonat-hype sataa varmasti lajiliiton laariin.

Tärkeintä Suomen MM-kulta on IIHF:lle eli kattojärjestölle. Ummehtunut suurien tasoerojen turnaus päättyi kaavaa rikkovaan jymy-yllätykseen.

Rahakkain tai nimekkäin nippu ei voittanutkaan, vaan altavastaaja lakaisi suursuosikit tieltään.

Sellainen kiinnostaa ihmisiä. Sellainen myy.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan urheilutoimituksen kesätoimittaja.

Myyttisen kertomuksen markkina-arvoa ei uskoakseni tarvitse vääntää rautalangasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »