maanantai 13.7.2020 | 06:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Ykspihlajan teatterissa nauretaan, rakastutaan ja vähän liikututaankin – Yxpila - Hammerfestin imu lymyää hauskoissa ja vähemmän hauskoissa pikkuisissa tarinoissa.

Ti 11.6.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ykspihlajan kesäteatteri: Yxpila - Hammerfest. Ohjaus Anna Airola. Käsikirjoitus: Työryhmä. Esitys 9.6.

Raikkaassa kesäsäässä tuulen puhaltaessa navakasti Ykspihlajan kesäteatterin nuoriso näyttää, että ilman äänentoistoa pärjätään vaikeissakin olosuhteissa. Myös tunteellisemmat ja herkemmät laulut kuuluivat sunnuntai-illan esityksessä vallan mainiosti. Äänentoiston lisäksi alaa opiskelevan näyttelijäjoukon päät säästetään myös joutavilta peruukeilta. Roolihahmoja vaihdettaessa riittää, että lippalakki ja sen asento vaihtuu.

Kahvila Sahan takapihalla näytellään "mahottomalla kesämoodilla" Anna Airolan jouhevankepeässä ohjauksessa. Näytelmän käsikirjoitustakaan ei voi paheksua menneiden aikojen kaiuksi, sillä työryhmä on itse kirjoittanut sketsinomaisen juonen, jossa sekalainen seurakunta tekee matkaa Kokkolasta jäämerelle. Vanhalla fiiatilla ­– totta kai – yleisön edessä pörräten kuten parina aikaisempanakin kesänä tämän teatterin pihassa. Toki automerkki on vaihtunut sitten viime näkemän.

Yxpila - Hammerfestin imu lymyää hauskoissa ja vähemmän hauskoissa pikkuisissa tarinoissa. Kokkolasta lähtevä seurue pysähtyy ensimmäisen kerran jo Kälviällä, jatkaa siitä Kalajoelle ja tekee hämmästyttävän mutkan itärajalle, vaikka päätepiste sijaitsee Norjan Hammerfestissa. Lisäksi käydään festivaaleilla, Pellon sääskentappokilpailuissa ja eksytään tuntureille. Sisarukset Elli, Eeva Mäkinen, ja Eero, Arppa Airola, päättävät viedä rakkaan ja persoonallisen mummon tuhkat Jäämereen ripoteltavaksi. Takaluukusta löytyy ensimmäisellä pysähdyspaikalla rasittava Larry-serkku, Nicklas Pohjola, ja Kalajoelta seurueeseen liittyy vielä salaperäinen liftari Heikki, Otto Rokka. Tällä näyttelijämiehityksellä näytellään sitten kaikki erikoiset persoonat, joita nelikko matkallaan kohtaa.

Ykspihlajassa ei tänä kesänä harrasteta, vaan tehdään töitä. Tekniikat ovat hyvin hallussa, teatterikorkean oppi ei ole mennyt hukkaan. Näytelmään olisi voinut mahduttaa enemmänkin elävää musiikkia, niin ammattimaisesti nelikko laulaa myös äänissä soittaen yhtä lailla kitaroita kuin haitaria sekä rytmittäen näppärästi esityksiä.

Itse tarina ei nouse tavallista kesäteatteritekstiä korkeammalle. Huumori syntyy maaseutupitäjien omintakeisista ja liioitelluista tyypeistä, jotka ovat yleisölle kuitenkin helposti tunnistettavia. Mukana on myös romantiikkaa, ei kai siltä näin tiiviissä matkustustavassa voi välttyä.

Koomikon vikaa on kaikissa näyttelijöissä. Arppa Airola pääsee irrottelemaan erityisesti ruotsalaisena Pontuksena ja Eeva Mäkinen hänen puolisonaan on riemastuttava. Otto Rokka naurattaa niin monena, huoltoasemanpitäjästä autoharrastajaan ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi hän laulaessaan tuo mieleen itse Tauno Palon. Airolan ja Mäkisen sisaruussuhteesta välittyy aitoa lämpöä. Mutta lahjakkaista nuorista pisimmän korren taitaa tällä kertaa vetää Nicklas Pohjola.

Nicklas, sinä olet tähti!

Komiikkaa suorastaan tulvii katsomoon ja yleisöä naurattaa, kun naamaa jaksaa väännellä tarpeeksi, mutta Pohjolan roolihahmot ovat paljon muutakin. Hän rakentaa hahmonsa myös pienillä ilmeillä ja sen vastakohdaksi huomattavasti vahvemmalla kropankielellä. Pohjolan Larry-serkku on yhtä ärsyttävä kuin liikunnallinen Hemuli Muumilaakson taikatalvessa. Etälamaannuttimen kanssa leikkivä rajavartija tai Elliä pokaava rumpali ovat kaikki omia persooniaan.

Viehko ohjaajakin pyrähtelee välillä edesmenneen mummonsa oloasussa yleisön edessä salaperäisenä hirvenä aivan kuin kysyäkseen, viihdyttekö.

Kyllä me viihdyimme. Osalla yleisöstä oli niin hauskaa, että näyttelijöillä oli jo vaikeuksia pitää pokka. Onneksi kuitenkin piti, muuten teatterin illuusio olisi särkynyt.

Ykspihlajassa voi Norjan reissulle voi lähteä mukaan 28.6. saakka. Tulevana viikonloppuna esityksiä on kaksi päivässä.

Väliaikatarjoilu on Kahvila Sahassa. Suosittelen lämpimästi vadelmapiirakkaa.

Tiina Ruotsala

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »