maanantai 13.7.2020 | 06:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Häkkilän kesäteatterissa Toholammilla kaivattiin naisille vahvoja rooleja – Kai-Eerik Känsälä kirjoitti Aleksis Kiven Seitsemän veljestä uusiksi: sketsihahmo ei toimi teatterilavalla

Anni Saari
La 1.6.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Putouksen sketsihahmo ei toimi kesäteatterin lavalla. Tätä painottaa Kai-Eerik Känsälä, ja hänen luulisi tietävän, mistä puhuu. Känsälä on parinkymmenen vuoden aikana ohjannut, käsikirjoittanut ja dramatisoinut kymmeniä esityksiä eri ryhmille Keski-Pohjanmaalla. Tänä kesänä hän on tekemässä kolmea esitystä.

Niistä ensimmäinen on Salonkylän kesäteatterissa Kaustisella ensi torstaina ensi-iltaan tuleva Tankki Täyteen II - maallamuuttajat. Näytelmän viime vuonna esitetty ensimmäinen osa oli yleisömenestys.

– Mutta kyllä me syksyllä katsoimme muitakin tekstejä. Päädyin kuitenkin jatko-osaan, koska se antaa näyttelijöille harvinaisen mahdollisuuden syventää rooleja, Känsälä kertoo.

Myös ryhmään mukaan tulleille uusille näyttelijöille löytyi hyvät roolit.

Salonkylän kesäteatterissa esitettiin Tankki täyteen -näytelmää kesällä 2018.
Esko Keski-Vähälä

Maallamuuttajissa Vilénin perhe suunnittelee kaupunkiin muuttamista, mutta tilanne keikahtaa päälaelleen ja hahmot joutuvat uuden elämäntilanteen eteen.

Näytelmä perustuu TV-sarjaan, mikä Känsälän mukaan näkyy lyhyinä leikkauksina ja nopeina vaihtoina. Rytmin on lavalla toimittava, mikä tuo näyttelijäntyöhön haastetta. Känsälä myöntää, että näytelmä on ohjaajalle dramaturgisesti haastava, mutta Salonkylässä oli käytettävä valmista dramatisointia.

Sen sijaan Häkkilän kesäteatteriin Toholammille Känsälä on itse kirjoittanut tekstin. Näytelmäkirjailijaliiton mukaan kyse on käsikirjoituksesta eikä sovituksesta, mutta joka tapauksessa kesäkuun lopulla ensi-iltaan tuleva Lampin 7 impeä perustuu Aleksis Kiven tuttuun romaaniin. Känsälä sanoo rakastavansa klassikoita, mutta ratkaisu oli myös käytännön sanelema.

– Kun menin Lampille ensimmäisiin harjoituksiin, siellä oli seitsemän naista ja kolme miestä. Sellaisia näytelmätekstejä ei paljon ole, joissa olisi vahvoja naisrooleja, hän selittää.

Hän on muokannut tapahtumat nykyaikaisiksi ja vaihtanut sukupuoliroolit niin, että lavalla huutavat ja melskaavat siis miesten sijaan naiset.

– On kiva antaa naisille isoja rooleja, joissa hahmot ovat persoonia. Tässä ei ole 'juoruämmää' tai 'iloluontoista naista', Känsälä kuvaa.

Häkkilän kesäteatterin naiset ovat hänen mukaansa ottaneet haasteen vastaan ja uskaltaneet heittäytyä rooleihin silloinkin, kun niissä on jotain samaa kuin heissä itsessään. Tämä nimittäin saa Känsälän mukaan monen harrastajanäyttelijän lukkoon.

Seitsemän veljestä on Känsälän mielestä "älyttömän hauska kirja", ja hän toivoo, että näytelmä innostaisi ihmisiä tutustumaan siihen. Hän ihailee erityisesti Kiven kieltä, ja sen hän on omassa tekstissään säilyttänyt.

– Juhanista on tehty Johanna ja Kannuswurstia syödään, mutta kielirakenne on ihan Aleksis Kiveä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla perinteisesti esitettävä kavalkadi on tänä vuonna myös Känsälän ohjaama. Se on muokattu versio viime syksynä Kansantaiteenkeskuksessa esitetystä Mysteeriosta, joka perustuu Ilmari Wirkkalan kirjoitukseen kaustislaisen musiikkiperinteen juurista.

– Se muokataan kavalkadimuotoon. Siihen tulee enemmän musiikkia, pelimannien yhteissoittoja ja Hääkuoro tulee kokonaisena mukaan. Ilmarin tekstejä myös lyhennetään, Känsälä kertoo.

Kai-Eerik Känsälä ja Pekka Kivelä valmistelivat Mysteerio-näytelmää viime syksynä.
Anni Saari

Isompi näyttämö asettaa näytelmälle erilaiset vaatimukset, joten muokkauksia on tehtävä, jotta esitykseen saadaan hyvä draaman kaari. Mysteerion teema sopii Känsälän mielestä sinänsä hyvin festareille, varsinkin sen Unesco-teemaan, sillä siinä käsitellään mm. purppuritanssin käynnistymistä, Kreeta Haapasaloa ja Kuorikoskien kirkonrakentajasukua.

Mysteeriossa lavalle pääsevät mm. naisamatsonit.
Arto Kuorikoski

Salonkylän ja Häkkilän kesäteatterit toimivat kansalaisopiston ryhminä. Kun Känsälä lähtee työskentelemään ryhmän kanssa, hän haluaa aina, että kaikilla osallistujilla on tekemistä. Siksi näytelmän valinta on niin keskeistä.

Känsälä opettaa käytännön kautta: tekniikat opitaan omaa roolia harjoitellessa eikä erillisissä metodiharjoituksissa.

– Ne säikäyttäisivät osallistujat. Ainakin miehet lähtisivät nopeasti pois ryhmistä, hän arvelee.

Näytelmää valitessa Känsälä miettii näyttelijöiden lisäksi tietysti myös sitä, mikä yleisöä kiinnostaa. Usein näyttelijöiden ja yleisön toiveet ovat identtiset – kaikki haluavat komediaa.

Ja siitä päästään siihen Putoukseen.

Improvisaatioon perustuva komiikka ja sketsiviihde on nimittäin Känsälän mukaan ehkä vaativin näyttelijäntyön laji. Ja se on erilaista ilmaisua kuin se, mikä toimii teatterilavalla. Kesäteatteria pidetään ylipäätään usein jonkinlaisena komediahahmolajitelmana. Vaikka hyvin tehty komedia palkitsee sekä tekijät että yleisön, Känsälä toivoo, että joskus tehtäisiin toisenlaisiakin valintoja.

– Olisihan se kiva tehdä myös klassikkoja ja hyvää draamaa. Esimerkiksi kiinnostava paikallinen teema vetäisi kyllä yleisöä, hän toteaa.

Keski-Pohjanmaan vahva musiikkiosaaminen voisi Känsälän mielestä näkyä musiikkinäytelminä, ja ohjelmissa voisi olla vaikka Tšehovia tai Shakespearea. Tekstejä pitäisi vain uskaltaa päivittää niin, että ne kiinnostaisivat myös nuorempia katsojia.

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahasto myönsi Känsälälle tänä vuonna puolen vuoden työskentelyapurahan. Apurahakauden aikana hän aikoo kirjoittaa nykyaikaan sijoittuvan draamanäytelmän. Se tulee käsittelemään jollakin tavalla keskipohjalaisten ihmisten suhtautumista ajan ilmiöihin.

Yleensä Känsälä kirjoittaa aina tietylle porukalle ja tiettyyn esityskontekstiin.

– Nyt minulla on vapaus kirjoittaa miettimättä, kuka näytelmän esittää, hän toteaa.

Työ tulee painottumaan ensi syksyyn, sillä kesäteatterikausi pitää Känsälän kiireisenä. Vapaapäivät ovat festareihin saakka vähissä ja Känsälä arveleekin, että toisenlainen ihminen saattaisi laskea työlleen ja vapaa-ajalleen vähän erilaisen suhteen.

– Mutta sellaista se on, kun tekee sitä, mistä pitää.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »