torstai 16.7.2020 | 07:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Supernopea induktiokarkaisulinja Nivalaan – Elme Studiolle lähes miljoona euroa tutkimusrahaa EU:lta teräksen ominaisuuksien parantamiseen

Kaija Vähäsöyrinki
Ke 12.6.2019 klo 21:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Oulun ja Lundin yliopistot kumppaneineen ovat saamassa kahden miljoonan euron rahoituksen tutkimushankkeelleen EU:lta Interreg Nord -ohjelmasta. Tavoitteena on saada teräkselle uusia ominaisuuksia ilmastoystävällisiä valmistustekniikoita käyttäen. Rahoituksen myöntää Luulajan lääninhallinto Ruotsissa.

– Kolmivuotinen hanke alkaa elokuussa. Hankkeen koordinaattorina toimiva Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti saa suurimman osuuden rahoituksesta, 0,9 miljoonaa euroa. Lundin yliopisto, Swerim Ruotsista ja muut toteuttajat jakavat loput, kertoo kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.

Swerim on Luulajassa ja Tukholmassa toimiva metallin tutkimukseen keskittyvä instituutti. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti toimii Nivalan Teollisuuskylässä. Yksityistä rahaa tutkimushankkeeseen tuovat SSAB:n Raahen terästehdas ja muutama muu yritys Pohjois-Pohjanmaalta.

– Tämä on erittäin hyvä projekti. Nivalassa Elme Studiossa olevaa induktiokarkaisulinjaa uudistetaan ja kehitetään edelleen. Vastaavaa linjaa ei ole tutkimuskäytössä missään päin maailmaa. Ei myöskään kaupallisessa käytössä, Kari Mäntyjärvi toteaa.

– Olemme tosi innoissamme. Uusi induktiokarkaisulinja toimii megahertsi taajuuksilla, mikä vie täysin uusille tutkimusalueille. Pääsemme teräksen supernopeisiin lämpökäsittelyihin ja uusiin fysikaalisiin ominaisuuksiin materiaalin pinnan mikrorakenteessa.

– Tästä on hyötyä, kun mennään kohti teräksen lujempaa ja keveämpää rakennetta sekä vähähiilisempää valmistustekniikkaa. Tulevaisuuden materiaalit ovat nykyistä parempia ja energiatehokkaammin tehtyjä, Mäntyjärvi kertoo.

Lundin yliopisto kehittää iduktiotekniikkaa sekä sähköteknisiä ja elektronisia laitteita. Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) tutkimusryhmän tutkijat soveltavat Lundin kehittämää tekniikkaa käytännön tuotantoon.

"Vastaavaa linjaa ei ole tutkimuskäytössä missään päin maailmaa."

Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi

Elme Studio

Aloitti vuonna 2004.

Perustajina Oulun Yliopisto, Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy ja Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä (nykyinen Jedu).

Ensimmäinen tutkimushanke oli ohutlevyalan uudet menetelmät.

Ensimmäinen teollisuusrobottiin yhdistetty laser vuonna 2005.

Induktiokarkaisulinja käynnistyi 2011.

Metallin 3D-tulostus alkoi 2016.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »