Paikallisuutiset

Nestehukka vaanii vanhuksia helteillä, mutta kokkolalaiseläkeläinen Anna-Maija Viitala nauttii kesästä: "Monet ikäihmiset pelkäävät turhaan ja kesä menee ohi"

KOKKOLA

Pitkittyneet helleaallot voivat olla kohtalokkaita erityisesti yli 65-vuotiaille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan viime kesän pitkästä hellejaksosta aiheutui noin 380 ennenaikaista kuolemaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuolleisuutta tarkasteltiin 24 vuorokautta kestäneen ajanjakson aikana heinä- ja elokuussa.

Säätiloihin varautuminen kuuluu sosiaali- ja terveysalan henkilöstön normaaliin ammattitaitoon Palvelualuejohtaja Hanna Saarinen

Yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä päivittäinen kuolleisuus kasvoi keskimäärin 14 prosentilla.

Sama ilmiö havaittiin myös heinä- elokuussa vuonna 2014. Tuolloin helteistä aiheutui noin 330 ennenaikaista kuolemaa.

Viisi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan kuuma sää on lisännyt kuolleisuutta 21 prosentilla 2000-luvulla. Naisten kuolleisuus lisääntyi enemmän kuin miesten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuolemanriski on suuri erityisesti ihmisillä, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia, hengityselinsairauksia, mielenterveyshäiriöitä tai hermostollisia sairauksia.

Hoitolaitoksissa asuvat vanhukset ja pitkäaikaissairaat ovat erityisen herkkiä kuumuuden haittavaikutuksille.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueen hoitolaitokset ovatkin jo ennakkoon varautuneet helteisiin.

– Säätiloihin varautuminen kuuluu sosiaali- ja terveysalan henkilöstön normaaliin ammattitaitoon, sanoo ennakoivien avopalvelujen palvelualuejohtajaHanna Saarinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poikkeuksellisiin säätiloihin varaudutaan aina ennakkoon.

– Samalla tavalla ukkosilman uhatessa varmistamme, että kotona asuvien ihmisten turvapuhelimet toimivat ja akuissa on virtaa.

Viilennystä voidaan tehostaa ilmalämpöpumppuja säätämällä ja tuomalla huoneisiin pöytätuulettimia.

Ulos ei ole pakko lähteä päivän kuumimmalla hetkellä. Ulkoilu voidaan siirtää iltaan.

– Ikääntyneet tykkäävät pukeutua paksuihin vaatteisiin. Me motivoimme heitä keventämään vaatetusta ja laittamaan hellehatut päähän, sanoo Saarinen.

Kuluvan kesän ensimmäinen hellejakso näyttää jäävän muutaman päivän mittaiseksi.

Esimerkiksi Vaasan ja Kokkolan päivystysvastaanotoille ei ole toistaiseksi tullut kuivuudesta kärsiviä vanhuksia nesteytykseen.

THL:n viime vuoden tilasto kattaa koko Suomen. Tilastosta ei selviä hellekuolemien alueellista jakaumaa.

– Viime vuonna monen vanhuksen peruskunto heikkeni hellejakson aikana, muistelee Soiten yleislääketieteen palvelualuejohtajaRitva Jämsä.

Elimistön lämmönsäätelykyky heikkenee ikääntyessä. Silloin kasvaa myös nestevajauksen riski. Verenpaine voi laskea, ja tajunnantasoon voi tulla häiriöitä.

– Elimistön kuivumisen seurauksena voi tulla verenpaineen laskua ja muita ongelmia. Huimaus ja voimattomuus ovat tyypillisiä oireita, sanoo Jämsä.

THL:n mukaan hoitolaitosten kannattaa varautua helteiden aiheuttamiin ongelmiin.

Helteet ja niiden aiheuttamat terveyshaitat tulevat todennäköisesti lisääntymään ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen seurauksena.

– Hoitolaitoksissa helteisiin liittyviä riskejä kannattaa pohtia jo hyvissä ajoin ennen lämpimän kauden alkua. Jokaisessa laitoksessa kannattaisi laatia suunnitelma varautumistoimista sekä ohjeistus henkilöstölle, sanoo THL:n tutkijaVirpi Kollanus.

Keskeistä on parantaa laitosten sisälämpötilojen hallintaa. Viilentäviä ilmastointilaitteita tai ilmalämpöpumppuja voi asentaa, jos passiiviset viilennyskeinot eivät riitä hillitsemään sisälämpötilojen nousua.

Toimia tarvitaan myös kotona asuvien ikääntyneiden ja pitkäaikaissairauksista kärsivien auttamiseksi. Tarve tälle lisääntyy, kun kotihoidon osuus kasvaa

Helteisiin kannattaa varautua

Tarkista, että saat ikkunat suojattua porotukselta.

Hanki tarvittaessa pimennysverhot, tuuletin ja jäähdytin.

Kysy lääkäriltä vaikuttaako helle sairauteesi tai lääkitykseesi.

Auta läheisiäsi suojautumaan helteiltä.

Lähde: thl.fi/helle

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä