maanantai 13.7.2020 | 08:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Suomessa jo puoli miljoonaa rullaluistelijaa

Janne Kettunen
To 13.6.2019 klo 07:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Suomessa on parin viime vuoden ajan vallinnut varsinainen rullaluistelubuumi, jolle ei ole loppua näkyvissä. Lajin harrastajia on Suomessa tällä hetkellä noin puoli miljoonaa. Kuluvalla vuosikymmenellä luistimia on myyty miltei miljoona paria.

- Kevyen liikenteen väylä on nykyään Suomen suosituin urheilualue, naurahtaa sekä rulla- että teräpohjaisilla luistimilla maailmallakin mainetta niittänyt Lauri Paalasmaa.

Jackson Haines –muistokilpailuihin Kokkolassa osallistuneelle Paalasmaalle kilpaileminen on jäänyt hiukan taka-alalle , sillä valtakunnallisen rullaluistelukoulun kehittäminen on miehelle tällä hetkellä tärkeämpää.

Rullaluistelukoulu on jo 50 paikkakunnalla, esimerkiksi Kokkolassa ja Pietarsaaressa, ja ohjaajia löytyy eri paikkakunnilta yhteensä sata kappaletta. Kursseja on vedetty viikoittain ympäri maan.

- Laji tuntuu kiinnostavan kaikenikäisiä, joten pyrimme saamaan rullaluistelun lasten liikuntaleirien ja koululiikunnan lisäksi myös muun muassa työpaikkaliikuntamuodoksi.

- Rullaluistimiahan voidaan köyttää kulkuvälineenä vaikka ohjatuilla kaupunkikierroksilla. Tällaisesta on ollut jo puhettakin matkatoimistojen kanssa, mainitsee Paalasmaa esimerkin lajin monipuolisista mahdollisuuksista.

Rullalätkä on varsin suosittu erityisesti jääkiekkoilijoiden kesäharjoittelumuotona, mutta myös monista muista lajeista ollaan muokkaamassa rullallisia versioita. Näitä ovat esimerkiksi jalkapallo, koripallo, aerobic ja sauvaluistelu.

Ensi talvena niin rullaluistelun harrastajia kuin muitakin ihmisiä yritetään houkutella vaihtamaan luistinten pohjaan rullien sijasta terät ja suuntaamaan kohti Suomen lukuisia luonnonjärviä.

Kilpaurheiluna rullaluistelu on Suomessakin suhteellisen kauan harrastettu laji, sillä SM-kisoja on järjestetty vuosittain 1950-luvulta lähtien.

- Lahdessa on maan ainut varsinainen rullaluistelurata. Se on ovaalipäällysteinen ja pituudeltaan 300 metriä, Paalasmaa kertoo.

Kokkolan kymmenen kilometrin mittainen kilpailureitti ja järjestelyt saivat Paalasmaalta kehuja. Läheltä piti –tilanteita syntyy hänen mukaansa aina.

- Rullaluistelijoiden keskinopeudet ovat kasvaneet huimasti viime vuosina. Silloin kun mennään tosissaan, niin vauhti nousee helposti yli viiteenkymppiin.

- Tapahtuma oli oikein hyvä, ja rata hienoin, mitä olen tänä kesänä Suomessa nähnyt.

Kisoihin osallistui yli 30 luistelijaa. Ikähaarukka oli suuri, nuorin 7-vuotias Lenni Luokkala ja vanhin 56-vuotias Ralf Lillkåll.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »