maanantai 13.7.2020 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Sunnuntain aukiolo antaa lisää vapautta

Hanne Yli-Parkas
Pe 31.5.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Jo muutamana kesänä ovat kaupat voineet pitää ovensa auki sunnuntaisinkin. Kansan melkein kahtia jakanut uudistus on lähtenyt käyntiin myös tämän kesän osalta.

Sunnuntaina Kokkolassa muun muassa Citymarketin ja Prisman pihalla oli lähes arkipäivään verrattava liikenne. Sateinen sää ja lähestyvät koulujen päättäjäiset houkuttelivat ihmiset ostoksille.

Terttu ja Timo Koutonen Alavieskasta pitävät sunnuntaimyyntiä tarpeellisena, vaikka he itse tulivatkin tällä kertaa kauppoihin vain huvin vuoksi. Tänä vuonna Koutoset ovat ensimmäistä kertaa sunnuntaiostoksilla.

- Arkisin työpäivän jälkeen kaupunkiin ehtii lähteä vasta viiden aikoihin ja silloin on jo melkein kiire, Timo Koutonen harmittelee.

Terttu Koutosen mukaan sunnuntaisin on normaalia enemmän aikaa katsella rauhassa vaatteita. Lisäksi hän tunnustaa, että heräteostoksia tulee tehtyä enemmän kuin arkisin.

- Kävimme hetki sitten Prismassa, ja yllätyin todella kuinka paljon väkeä on liikkeellä. Kummallista, sillä formulatkin näkyvät tänään, Terttu Koutonen toteaa.

KokkolalaisenTuija Hasselin mielestä sunnuntain aukiolot antavat myös epäsäännöllisessä työssä käyvälle mahdollisuuden rauhoittua. Kun kaupat ovat sunnuntaisin auki, kaikkea ei tarvitse ostaa etukäteen.

- Kyllähän sitä pärjättäisiin, jos kaupat eivät olisi nyt auki. Se vaatisi vain järjestelyä samalla lailla kuin ennen. Mutta tämä järjestelmä antaa enemmän vaihtoehtoja ja vaputta, Tuija Hassel iloitsee.

Hän kertoo silti ihmettelevänsä niitä, jotka lähtevät kiertämään pyhisin kauppaan vain aikaa tappaakseen. Hän itse lähtee sunnuntaisin kauppaan vain jos on pakko.

- Vielä ihmeellisempää on se, kun lapset otetaan mukana, kun lähdetään shoppailemaan aivan kuin jossain Helsingissä, Tuija Hassel päivittelee.

Hasselin mielestä kassoilla ei tarvinnut jonottaa sunnuntaina tavallista pidempään, vaikka väkeä olisikin yllättävän paljon. Sen sijaan hän moittii kauppojen arkipäivien kassapalveluja.

- Vaikka kuinka yrittää valita hiljaisimman hetken päivästä, joutuu kuitenkin jonottamaan.

- Me suomalaiset olemmekin liian kilttejä emmekä koskaan valita, vaikka jotain pitäisi asialle tehdä. Muuten tilanne ei parane, Tuija Hassel muistut-taa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »