tiistai 14.7.2020 | 13:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tukea lapsen kehitykseen ja kasvuun - Kunnan järjestämä tukihenkilökoulutus alkaa torstaina Kokkolassa

Riikka Savela
Ke 12.6.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Tukihenkilötoiminta on vapaaehtoistyötä, joka auttaa tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Soiten tukisuhdekoordinaattori Oona Palosaari kertoo, että tavoitteena on edistää asiakaslapsien hyvinvointia ja kasvua.

– Koko toiminnan ydin on se, että saadaan rakennettua lapsen ympärille verkostoa. Tärkeää on saada hänelle turvallinen luottoaikuinen, joka on kiinnostunut lapsen elämästä, kertoo Palosaari.

Tukihenkilötoimintaan kuuluu lapsen tapaaminen vapaa-ajalla sekä tukeminen tarpeen mukaan. Tukiperheet puolestaan ottavat lapsen mukaan perheen normaaliin arkeen.

Kokkolan kaupunki järjestää tukipalvelukoulutuksia, joista tuorein alkaa tänä torstaina Villan Perhekeskuksessa iltapäivällä. Koulutukseen sisältyy avoin info, jossa kerrotaan prosessista. Infon jälkeen asiasta kiinnostuneet ja ennalta valitut tukihenkilöt voivat jäädä itse koulutukseen.

– Koulutuksessa käydään läpi, mikä on lasten ja perheiden tuen tarve ja miten näihin voidaan vastata. Puhutaan myös lasten elämän haasteista ja siitä miten niitä voi tunnistaa, Palosaari kuvaa.

Tukihenkilöksi haettaessa prosessiin kuuluu mm. kotikäynnit ja haastattelut, joissa pyritään selvittämään, onko hakija sopiva henkilö tukitoimintaan. Hakuprosessissa pyritään aina varmistamaan lapsen turvallisuus tukisuhteessa.

Seuraava koulutusmahdollisuus on 29. elokuuta.

Palosaari toivoo, että ohjelmaan hakevien vapaaehtoisten oma elämäntilanne on vakaa. On tärkeää, että heillä on aikaa ulkopuolisille lapsille. Usein tukitoimintaan ryhdytäänkin vasta pitkän harkinnan jälkeen sopivassa elämäntilanteessa.

Tällä hetkellä palvelussa on enemmän pulaa miespuolisista tukihenkilöistä. Palosaaren mukaan monet asiakaslapset kaipaavat elämäänsä isähahmoa, jonka kanssa tehdä erilaisia asioita.

– Alakouluikäiset yleensä hyötyvät siitä, että voivat mennä käymään kylässä perheen luona. Teini-ikäiset hyötyvät enemmän siitä, kun heillä on oma tukihenkilö, jonka kanssa he voivat viettää aikaa.

Tukitoiminta voi olla erittäin monipuolista. Joissakin tapauksissa riittää, jos lapsi on yksinkertaisesti mukana tukiperheen arjessa. Joskus taas tukihenkilö voi auttaa lapsen harrastuksissa tai koulutehtävissä. Lapsia, joilla on hankaluuksia sosiaalisten suhteiden kanssa, pyritään pääsemään yli peloistaan. Tärkeintä kuitenkin on, että lasta rohkaistaan.

– On tärkeää, että tukihenkilö kertoo lapselle, että tämä on hyvä asioissa. Monet tuettavat eivät muuten saa kehuja elämässään. Tarkoituksena on kannustaa lasta, Palosaari kertoo.

Tukisuhteen kestoksi toivotaan ainakin vuotta, mutta pitkäkestoiset tukisuhteet ovat erittäin hyvä asia. Jossakin tilanteissa tukiperheen kodista on tullut lapselle jopa eräänlainen mummula, jossa käydä aika ajoin kylässä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »