maanantai 13.7.2020 | 08:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Hannu Björkbackan arvio Elton Johnin elämäkertaelokuvasta: näkymä taiteilijan mielen kartastoon – Rocketman irrottautuu realismista fantasiaan

Hannu Björkbacka
Pe 31.5.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

★ ★ ★ ★

Rocketman. Ohjaus Dexter Fletcher. Käsikirjoitus Lee Hall. Kuvaus George Richmond. Pääosissa Taron Egerton, Jamie Bell, Bryce Dallas Howard, Gemma Jones. 121 m. K12. Kinokulma, Oulainen. Bio Rex, Kokkola.

Popmaailman myyttejä on uskomus, etteivät Beatles, Beach Boys tai Jimi Hendrix olisi yltäneet saavutuksiinsa ilman huumeita. Ehkä musiikki ei kuulostaisi samalta, mutta tuskin huonommalta. Frank Zappa, Ian Anderson ja Buffy Sainte-Marie eivät absolutisteina ole tarvinneet keinotekoista vetoapua. Moni muu, kuten Velvet Undergroundin perustaja John Cale, on jälkeenpäin valittanut huumeisiin tuhlaantuneita vuosia, jotka ovat olleet pois luomistyöstä.

Saarna sallittakoon, kun kohta kolmekymmentä vuotta kuivilla pysyneen Elton Johnin elämäkertafilmi Rocketman käynnistyy raittiusterapiaistunnolla ja huipentuu ratkaisuun vieroitushoidosta. Siinä välillä käydäänkin läpi koko Sir Eltonin värikkään elämän hurlumhei traumaattisesta lapsuudesta alkaen. Pikku Reginald Dwightin pelastus on pianonsoittoon kannustava mummo (roolissa God’s Own Country-elokuvan Gemma Jones) sekä kuninkaallisen musiikkiakatemian soitonopettaja. Viisaus asuu vanhoissa naisissa muuallakin kuin Pohjanmaalla.

Rocketman on puettu musikaalin kaapuun. Vaikka Eltonin ja Bernie Taupinin sävelmiä ei alun perin luotu juonta edistämään, niissä on tarpeeksi kertovuutta. Ohjaaja Dexter Fletcher käyttää rohkeasti laulujen villejä kuvia ja irrottautuu realismista fantasiaan. Rocketman perustuu faktoihin, mutta tarjoaa niiden listaamisen sijasta näkymän taiteilijan mielen kartastoon. Ilmaisu on välillä kirjaimellisestikin lennokasta, minkä musikaalimuodon vapaus sallii.

Paitsi säveltäjä, Elton John on myös erinomainen laulaja. Taron Egerton ottaa roolissa kaksinkertaisen riskin, koska esittää itse Eltonin tutut kappaleet. Walesilaisen isoäitinsä vuoksi gameofthronesmaisen nimen saanut näyttelijä onnistuu paremmin kuin koskaan. Suuren vaikutuksen Egerton teki jo Fletcherin ohjaamassa mainiossa mäenlaskuelämäkerrassa Eddie the Eagle.

Eddie-elokuva sekä Kingsman-vakoilujutut toivat esiin Egertonin sympaattisen puolen. Nyt taitava nuori näyttelijä laajentaa skaalaansa ja väripalettiaan. Tekijät ovat Eltonin luvalla säälimättömiä hahmoa kohtaan ja paljastavat riemunkirjavan kuoren ja vaihtuvien naamioiden alta rupisen ihmisen. Sen enempää Rocketman kuin Egertonin tulkinta eivät välty rautalangasta vääntämiseltä. Molempien rohkeus ja yritteliäs energisyys tuovat työvoiton silloinkin, kun taiteellinen vaikutelma horjahtelee.

Suorilta elämäkertaosuuksiltaan Rocketman on perinteistä, huolellista, hyvin näyteltyä brittilaatua. Ero Eltonin maanmiehen, toisen miesongelmista kärsineen nerokkaan poseeraajan, Freddie Mercuryn tarinaan Bohemian Rhapsodyssä ei ole niin suuri kuin väitetään. Senkin musiikkifilmin ohjaaja Fletcher kursi kokoon Bryan Singerin jäljiltä.

Ilman sanoittajaystäväänsä Bernie Taupinia tähti palautui kuolevaisten joukkoon. Ainoa vain Elton Johnin nimissä oleva sävellys on kuusiminuuttinen Song for Guy. Siinä on klassikon ainesta, mutta vain yksi rivi lyriikkaa. Yhteistyö muiden tekstittäjien kanssa ei kantanut hedelmää. Siitä näytteenä kuullaan onneton diskohytke Victim of Love, joka ei kelvannut filmistä julkaistulle soundtrack-levyllekään.

Sinun laulusi. Sanoittaja Bernie Taupin (Jamie Bell) todistaa yhteisen laulun syntyä Elton Johnin (Taron Egerton) pianon äärellä.
DAVID APPLEBY

Taupinia esittää yhdessä parhaista aikuisrooleistaan Billy Elliotista maineeseen noussut Jamie Bell. Rocketmanin upein hetki nähdään, kun sanoittaja todistaa ovenraosta, miten laulu Your Song saa siivet alleen Elton Johnin pianon ääressä. Taron Egerton varmasti kerää palkintoja roolistaan, mutta Bellin esittämä Taupin on yhtä hieno suoritus.

Sivurooleissa huomionarvoisia ovat levy-yhtiön johtaja Dick James (Stephen Graham) sekä manageri John Reid (Richard Madden). Näiden pompöösiys ja suojattinsa painostus vetävät vertoja Eero Milonoffin tulkinnalle Elis Askista Hymyilevässä miehessä. Pahamaineisen Reidin murhaava potretti on erityisen herkullinen. Bryce Dallas Howard pysyy lahjakkaasti ja loppuun saakka tähden äidin kylmäävän, mutta myös ymmärrystä hakevan roolin puolella.

Rocketmanin musiikkinumerot viihdyttävät, vaikka ilmavuutta ja tanssillisuutta niihin kaipaisi. Parhaimmillaan ne ovat yltyessään esittävyydestä abstraktiin, kuten nimikappaleen sijoittuessa uima-altaaseen. Tai kauniissa yhteenvedossa, kun lapsuudesta löydetyt teemat kertautuvat aikuisiän valaistumisen hetkillä.

Rocketman inhimillistää tähden arkisiin mittoihin. Elton Johnin ongelmat palautuvat tuttuun kuvioon. Saako lapsena huomiota ja rakkautta? Entä aikuisena?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »