sunnuntai 15.9.2019 | 18:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Kuumuudesta viis – Kaupunkien kerrostaloissakin voi pärjätä kesähelteillä

Keskipohjanmaa
Pe 7.6.2019 klo 06:30

Tietänet sen tunteen. Jos et, voit yrittää samaistua.

Viilennät itseäsi korkeintaan siedettävällä kantopinta-alalla varustetulla viuhkalla. Käsi heiluu kasvojen editse kuin sarpa virrassa. Vimmatun leyhyttelyn lomassa haravoit katseella asunnostasi pienintäkin länttiä, joka on keltaisen kuupan vaikutusalueen ulkopuolella.

On turvauduttava omatoimisesti manuaaliseen ilmanvaihtoon, koska muista apukeinoista ei ole merkittävää hyötyä.

Joka ikinen räppänä nimittäin ammottaa apposen auki saranat solmussa. Ainekset läpivedolle ovat periaatteessa erinomaiset, mutta helpottavasta tuulenvireestä ei ole tietoakaan.

Porottava päivä kääntyy iltaan, ja aurinko pudottautuu kaupunkistruktuurin taakse. Lämpötilan pitäisi kaiken järjen mukaan lähteä laskuun. Huh.

Asetut voitonriemuisena vällyjen väliin. Tieto tukahduttavan helteen hetkellisestä laantumisesta lämmittää mieltäsi mutta jäähdyttää kroppaasi.

Niinhän sitä luulisi. Pikimmiten kierit yltä päältä hiessä läpimärän petivaateviidakon kätköissä. Kiroat manalan maille paahtavan vuodenajan, joka laittaa elimistön koetukselle yötä myöten. Auta armias, jos asuisit vähänkään lähempänä päiväntasaajaa.

Tämänkaltaisia katastrofikertomuksia kuulee ihmisten suoltavan kesästä toiseen. Sisältö oli karrikoidusti tismalleen sama, kun opiskelijatuttavani avautui läkähdyttävästä suvestaan kerrostalossa Oulussa.

Asennevammaa vai ilmastollista selviytymispeliä, jonka kohtuuttomat säännöt on laatinut itse luontoäiti? Kiperä meteorologinen ja osin psykologinenkin kysymys, johon en vielä osaa vastata.

Kokemusta kesäajan oleskelusta kaupunkiympäristössä meikäläisellä kun ei ole. Toistaiseksi olen kortteerannut kovimpien helteiden yli maaseudulla ilmalämpöpumppujen hellässä hoivassa.

Hysteerisestä pelottelusta huolimatta ensikokemukset ovat olleet lupauksia antavia. Muutamana päivänä lämpötila on lähennellyt stereotypista kesäsäätä.

Lähiöissä on toki piisannut lämmintä. Ainakaan vielä ei silti ole tarvinnut nykiä epätoivoisena aamukahdeksalta kodinkonekaupan ovea tuuletinhankinnan takia.

Asunnon asema suhteessa pihapiirin muihin rakennuksiin vaikuttaa olevan yhdenlainen siunaus. Viereiset kerrostalot blokkaavat aamuiset säteet. Päivällä pahin paahde on toisen päädyn riesana.

Tarkenee muttei kärvenny. Huojentavaa.

Ainakaan vielä ei silti ole tarvinnut nykiä epätoivoisena aamukahdeksalta kodinkonekaupan ovea tuuletinhankinnan takia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »