maanantai 13.7.2020 | 08:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Tuohikruunu moottorisahaketjuilla ja sormuksesta kasvava puu – Anu Kirkisen korutaideteoksissa luonto on sekä teemana että materiaalina

Anni Saari
Pe 7.6.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Galleria Artistassa avautui perjantaina Anu Kirkisen korutaidenäyttely Metsä ihan vieressä – Nature around You. Sen teema ja materiaalit ovat pääosin peräisin luonnosta. Luonto ja erityisesti metsä on Kirkiselle tärkeä, ja hän on omakohtaisesti kokenut niiden positiivisen vaikutuksen hyvinvointiinsa. ”Hyvinvointitaidetta” hän ei kuitenkaan tee. Eikä hän halua muutenkaan ottaa kantaa.

– Teoksissani voi olla piiloviestejä, mutta en halua olla julistava. Jokainen katsoo kuitenkin teoksia eri tavalla.

Korutaide tarkoittaa eri asiaa kuin käyttökoru. Korutaiteessa käytettävyys on enemmänkin ajatuksen tasolla, ja osalla tekijöistä teokset lähestyvät jo käsitetaidetta. Kirkisen teoksissa käyttökokemus on kuitenkin oleellinen.

Esimerkiksi So fragile we are -riipuksessa koivun tuohi ja metalli yhdistyvät kuvaten ihmisen haurautta ja toisaalta voimaa. Teosta voi ajatella myös veistoksena.

Te ette voita meitä koskaan -teoksessa tuohesta tehdyssä kruunussa roikkuvat moottorisahan ketjut. Näyttelyssä on myös metallilaatoista tehtyjä riipuksia ja sormuksia.

Kirkinen sanoo, ettei hän koskaan mieti korun kantajan sukupuolta. Tämä näkyy esimerkiksi emaliriipuksessa, jota voisi käyttää myös solmiona.

Kirkinen ei halua käyttää hienoja ja erikoisia laitteita teostensa tekemiseen. Vähäeleisyys näkyy rouheana tyylinä, ja näyttelyn teoksissa voi aistia marginaalikulttuurin läsnäolon.

Puun ja kovan materiaalin eli metallin yhdistäminen on aina ollut Kirkiselle ominainen menetelmä. Myös emalointi on kulkenut mukana pitkään.

Kirkinen kuvaa itseään roskidyykkariksi, sillä teoksissa käytetyt muut kuin luonnonmateriaalit ovat kierrätettyjä. Näyttävässä käädyssä hän on käyttänyt esimerkiksi puisia lankarullia. Erään teoksen kruunu löytyi roskalavalta. Toisessa teoksessa käytetty rautalanka taas löytyi käytettyjen tavaroiden Facebook-ryhmästä.

Kirkinen sanoo olevansa muuten suurpiirteinen ihminen, mutta näyttelyä pystyttäessään hän on todella tarkka yksityiskohdista. Galleria Artistaan hän on halunnut luoda kokonaisvaltaisen aistielämyksen, ja on tilannut kokkolalaisesta Mom´s Garden -kukkakaupasta teemaan sopivat somisteet. Somisteina käytetään myös hiekkaa ja aitoja öjalaisia kiviä, joita galleristi Leena Koskinen on hankkinut.

Ripustuksen täytyy olla selkeä ja väljä. Kun korut ovat runsaita, katsojan täytyy saada tilaa ajatuksilleen.

Näyttelyssä on korutaiteen lisäksi esillä teoksista otettuja valokuvia. Kun koru on ihmisen päällä tai samassa kuvassa ihmisen kanssa, sen mittasuhteet tulevat selväksi.

– Olen tehnyt pitkään töitä valokuvaaja Tina Jokitalon kanssa. Hän on käynyt Pohjoismaisen taidekoulun, samoin kuin minä. Mallini Petra Friiskin on Kokkolasta kotoisin, Kirkinen kertoo.

Näyttelyssä on esillä myös Kirkisen tekemiä käyttökoruja. Niitäkin hän vielä tekee, mutta kultasepän työtä hän ei halua tehdä. Muutama vuosi sitten Kirkisen työhuoneelle murtauduttiin ja hän menetti kaikki tekemänsä korut. Oikeusprosessi on edelleen kesken.

– Se oli tosi kurjaa. Teoksiin käytetty aika on minulle arvokkaampaa kuin itse teokset. Kaikki piti aloittaa alusta. Mutta se sysäsi liikkelle jonkin muutoksen, Kirkinen pohtii.

Viime vuosina hän onkin siirtynyt enemmän korutaiteen pariin.

Metsä ihan vieressä – Nature around you Galleria Artistassa 29.6. saakka.

Kuka

Anu Kirkinen

Tampereella asuva taiteilija.

Opiskellut taidetta mm. Pohjoismaisessa taidekoulussa ja Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Tekee käyttökoruja ja korutaidetta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »