maanantai 13.7.2020 | 08:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Teemu Wirkkala kohti taustajoukkoja – Joustavaa siirtymää valmennus- ja lihashuoltosektorille, luonnehtii Urheiluliiton keihäänheittovalmentaja Petteri Piironen heittäjän tilannetta

Juha Savela
To 6.6.2019 klo 20:20

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Käytännössä koko tämän vuosituhannen keskipohjalaisen yleisurheilun keulakuviin kuulunut keihäänheittäjä Teemu Wirkkala on siirtymässä Urheiluliiton valmennusjohdon tietojen mukaan taustajoukkoihin. Wirkkala on koko uransa ajan pitänyt julkisuuden suhteen matalaa profiilia, eikä häneltä tähänkään juttuun kommenttia saatu useista yrityksistä huolimatta.

Kysytään siis Urheiluliiton keihäänheittovalmentaja Petteri Piiroselta. Mikä on on Wirkkalan tilanne?

– Teemu on tekemässä joustavaa siirtymää huippu-urheilijasta urheilun valmennus- ja lihashuoltosektorille. Hän harjoittelee edelleen, mutta kovimmat kilpailulliset tavoitteet on haudattu. Kroppa ei enää suo mahdollisuuksia tavoitella maailman huipulla vaadittavaa tulostasoa. Silti ei ole poissuljettua, etteikö hän voisi tälläkin kaudella kilpailla, Piironen muotoilee.

Wirkkala, 35, on ollut tänä talvena mukana maajoukkueen leireillä Etelä-Afrikassa ja Portugalissa. Leireillä hänen pääroolinsa on Piirosen mukaan ollut lihashuoltotehtävissä.

– Teemu heitti Etelä-Afrikan leirillä muistaakseni parhaimmillaan tuloksen 75.60. Jos kroppa kestää, Teemu voi kesällä yltää noin 75–80 metrin tulostasolle, Piironen arvioi.

Piironen on pariin otteeseen toiminut myös Wirkkalan henkilökohtaisena valmentajana. Viimeisin valmennussuhde päättyi Rion olympiakisojen jälkeisenä vuonna 2017. Wirkkalan viime vuosia ovat leimanneet vaikeat polvi- ja olkapäävammat, joista kuntoutumiseen on mennyt aikaa.

Viime kesänä Wirkkala kilpaili kahdesti. Parhaaksi tulokseksi jäi syyskuussa Ylivieskassa heitetty 73,67.

Wirkkala on ollut tällä vuosituhannella arvokisojen vakiokävijä. Vuonna 2001 hän voitti 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja pari vuotta myöhemmin 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Pekingin olympialaisissa 2008 Wirkkala oli viides. Vuosina 2006–13 Wirkkala kilpaili kolmet MM-kisat ja kolmet EM-kisat. Hänen ennätyksensä on vuonna 2009 heitetty 87,23.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »