tiistai 26.5.2020 | 04:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuituverkon rakentaminen alkamassa Kalajoella ensi viikolla – Samalla kaivetaan sähkölinjoja maan alle

Pia Räihälä
Ke 12.6.2019 klo 15:05

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Valokuituverkon rakentaminen Kalajoen kylille on alkamassa ensi viikolla. Rakentaminen alkaa paloasemalta, mistä runkoverkkoa vedetään Etelänkylän kautta Tyngälle ja Rautioon.

– Rautiosta lähtee toinen porukka vastaan, kertoo urakoitsija HSK Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kauppi.

Yritys kaapeloi myös Elenian ilmajohtoja maan alle, ja valokuitu laitetaankin samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa aina kun mahdollista.

– Osassa Etelänkylää on sähköjohdot kaapeloitu jo aiemmin, ja niille alueille tulee nyt vain kuitu. Mutta siellä missä johdot ovat vielä ilmassa, ne menevät maan alle.

Kauppi huomauttaa, että samalla lakkaavat toimimasta vanhat kupariyhteydet.

– Jos joku kuparikaapelia käyttävä kokee, että yhteydet ovat jo hyvät, niin kannattaa huomioida, etteivät ne ilmaverkot säily.

Heinäkuussa HSK Sähkö on aloittamassa sähköverkkourakan Plassilla. Kalajoen Kuitu Oy pyrkii nyt saamaan pikaisesti Plassilta riittävästi valokuidun tilaajia, jotta kuitukaapeli saadaan samaan kaivantoon.

Kalajoen Kuitu Oy myy kuituliittymiä kesäkuun loppuun asti 100 euron liittymishinnalla, minkä jälkeen hinta nousee 600 euroon. Hintaan sisältyy enintään 500 metrin kaivuutyöt talon seinästä lähimpään liityntäpaikkaan.

– Harvalla välimatkaa tulee yli 500 metriä, sanoo verkkopäällikkö Jouko Jaakkonen.

Kuituyhtiö selvittää jokaisen maanomistajan kanssa, mistä kohtaa kaapeli kaivetaan. Pihasuunnitelmia voi käydä tekemässä yhtiön toimistolla.

Kuituverkkoon voi liittyä vielä kaivuutöiden valmistuttuakin, mutta siitä ei ole vielä tietoa, mitä se sitten maksaa.

– KaseNet tekee nyt kuituverkkoa markkinaehtoisesti, ja meillä liittymä maksaa 1900 euroa, kertoo KaseNet Oy:n toimitusjohtaja Vesa Haapaniemi.

Kaustisen seutukunnan kuntien omistama KaseNet on rakentanut valokuituverkkoa alueellaan 2000-luvun alusta lähtien. KaseNet konsultoi Kalajoen kuituverkon suunnittelua ja tekee työmaavalvontaa.

– KaseNet myös suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää tietoliikenneyhteydet. Huollot teemme etänä, jos se on mahdollista. Jos ei ole, niin kuituyhtiön väki käy paikan päällä. Lisäksi tuotamme ja ylläpidämme verkon lisäpalvelut, Haapaniemi selvittää yhteistyökuviota.

Hän perustelee valokuidun tarpeellisuutta siten, että sitä pitkin tulevat kaikki tämän päivän ja tulevaisuuden palvelut varmasti.

– 5G:n markkinointi on harhaanjohtavaa, sillä se vaatii aina kuituliittymän ja tukiaseman hyvin lähelle asiakasta, eli kuiturakentaminen on ehdoton edellytys myös 5G:lle.

Hannu Kauppi vertaa, että kaivovedelläkin pärjättiin vielä 50 vuotta sitten, mutta nykyään kaikilla on vesijohto.

– Tietoliikenteen kasvu on viime vuosina ollut hurjaa. Nyt verkossa siirtyy jo päivän aikana se määrä tietoa, mikä oli yhteensä siirretty vuoteen 2013 mennessä.

Jouko Jaakkonen huomauttaa, että valokuitu turvaa myös tv-näkyvyyden, joka on antennin kautta paikoin heikko rannikolla.

Kalajoelle on suunniteltu tukikelpoista kuituverkkoa kaikkiaan 450 kilometriä, joista on tarkoitus rakentaa tänä vuonna 230 ja ensi vuonna 220 kilometriä.

– Tänä vuonna olisi tarkoitus saada valokuitu vielä Himangan eteläpuolelle, Kannuskylään ja Tomujoelle, kertoo Kalajoen Kuitu Oy:n projektikoordinaattori Katja Niemi.

Ensi vuodelle jäisivät Himangan pohjapuoli, Hiekkasärkät, Rahjankylä, Pöntiö, Pahkala, Mehtäkylä ja Vasankari.

– Myynti ratkaisee, mitä alueita toteutetaan. Vaatimuksena on 60 prosentin kattavuus ja taloudellinen kannattavuus, Niemi huomauttaa.

Liittymätilauksia on myyty Kalajoella kolmen ja puolen kuukauden aikana jo 1900. Tavoitteena on saada valokuidun piiriin noin 2500 asiakasta vuoden 2020 loppuun mennessä.

Vesa Haapaniemen mielestä kuituyhtiöitä tarvittaisiin joka kylään.

– Markkinaehtoisesti valokuitu ei toteudu harvempaan asutuille alueille, joten toivotaan, että tukirahoitusta hankkeisiin saadaan jatkossakin.

Kalajoen 6,2 miljoonan euron hankkeeseen saadaan valtion tukea 1,2 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 jälkeen tukea ei tällä tietoa ole saatavilla.

Fakta

Valokuitu

Valokuitu on erittäin ohut lasista tai muovista vedetty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa.

Informaatio kuten internet- ja tv-sisältö siirtyvät optisessa kuitukaapelissa valon nopeudella.

Valokuidulla on käytännössä rajaton tiedonsiirtokapasiteetti.

Mahdollistaa esim. etätyön, etäopiskelun, viihde- ja pelipalvelut, etäterveydenhoidon ja hoivapalvelut, älykodin palvelujen hallinnan (lämmitys, ilmastointi, turvapalvelut).

Lähde: Finnet

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »