torstai 16.7.2020 | 05:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Pitääkö kesäkausi virallisesti avata?

Ti 11.6.2019 klo 06:30

Kesä alkaa kalenterin mukaan 1. kesäkuuta. Koululaisten arkinen aherrus päättyy sen päivän läheisyydessä ja lomat alkavat. Kesän alkamista ei kuitenkaan sananmukaisesti yleensä juhlita sinä viikonloppuna, kun vietetään koulujen päättäjäisiä, lakkiaisia ja muita valmistujaisjuhlia.

Säiden puolesta terminen kesä alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Kymmenen astetta ei kuulosta kovin kesäiseltä, mutta on usein realismia suven ensimmäisenä kuuna.

Pitääkö kesäkausi sitten virallisesti avata kaupunkien tai matkailuyhdistysten toimesta? Mielestäni pitää, jos kyseinen kaupunki haluaa mitenkään profiloitua kesäkaupunkina, ja kyseisessä kaupungissa matkailijoiden määrä painottuu kesään. Ja toisaalta, jos kesäkausi päätetään näyttävästi, täytyy se ensin myös avata!

Viisastelijat tietysti toteavat, että venetsialaiset huipentavat kesän, mutta tosiasiassahan on kyse huvilakauden päättäjäisistä. Tai mökkikauden, kuten rahvaammin sisämaassa tapahtumaa juhlitaan. Ja kyllähän kesä on jo aika ohi syyskuussa.

Joulunavaus avaa (kaupallisen) joulunajan jo usein marraskuussa. Päätös jouluhulinoille laitetaan loppiaisena. Avaus-lopetus, se on loogista.

Esimerkiksi Kalajoella tai siis Kalajoen Hiekkasärkillä vietettiin viime viikonloppuna kesäkauden avajaisia, joilla on pitkät perinteet. Osallistujille ei ole väliä kuka tapahtuman järjestään, kunhan jotain mukavaa tapahtuu. Siinä mielessä Kokkolassakin voidaan olla aivan hyvillä mielin, sillä kesäisiä tapahtumia riitti iltatorista lähtien koko viikonlopuksi.

Pienellä satsauksella ja kaikkien tapahtumajärjestäjien paremmalla yhteistyöllä kaupungissa olisi kuitenkin voitu viettää liki kesänavausviikkoa. Oli toria ja kirppistä, musiikkia sekä nuorille että vanhemmille sukupolville, urheilua, vanhassakaupungissa kahviteltiin ja ravintolat vetivät yhtä köyttä ulkonasyömiskampanjan puitteissa.

Ehkä tällä ei ole kaupunkilaisille tai matkailijoille väliä, mutta kivan imagohyödyn ja todellisen kesäkaupunkistartin Kokkola olisi voinut saada.

Päätös jouluhulinoille laitetaan loppiaisena. Avaus-lopetus, se on loogista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »