torstai 16.7.2020 | 05:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Päivän henkilö: Meriuksen toimitusjohtaja Hannu Sarja johtaa ihmisiä, ei asioita: ”Arvioin toimintaani jatkuvasti”

Martina Store
To 13.6.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Milloin sinusta tuli esimies, Hannu Sarja?

– Ensimmäiset alaiseni sain vuonna 1995, kun toimin vaasalaisessa konepajassa suunnittelutehtävissä. Olin jo tuolloin ajatellut sopivani esimieheksi, sillä olin pärjännyt hyvin teknillisen oppilaitoksen esimies-alaistaitoja käsittelevällä opintojaksolla. Moni asia jännitti tuolloin oman urani alkuaikoina, enkä välttämättä uskaltanut nostaa kaikkia asioita esille, kuten olisi pitänyt. Nyt 24 vuoden jälkeen tiedän, että hankalista asioista on hyvä puhua heti. Tasapainoisesta ajattelusta on myös esimiestehtävissä hyötyä, sillä töitä tehdään yhteistyössä ja yhteistä tavoitetta kohti.

Minkälainen esimies olet?

– Haluan johtaa ihmisiä mieluummin kuin asioita, sillä jos en johda ihmisiä, on heitä vaikea saada innostumaan. Ihmisten johtamisessa täytyy pystyä erottamaan tunteet toiminnasta. On hyvin tyypillistä, että ihmiset kokevat arvioinnin kohdistuvan ihmiseen, vaikka se kohdistuukin toimintatapaan. Olen tavattoman kiinnostunut ihmisten halusta kehittyä, heidän kehityspoluistaan ja uristaan. Olen myös kiinnostunut alaisteni heikkouksista ja vahvuuksista, ja varsinkin niiden kehittämisestä.

– Meidät valittiin viime vuonna Kokkolan koulutusmyönteisimmäksi organisaatioksi, ja olen itsekin näyttänyt mallia opiskelemalla viimeisten 11 vuoden ajan. Sain juuri Helsingin yliopiston viestinnän johtamisen opinnot päätökseen. Näen, että elämä on opintomatka, ja haluan, että alaisenikin kokisivat matkansa merkitykselliseksi. Onnistumista mitataan usein numeroilla, mutta itse kannatan vankkumattomasti sanontaa: joko onnistumme tai opimme.

Missä asioissa haluaisit vielä kehittää itseäsi esimiehenä?

– Välillä saatan olla kärsimätön, varsinkin jos pöydälläni on liikaa asioita. Näissä tilanteissa viestimiseni muuttuu enemmänkin toimintaohjeiden antamiseksi ihmisten johtamisen ja innostamisen sijaan. Paras tapahan on antaa alaiselle pohdittavaksi kysymyksiä, joita he itse saavat ratkaista. Liika kuorma vie kuitenkin joskus terän hyviltä toimintatavoilta. Uskon ja toivon, että alaiset uskaltavat sanoa minulle, jos olen toiminut heidän mielestään väärin. Olen itseäni kohtaan erittäin kriittinen, ja arvioin toimintaani jatkuvasti.

Minkälainen on sitten mielestäsi hyvä alainen?

– Olen vuosien varrella oppinut toimimaan monenlaisten ihmisten kanssa. Hyvä asenne on ykkösasia. Olemme koulutusmyönteinen organisaatio, joten osaaminen on sellainen asia, jota täällä voi kehittää. Rekrytointitilanteissa arvioinkin enemmänkin alaistaitoja, eli sitä, ymmärtääkö hakija mitä teemme, miksi teemme, mitä kollegat tekevät ja mitä asiakas tekee. Hakijalta täytyy myös löytyä uteliaisuutta. Sieltä se kaikki lähtee rakentumaan.

– Insinöörit ovat luontaisesti turvallisuushakuisia, tämän uskallan sanoa omasta kokemuksestani. Kontrasti tulee niissä tilanteissa, kun heidät asetetaan luoviin tai verkostoitumista kaipaaviin tehtäviin, sillä nämä ominaisuudet eivät välttämättä asu samassa henkilössä. Tämä on erittäin tärkeää tunnistaa johtajana. Jos pistetään turvallisuushakuinen ihminen heikoille jäille, tai pidetään häntä siellä pitkään, eivät työsuhteet ole kovinkaan pitkiä. Ihmisten tulee olla ominaisuuksilleen sopivissa tehtävissä, ja työtä ja haastetta tulee olla sopivasti suhteessa vapaa-aikaan. Meillä kasvaa jatkuvasti uusia johtajia, ja teen paljon töitä sen eteen, että saan siirrettyä samaa filosofiaa eteenpäin.

Torstaisin päivän henkilö -jutussa esitellään paikallinen henkilö aiheella suhteet. Perjantaina haastateltava kertoo viikonlopunvietostaan.

Kaikki henkilöjutut löytyvät asiasanalla Päivän henkilö.

Kuka?

Hannu Sarja

Ikä 50 vuotta.

Työskentelee toimitusjohtajana, Merius Oy:ssä. On toiminut yrittäjänä 16 vuoden ajan.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta: tytär 23 vuotta ja poika 20 vuotta.

Harrastuksina lenkkeily ja moottoripyöräily sekä lukeminen. Lukenut yhden tietokirjan verran kuukaudessa jo 11 vuoden ajan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »