Paikallisuutiset

Maakunnan osaajat raskaan sarjan tehtävissä: Erkki Liikanen arvioi Jutta Urpilaisen ja Mika Lintilän vaikutusvaltaa tulevissa pesteissä

Ensin valtiovarainministeri, sitten komissaari. Jutta Urpilainen on astumassa samalle polulle kuinErkki Liikanen, joka toimi sittemmin Suomen Pankin pääjohtajana. Liikanen on Kokkolassa tuttu kasvo Chydenius-seminaareista.

Erkki Liikanen painottaa, että komissaarin tehtävä on edustaa aina Euroopan unionin yhteistä etua.

– Mitä enemmän luotetaan siihen, että komissaari tuntee asiansa, omaa hyvä arvostelukyvyn ja ajaa yhteistä etua, sitä suurempi hänen vaikutusvaltansa on, Liikanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Komission kokouksissa ei komissaarilla ollut tapana mainita omaa maataan nimeltä, vaan puhuttiin ”maasta, jonka tunnen parhaiten”.

"Komission kokouksissa ei komissaarilla ei ollut tapana mainita omaa maataan nimeltä, vaan puhuttiin ”maasta, jonka tunnen parhaiten”. Erkki Liikanen Komissaari 1995–2004

Joskus kriittisissä vaiheissa voi Liikasen mukaan tulla tilanteita, joissa kysytään, miten Suomi voitaisiin saada jonkin asian kannalle. Tästä Liikanen kertoo elokuussa ilmestyvässä kirjassaan Olin joukon nuorin.

–  Siinä on vaikuttamisen paikka, mikä hyväksytään. On myös tilanteita, joissa komissaarilta kysytään lisävalaistusta hänen kotimaahansa liittyvään asiaan.

Jokainen ihminen on jostain kotoisin, ja Eurooppa on erilaisista maista ja alueista koottu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä kokonaisuudessa komissaari ja hänen taustansa antavat oman leimansa ja sävynsä. Meillä on ollut paljon savolaista sävyä. Monien mielestä on korkea aika, että muidenkin maakuntien, kuten Keski-Pohjanmaan leima näkyy tässä kirjossa.

Komissaari palaa aika ajoin kotiseudulleen.

– Keski-Pohjanmaalla väki voi tavata komissaarin muita enemmän. Olisin lisäksi yllättynyt, jos ellei Jutta Urpilaista kutsuta joka vuosi Chydenius-seminaariin Kokkolaan, Liikanen sanoo.

Toinen todennäköinen puhuja on valtiovarainministeri Mika Lintilä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myös valtiovarainministeri palaa vaalipiiriinsä useimpina viikonloppuina. Maakunnan väki pääsee puhumaan hänelle muita enemmän.

Erkki Liikanen oli komissaarina vuodet 1995–2004. Sitä ennen hän oli valtiovarainministeri vuosina 1987–1990 pääministeri Harri Holkerin hallituksessa.

Erkki Liikanen Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarissa kesäkuussa 2018 ollessaan Suomen Pankin pääjohtaja.
Erkki Liikanen Anders Chydenius -vapaakauppaseminaarissa kesäkuussa 2018 ollessaan Suomen Pankin pääjohtaja. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Valtiovarainministerin työ on yksinäistä. Hänen ja pääministerin yhteistyön pitää kuitenkin aina toimia. Se on talouspolitiikan avainpari, Liikanen sanoo.

Jotta valtiovarainministeri voi onnistua tehtävässään, muiden ministerien pitää voida luottaa hänen tasapuolisuutensa.

– Muistan hyvin, kuinka Mauno Koivisto puhui asiasta. Jos epäillään, että valtiovarainministeri antaa ”omiensa syödä kuormasta”, suosivan oman puolueen ministerejä, muiden luottamus horjuu ja hankalien päätösten tekeminen vaikeutuu, sanoo Liikanen, joka kirjoittaa aiheesta enemmän tulevassa kirjassaan.

Valtiovarainministeri nojaa työnsä myös hallitusohjelmaan. Mutta hänellä on lisäongelma:

– Kun rahat eivät riitä kaikkeen, hän joutuu esittämään, mitä tehdään myöhemmin, elleivät oman alan ministerit sitä tee. Talouspolitiikan vaatimusten ja hallitusohjelman yhteensovituksessa valtiovarainministeri on avainhenkilö, Liikanen sanoo.

Avainhenkilön toimia myös seurataan tarkasti.

– Jos valtiovarainministerin uskotaan suosivan omaa vaalipiiriä muiden kustannuksella, ei se jää huomaamatta.

Liikasen mieleen tulee myös toinen tarina, josta Liikanen ei paljasta tämän enempää:

– Uhkarohkea on se ministeri, joka haluaa kurmuttaa valtiovarainministeriä tämän omassa vaalipiirissä.

Keskipohjanmaa kysyi valtakunnallisesti toimivan kokkolalaisyrityksen toimitusjohtajaltaJanne Yliseltä, mitä Jutta Urpilaisen, Mika Lintilän ja Anna-Maja Henrikssonin valinnat merkitsevät Keski-Pohjanmaan kannalta.

Kokkolan Halpa-Halli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen pitää melkoisena vetovoimatekijänä, että alueelta on raskaan sarjan osaajia tärkeissä tehtävissä.

Pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson oikeusministerinä, toholampilainen Mika Lintilä valtiovarainministerinä ja kokkolalainen Jutta Urpilainen ehdolla komissaariksi EU:hun.

Ylinen ei usko kenenkään harjoittavan ns. vanhan linjan siltarumpupolitiikkaa, sillä hän on tuntenut heidät kaikki jo vuosia.

– Kyllähän ministereillä on lähtökohtaisesti valtakunnan asiat mittakaavassa. Ministeritasolla hoidetaan koko maan asioita ja kehitetään hallitusohjelmaa niin, että asiat lähtevät eteenpäin, Ylinen sanoo.

Demokratian ydin on Ylisen mielestä, että voidaan viestiä henkilöille, jotka ajavat yhteisiä asioita.

– Omasta maakunnasta tietoa ammennetaan. Kysellään asukkaiden ja alueella elävien mielipiteitä. Yrityksissä ja kunnissa on myös ihmisiä, jotka joutuvat miettimään samoja asioita Ylinen sanoo.

Lintilällä ja Henrikssonilla on hänen mielestään hyvä tuntuma alueen elinkeinoelämään. Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla on noin 700 pk-yritystä, jotka tekevät vientikauppaa.

– On tärkeää, että on olemassa henkilöitä, jotka oikeasti voivat vaikuttaa. He tietävät, mitä asioita pitää nostaa mihinkin pöytään esille, Ylinen sanoo.

Suomi voi saada Jutta Urpilaisesta asiantuntevan komissaarin, jos hän tulee valituksi.

– Kun Jutta Urpilainen oli valtiovarainministerinä, jaoimme paljon asioita. Hänellä on hieno ymmärrys talousasioista, yritys- ja elinkeinoelämästä sekä yrittämisestä. Luotan täydellisesti hänen tietotaitoonsa.

Ylinen kuuluu Pohjanmaan kauppakamarin puheenjohtajistoon sekä Keskuskauppakamarin hallitukseen Helsingissä. Suomen Yrittäjien toimissa hän käsittelee Euroopan parlamentista ja komissiosta tulevia asioita. Suomalaisiin meppeihin on hyvä keskusteluyhteys.

– Onhan tämä ihan eri levelillä (tasolla), kun puhutaan puhutaan Euroopan komissiosta.

Ylinen huomauttaa kuitenkin, että EU:ssakin tuodaan arjen murheita ja kansalaisten asioita esille.

– Sielläkin ammennetaan tietoa ja ymmärrystä kotipaikasta käsin, Ylinen sanoo.

Lue lisää:Komissaarin vaikutusvalta yllätti komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen: Kokkolasta tulee kohta Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko – "Jutta Urpilainen on tehtävään oikea valinta"

Fakta

Euroopan komissio tekee lainsäädäntöesityksiä ja valvoo lainsäädännön soveltamista.

Komissio vastaa EU:n toimintapolitiikkojen ja talousarvion täytäntöönpanosta ja siten edistää EU:n yleistä etua.

Jäsenet ovat komissaariryhmä eli kollegio, jossa yksi jäsen kustakin EU-maasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä