keskiviikko 22.1.2020 | 02:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

"Pyöritän vaikka makkaroita kioskilla, kunhan KPV säilyy Veikkausliigassa" – Kokkolan Pallo-Veikkojen päävalmentaja Niko Kalliokoskella ei ole koulutusvaatimukset täyttävää Uefa Pro -lisenssiä, mutta koutsi vannoo tekevänsä kaikkensa seuran eteen roolista riippumatta

Vili Ruuska Keskipohjanmaa
Ti 11.6.2019 klo 16:06

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Eihän siinä uni ihan heti tullut. Siirtymä Kokkolan Pallo-Veikkojen kakkosvalmentajan tontilta päävalmentajaksi oli henkisesti iso harppaus Niko Kalliokoskelle. Kun tieto vaihdoksesta kantautui korviin, hetken piti makustella uutta työnkuvaa.

– Tuli mietittyä, miten vastuualueeni ja roolini muuttuvat. Koko toiminta tulisi olemaan kontollani. Miten saisin myytyä asiat pelaajille?

Valmistautuminen Honka-debyyttiin sujui kiireisesti – kuinkas muuten. Soittoyritykset torjunut Kalliokoski luovi harjoitusten, palaverien ja muiden tapahtumien aallokossa kaiken pallollisen toiminnan suunnittelu harteillaan. Työ palkittiin avausvoitolla, joka oli ennen kaikkea pelaajien voitto.

– Yhteistä treeniaikaa oli vähän, joten mitään ihmeellisiä pelillisiä yksityiskohtia ei ehtinyt hioa. Yritimme saada itseluottamusta ja vapautuneisuutta otteisiimme. Yhtenäinen tekeminen soikin meille mahdollisuuden ottaa voitto Hongasta, Kalliokoski taustoittaa.

Rento olemus ja sen avulla saavutettava maksimaalinen suorituskyky ovat ensisijaisia tavoitteita tulevassa Inter-ottelussa. Päämäärät pysyvät toki samoina myös hamassa tulevaisuudessa. Tuloksenteon tarvetta tuore ykköskäskijä ei kiistä.

– Realiteetit pitää tiedostaa. Nyt ei ole tammikuun alku, eikä meillä ole viittä kuutta kuukautta aikaa kehittää peliä. On pakko raapia pisteitä, jotta Veikkausliiga-pelejä nähdään tulevinakin vuosina Kokkolassa.

Kameleonttia KPV:sta ei siis tule, mitä tulee pelillisiin suuntaviivoihin. Viilauksia tietysti tehdään. Niko Kalliokosken KPV haluaa olla aiempaa hyökkäävämpi ja pallonhallintaa hyödyntävä.

Hartaimmin tulokasluotsi kaipaa aloitteellisuutta, jota on nähty niukalti. Miehistö kykenee käyttämään hyväkseen loihditut paikat – kiitos yksilötaidon, joka on riittävällä tasolla.

Pääsarjan vaatimukset täyttävä lisenssi puuttuu Kalliokosken ansioluettelosta, ja hän on miltei varmasti laivan väliaikainen kippari. Kokkolalainen ex-puolustaja viis veisaa asetelmasta.

– Ei vaikuta toimintaani. Teen kaikkeni seuran eteen niin kauan kuin olen vastuussa joukkueen päävalmentajana. Pyöritän vaikka makkaroita kioskilla, kunhan KPV säilyy Veikkausliigassa, Kalliokoski letkauttaa.

Valta vaihtuu elokuun alkuun mennessä

Vili Ruuska

Kuten nohevimmat tietävät ja jutusta käy ilmi, KPV:n tämänhetkisellä päävalmentajalla Niko Kalliokoskella ei ole Veikkausliigaan vaadittavaa Uefa Pro -lisenssiä. Riittämättömien aikaresurssien takia kouluttautuminen ei tule kysymykseen.

Jonkinlaisia muutoksia KPV:n valmennuksessa tapahtuu siis takuulla – viimeistään elokuun alkuun mennessä.

– Meneillään on 60 päivän määräaika, jonka aikana KPV:n on löydettävä itselleen koulutusvaatimukset täyttävä päävalmentaja. Edellisen päävalmentajan sopimus on purettu toukokuun lopulla. Seura voi siten käyttää tilapäisesti Uefa Pro -lisenssitöntä valmentajaa käytännössä kesä- ja heinäkuun ajan, Palloliiton seuralisenssipäällikkö Mikko Aitkoski selvittää.

Aitkoski kuvailee määräaikaa rauhoitusajaksi. Se toimii ajallisena viitekehyksenä seuralle, jonka päävalmentaja irtisanoutuu, irtisanotaan tai siirtyy muualle.

Jälkimmäisenä mainittu tapaus toteutui hiljattain, kun HJK antoi potkut Mika Lehkosuolle ja osti Toni Koskelan ulos RoPSista. Rovaniemeläiset olisivat voineet käyttää 60 päivän valmentajarekrytointiin budjetoidun määräajan. Niin he eivät kuitenkaan toimineet.

Mitä tapahtuu, jos määräaika ylittyy, eikä valmentajanvaihdosta kuulu? Palloliitto pyytää seuralta selvitystä asiasta, ja lisenssikomitea päättää seuraamukset.

Sarjasta sulkemisen kaltaista jättituomiota ei Aitkosken puheiden perusteella liene luvassa, vaikka rikkomus täyttääkin A-kriteerin.

Mitä vaihtoehtoja KPV:lla on? Yleisintä on vaihtaa koutsi toiseen, mikä lienee todennäköinen kehityskulku. Sallittuja menettelytapoja on toki muitakin.

– Olemme hyväksyneet Saksan-mallin, joka on ollut käytössä muun muassa Leverkusenilla Hyypiän alaisuudessa, samoin PS Kemillä ja IFK Mariehamnilla jokunen vuosi sitten.

– Mallissa on kaksi päävalmentajaa, joista toisella on oltava Uefa Pro -lisenssi. Lisäksi apuvalmentajan on oltava Uefa A -kelpoinen.

Lisäksi Aitkosken mukaan seura voi aina hakea poikkeuslupaa. Sellainen saatetaan myöntää eräissä tapauksissa.

Näin voi käydä, jos seura esimerkiksi määräajan kynnyksellä ilmoittaa, että neuvottelut ovat pitkällä ja määräaika ylittynee vain joillakin päivillä. Harkintaa käytetäänkin, jos uusi päävalmentaja aloittaa vaikkapa 68 päivää edellisen päävalmentajan irtisanomisen jälkeen.

Vastaavasti maalaisjärkeä sopii pitää arvossa, mikäli kautta on jäljellä suunnilleen 70 päivää, ja valtikka viedään valmennuksessa istuvan kuninkaan kädestä.

–Tuolloin määräajan jälkeen joukkueella olisi kenties yksi tai kaksi peliä pelaamatta. Siinä tapauksessa määräajan pituudesta kannattaa varmasti keskustella, Aitkoski valaisee.

– KPV on ilmoittanut meille asianmukaisesti irtisanomisesta. Me puolestaan olemme informoineet heitä määräajasta ja antaneet seuralle työrauhan. Poikkeusluvasta ei ole käyty keskustelua, hän kuittaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »