Paikallisuutiset

NordFuel kirii kohti suurta bioetanoli-investointia – Kanteleen Voiman jättihanke Haapavedellä testaa tekniikkaa ja neuvottelee raaka-aineesta

Haapavedelle noussee aivan lähivuosina maailman suurin puusta bioetanolia valmistava laitos sekä Pohjoismaiden suurin biokaasulaitos nimeltään NordFuel.

Liikuteltavat massat ovat suuria: Jalostamo käyttää raaka-aineena kaksi rekka-autollista purua ja haketta tunnissa. Joka viides tunti jalostamolta lähtee tankkiautollinen liikennepolttoainetta kohti satamaa. Muita tuotteita ovat nesteytetty biokaasua LBG, ligniini ja lannoitteet. Ylijäämäsähköä syötetään valtakunnan verkkoon.

– Olen erittäin onnellinen, jos ensi vuonna saamme luvat, suunnitelmat, yhteistyökumppanit ja rahoittajat kuntoon. Investointipäätös tehdään aikaisintaan ensi vuonna, sanoo toimitusjohtajaAntti Vilkuna Kanteleen Voimasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mittavaa hanketta ei pilata kiireellä.

– Laitos on niin monimutkainen, että työ tehdään kunnolla. Suunniteltavaa on paljon.

Biojalostamo rakennetaan varavoimareservissä seisovan turvevoimalan viereen. Investointi maksaa 150 – 200 miljoonaa euroa.

– Tämä on ainoa suunnitteilla olevista biojalostamoista, joka ei tarvitse kiinalaista rahaa. Rahoitus tulee Euroopasta, Vilkuna kuittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteistyökumppanit tuovat mukanaan osan rahoituksesta. Kumppaneiksi haetaan bioetanolimarkkinoiden ja biokaasun osaajia. Biolannoitteiden kehittäjä Soilfood on jo mukana hankkeessa.

Vuonna 2016 käynnistetty hanke etenee hyvässä myötätuulessa.

– Koko ajan on menty eteenpäin. Hanke näyttää koko ajan poliittisesti ja ympäristön kannalta paremmalta.

NordFuelin jalostamo tulee Vilkunan mukaan palvelemaan paljon laajemmin kuin alussa osattiin kuvitella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Etanolille on selvä kysyntä liikenne- ja lentokonepolttoaineena. Markkina on vasta kasvamassa.

Muualla Euroopassa on vastaavia hankkeita, joissa on raaka-aineena olki.

– Eurooppaan tulee jatkossa kymmeniä bioetanolitehtaita. Sveitsiläiset tekevät Romaniaan olkea käyttävää bioetanolitehdasta, joka on samaa kokoluokkaa Haapaveden jalostamon kanssa. Me olemme kärjessä puupohjaisessa tuotannossa, toimitusjohtaja Antti Vilkuna toteaa.

Jalostamo valmistaa bioetanolia 65 000 tonnia vuodessa.

– Etanoliprosessi on uuden laitoksen sydän. Sitten tulevat biokaasu ja muut tuotteet ligniini ja lannoite, tiivistää teknologiapäällikköTeija Mäyrä.

Iso osa suunnitellun laitoksen toimintaa on vedenkäsittelyä.

– Vettä tulee paljon ja suurin osa siitä kierrätetään takaisin prosessiin. Puolet puusta on vettä. Jos kaksi rekkaa tunnissa tuo tänne puuraaka-ainetta, on toisen lastina pelkkää vettä.

– Biokaasulaitokset ovat tähän saakka keskittyneet pienempiin ratkaisuihin. Tämä on toteutuessaan pohjoismaiden suurin liikennekäyttöön nesteytettyä biokaasua (LBG) valmistava laitos, Mäyrä muistuttaa.

LBG on uusiutuvaa, kun taas LNG eli nesteytetty maakaasu on fossiilista polttoainetta.

NordFuelin biokaasun ja bioetanolin valttina on pieni hiilijalanjälki, mikä kiinnostaa kansainvälisiä kumppaneita ja asiakkaita. Hiilijalanjälkeä laskettaessa mukaan otetaan koko ketju metsästä EU:n jakeluverkkoon.

Teija Mäyrän mukaan bioetanolituotannon hiilijalanjälki tulee olemaan 80 prosenttia pienempi kuin fossiilisten polttoaineiden. Tulos voi olla vieläkin parempi, mikäli etanolin valmistuksessa syntyvä hiilidioksidi onnistutaan saamaan talteen.

Biojalostamoa vie eteenpäin noin 50 hengen ryhmä, joista kymmenkunta työskentelee Haapavedellä ja muut ovat ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Yksi yhteistyökumppaneista on Sekab Ruotsista, jolla on 10 vuoden kokemus bioetanolin valmistuksesta. Haapavetisistä puuraaka-aineista on onnistuneesti tehty bioetanolia kevättalvella Örnsköldsvikissä.

– Nyt testaamme täällä Haapavedellä, kuinka saamme etanoliprosessin jätevedessä vielä olevan energian talteen mikrobien avulla, teknologiapäällikkö Mäyrä kertoo.

Fakta

NordFuel

Kanteleen Voiman Haapavedelle suunnittelema biojalostamo.

Laitos tuottaisi bioetanolia 400 000 auton tarpeisiin.

Muita tuotteita ovat nesteytetty biokaasua LBG, ligniini ja lannoitteet.

Rakentamispäätös ensi vuonna ja tuotanto 2022.

Investointi maksaa 150 – 200 miljoonaa euroa.

Laitos tuo alueelle arviolta 350 työpaikkaa.

Raaka-aineeksi tarvitaan vuorokaudessa noin 2 000 kiintokuutiota purua ja haketta.

Kanteleen Voiman omistavat 28 energiayhtiötä, joista osa on paikallisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä