maanantai 25.5.2020 | 00:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Milka lopettaa tuotannon Kokkolassa

Anu Hankaniemi
Ke 12.6.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Meijeriyritys Milka aikoo lopettaa tuotantonsa Kokkolassa. Milkan hallitus esitti tiistai-iltana, että yritys lopettaisi tuotannon kokonaan Kokkolassa. Neuvottelut työntekijöiden kanssa aloitettiin perjantaina.

Lopullisesti tuotanto seisahtuu luultavasti vuoden alussa.

Perjantaina Kokkolan Milkassa oltiin päätöksestä järkyttyneitä.

- Ei ole paljon kommentoitavaa, voin- ja maidonpakkaaja Matias Granbacka toista toisten työntekijöiden tavoin.

Milkan hallitus päätyi rajuun ratkaisuun lopettaa koko meijeri Kokkolassa, kun jotain oli keskittävä kilpailukyvyn kasvattamiseksi.

- Kaksi muutakin laitosta oli keskusteluissa esillä, Milkan toimitusjohtaja Stig Kackur kertoo.

Kokkolan meijeri on keskittynyt maitojen, kerman, voin ja Enilettin valmistukseen. Parhaillaan tutkaillaan, voidaanko näitä valmistaa Milkan muissa meijereissä. Sen sijaan paikallisen erikoisuuden kirnupiimän valmistus lienee loppu.

Meijerin alasajoon on vaikuttanut erityisesti voin kulutuksen huima pudotus.

- 70-luvulla ihmiset käyttivät rasvaa 20 kiloa vuodessa, nykyään enää neljä, Kokkolan Milkan johtaja Örnulf Wittting kuvaa voin markkinoiden kutistumista.

- Jos Kokkolassa jatkettaisiin, pitäisi investoida aika paljon. Esimerkiksi pakkauskoneet ovat aikansa eläneitä, hän sanoo.

Kokkolan meijerin lopettamisen lopullisia vaikutuksia on vaikea arvioida.

- Lopetus ei periaatteessa vaikuta tuottajiin, johtaja Örnulf Witting arvioi ja selittää, että tälläkin hetkellä suurin osa alueen maidontuottajien maidoista käsitellään muualla kuin Kokkolan meijerissä.

Milkan Kokkolan meijerillä on ollut raskas kevät. Tämän vuoden helmikuussa sen voituotantoon iski listeriabakteeri ja tämä nosti meijerin negatiivisessa mielessä koko kansakunnan tietoisuuteen.

Kysymykseen listeriakohun vaikutuksesta toimitusjohtaja Stig Kackur pitää pitkän hiljaisuuden.

- Totta kai se on vaikuttanut. Mediakohu oli uskomaton, kun uusia tapauksia tuli myöhemmin muissa meijereissä, ne eivät nostaneet niin suurta kohua, hän selittää.

- Liikevaihto on laskenut, hallituksen puheenjohtaja Christer Fors sanoo yksiselitteisesti.

Fors ei usko, että Kokkolan saneeraus vielä riittäisi parantamaan Milkan kilpailukykyä. Hänen mukaansa EU:hun liittyminen aloitti kovan kilpailun ja siitä asti Milka on taistellut markkinoista yhdessä muun muassa Aito Maidon, Valion ja Maitokolmion kanssa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »