Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan vt. maakuntajohtaja Kaiponen antaa hallitusohjelmalle kiitosta – Mutta toivomuslistakin löytyy

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) maanantaina julkaisema hallitusohjelma saa keskipohjalaisilta pääsääntöisesti kehuja. Monet tavoitteet ovat hyviä, lähinnä konkretiaa kaivataan.

Maakuntien asemat jopa vahvistuvat, näin kommentoi Keski-Pohjanmaan vt. maakuntajohtajaJyrki Kaiponen tuoreeltaan hallitustunnustelijaAntti Rinteen (sd.) maanantaina julkistamaa ohjelmaa.

– Pidän tehtyjä linjauksia hyvin myönteisinä ja maakunnan asemaa vahvistavana. Myös demokratian ulottaminen vaaleilla valittavien edustajien kautta sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksentekoon on hyvin kannatettavaa, Kaiponen toteaa. Hallitusohjelman mukaan "alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut ja asukkaiden osallisuutta sekä käyttäjädemokratiaa vahvistetaan".

Kaiponen uskoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottaminen pääosin julkisina palveluina vahvistaa Soiten asemaa maakunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toisaalta hallituksen linjaus antaa liikkumavaraa hyödyntää myös yksityistä palvelusektoria silloinkin, kun siihen on aidosti mahdollisuus ja se on kustannustehokasta. Tärkeää on myös ohjelmassa kirjattu mahdollisuus palvelujen käytöstä yli maakuntarajojen. Täten Soite voi jatkossaki tarjota palveluja esimerkiksi naapurimaakuntiin.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja  Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittelivät hallitusohjelman maanantaina.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne esittelivät hallitusohjelman maanantaina. Kuva: Joel Maisalmi

Kaiposen mukaan nykyinen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus vaatii uutta ajattelua.

– Samalla kun huolehditaan, että asukkaiden kokonaisveroaste ei nouse, on huolehdittava kuntien rahoitussaannon oikeudenmukaisesta jakaantumisesta ja mitoitettava valtionavustusten kohdentuminen tämän mukaisesti.

Uuden hallituksen, kuten edellisenkin, tavoitteena on lisätä talouskasvua tuottavuutta parantamalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Maakuntamme kannalta oleellista on pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten sekä riittävän osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen. Erityisen tärkeää on saada maakuntaan riittävästi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoitusta, jolla turvataan maakunnan pitkän aikavälin kehittäminen ja mahdollistetaan tulevaisuuteen ulottuvien uusien innovaatioiden syntyminen, tarvittaessa monenkin eri toimijan yhteistyöllä.

Kaiponen kehuu ohjelmassa kirjausta maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoituksen tason säilymisestä.

– Linjaus on merkittävä, sillä maakunnassamme alkutuotannon osuus on yli 12 prosenttia. Suomen maatalouden EU:n rahoituskehysten säilyttäminen nykytasolla myös tulevalla EU:n rahoituskaudella 2021-2027 tulee olemaan haastavaa ja edellyttää Suomelta voimakkaita toimenpiteitä EU:ssa.

Kaiponen toivoo, että linjaus saavutettavuuden tärkeydestä koko Suomessa heijastuisi tiestön perusparannuksiin myös Keski-Pohjanmaalla:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–  Maakunnan alueellinen tiestö on ollut jo vuosia kunnostuksen tarpeessa. Oleellista olisi nyt tunnistaa maakunnan eri osien ja eri väylien kunnostus- ja investointitarpeet ja osoittaa niille tarvittava rahoitus jollain aikataululla. Kyse on myös palvelujen ja elinkeinotoiminnan turvaamisesta koko alueella. Rahoituksen tasokorotus on hyvä ratkaisu ja paikkaa syntynyttä rahoitusvajetta, mutta ei ratkaise koko liikenneinfran kehittämistä koskevaa rahoitusongelmaa, Kaiponen muistuttaa.

Koulutuksen puolelta keskipohjalaisittain ohjelma saa yleisesti kiitosta, mutta myös esille nousee avoimia kysymyksiä. Centria-ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen tulevaisuuden kannalta on huojentavaa kirjaus siitä, että jokaisessa maakunnassa on oma korkeakoulu ja yliopistokeskuksen toimintaedellytykset luvataan turvata.

Oppivelvollisuuden nostaminen 18 ikävuoteen synnyttää kysymyksiä muun muassa rahasta.

– Eniten meitä huolestuttaa ohjauksen opetuksen taso nykyisillä leikatuilla määrärahoilla. Jos perusrahaan saisimme korotusta jo ensi vuodelle, niin oppivelvollisuus ja maksuttomuus voitaisiin toteuttaa esimerkiksi 2021 tai 2022, Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtoriSirkku Purontaus sanoo.

Sirkku Purontaus kiittää linjauksia nuorten hyvinvointiin.
Sirkku Purontaus kiittää linjauksia nuorten hyvinvointiin. Kuva: Ulla Nikula

Maksuttomuuteen liittyen Purontaus pohtii esimerkiksi koulumatkojen kustannuksia tai hakeutumisen vaihtoehtoja.

– Kuuluisivatko matkat maksuttomuuden piiriin? Tai voisiko hakeutua mihin oppilaitokseen tahansa välimatkoista riippumatta, hän kysyy.

Purontaus näkee hallitusohjelmassa oppivelvollisuuden pidentämistä tärkeämpänä asiana lasten ja nuorten kannalta panostukset hyvinvointiin ja varhaiskasvatuksen uudistamiseen.

– Tätä kautta aidosti voidaan saada parannettua nuorten hyvinvointia ja toisen asteen koulutuksen keskeyttäneiden määrää vähennettyä. Positiivista oli myös kirjaukset töissä olevien mahdollisuuksista uudelleen kouluttautumiseen ja osaamisensa lisäämiseen mm. digitalisaation lisääntymiseen.

Lue myös:Näin hallitusohjelma muuttaa arkeasi

Ministerisalkut jaettu

Hallitusohjelman isä antaa itse kouluarvosanan ohjelmalle

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä