maanantai 13.7.2020 | 08:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Minttu Penttilän kuvataideharrastus johti ammattiin

Tiina Ruotsala
Pe 7.6.2019 klo 20:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Niin monella asialla on merkitystä kun nuori kasvaa aikuiseksi ja tekee ammatinvalintansa.

Himankalainen Minttu Penttilä valmistui viikko sitten graafiseksi suunnittelijaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:sta Kouvolasta, ja tuli synnyinseudulleen juhlimaan valmistujaisia. Hän kertaa onnekkaita sattumia ja oikeita valintojaan vuosien varrelta.

Minttu Penttilä oli taitava piirtäjä jo kolmivuotiaana. Paljon isovanhempiensa Pirjo ja Martti Penttilän luona aikaansa viettänyt tyttö vakuutti kuvataidetta harrastavan mummonsa. Tytön kynänjälki oli hämmästyttävän kypsää.

Kokkolan Mäntykankaalla koulutiensä aloittanut Minttu haki ja pääsi lasten ja nuorten kuvataidekouluun. Kun tie vei takaisin synnyinpitäjään Himangalle koulun silloinen rehtori Ritva Kangas antoi innokkaalle taiteilijalle luvan jatkaa koulussa, vaikka kotikunta muuttui Himangaksi.

– Se oli hieno päätös rehtorilta. Varmasti hän näki, että nuorella oli intoa harrastaa, kiittelee Pirjo Penttilä.

Minttu Penttilä oli varma, että kun peruskoulu olisi käyty, hän palaisi Himangalta Kokkolaan Kiviniityn lukioon, mutta peruskoulun opo käänsi tytön pään Kalajoelle.

– Kalajoella toimi kuvataidepainotteinen lukio, ja koulumatka Kalajoelle oli huomattavasti lyhempi kuin Kokkolaan, selvittää Penttilä lukiovalintaansa.

Ratkaisu oli oikea. Kuvataiteen lisäksi Penttilä sai Kalajoelta eväitä myös kansainväliseen opiskeluun ja pääsi käymään animaation kultamaassa Japanissa – peräti kaksi kertaa.

– Meillä toimi kansainvälisellä linjalla vetäjänä irlantilainen William O´Gorman ja hänen kanssaan kävimme Dublinissa. Minulle jäi halu palata maahan uudestaan.

Myös tavoitteelliset opinnot Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa jatkuivat. Martti Penttilä vei tyttärentyttären joka viikko Kokkolaan harrastamaan. Vaari muistelee, että noiden vuosien aikana isot kaupat tulivat tutuiksi kun piti kuluttaa jollain tavoin aikaa.

– Taisin käydä hakemassa joka marketista viikon tarjoukset, hän nauraa.

Keskipohjanmaan juttuarkistosta löytyy juttu vuodelta 2014. Tuolloin haastateltavaksi on valikoitunut Minttu Penttilä, sillä hänen lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyö on animaatio. Se on lajissaan ensimmäinen. Käyn katsastamassa uudestaan Youtubesta Penttilän kuvituksen All Time Low -yhtyeen kappaleesta Bad Enough for You, Se löytyy Youtubesta tekijänimellä CuteFlareon, joka on edelleen hänen tekijänimensä. Penttilä tekee nykyään kaiken englanniksi, koska hänen seuraajansa ovat valtaosin ulkomailta.

Hän sanoo, että kalajoen lukiovuodet kasvattivat kielitaitoa. Opiskellessaan Kouvolassa Penttilä haki oppilasvaihtoon Irlantiin ja myös pääsi.

Minttu Penttilälle Himangan jokisuu on rakasta kotiseutua.
TIINA RUOTSALA

Tapaamme Minttu Penttilän mummolassa Himangan Ervastintiellä ja tunnelman lämmin. Minttu Penttilä pääsi opiskelemana haluamaansa alaa ja viihtyi hyvin Kouvolassa, vaikka alku olikin aikamoinen kulttuurisokki. Idän vaikutus on vahva ja se kuuluu myös paikallisessa murteessa.

Työharjoittelussa Penttilä pääsi valmistamaan Kouvolan asuntomessujen yleisen esitteen ja se meni myös läpi. Niinpä Penttilä palaa Kouvolaan piipahtamaan asuntomessuilla katsastamassa, miten "esite siellä pärjää".

Kun nuori nainen pohtii omaa taitajanpolkuaan on myös aika kiittää isovanhempia, joiden koti on ollut Minttu Penttilällekin kuin toinen koti. Ilman Martti Penttilän tukea kuvataidekoulu olisi jäänyt suorittamatta ja ratkaisevat ensimmäiset animaatiot tekemättä.

– Minttu on meidän kuopus, nauraa Pirjo Penttilä, joka tuki tytärtään Marjo Penttilää synnytyksessä 1.1.1996. Siitäkin löytyy juttu lehden arkistosta. Olihan Minttu tuon vuoden ensimmäinen vauva.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »