sunnuntai 20.10.2019 | 15:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Kesä on lukemisen kulta-aikaa – Kirjastot joutuvat ratkomaan aukiolojaan resurssien mukaan: Kalajoelta hyvä esimerkki

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
Su 16.6.2019 klo 20:30 [päivitetty su 21:13]

Lukeminen on loistava harrastus, jonka parissa ei ole koskaan yksinäistä eikä sopivan kirjan osuessa kohdalla tylsääkään. Kesä voi olla lukemisen kulta-aikaa mökillä, kotona, rannoilla tai puistoissa. Osa ihmisistä ei kerta kaikkiaan haaveilekaan mökkipuuhista, vaan loputon mahdollisuus lukemiseen houkuttelee enemmän.

Lomakausi kuitenkin vaikuttaa lukemiseen ainakin jos on lainakirjojen varassa. Jotkut kirjastot sulkevat oviaan ja useat supistavat aukiolojaan kesäksi. Lauantaisin ovat suljettuina monet isotkin kirjastot kuten Kokkolan, Nivalan, Kannuksen, Pietarsaaren ja Ylivieskan pääkirjastot.

Esimerkiksi Vetelissä ja Kaustisella kirjastot ovat olleet jo useamman kesän kokonaan kiinni heinäkuussa. Pienen kirjaston sulkeminen on täysin ymmärrettävää vuosilomajärjestelyjen vuoksi. Voisi kuvitella, että festivaaliviikon aikana kirjastossa riittäisi väkeä, mutta kunnassa tiedetään toisin.

Kokonaan kirjoitta asukkaat eivät jää, sillä laina-aikaa pidennetään kesätauon vuoksi ja kirjoja voi pitää lainassa pisimmillään seitsemän viikkoa. Palautettavien kirjojen vuoretkin ovat melkoisia kesäsulun jälkeen.

Kannuksessa ja Toholammilla kesäsulkua ei ole harkittu, koska siihen ei ole tarvettakaan. Kirjastotoimenjohtaja Satu Kinnari kertoo Keskipohjanmaassa, että kesä on vilkasta aikaa ja kirjastoa käyttävät myös kesäasukkaat varsinkin Toholammilla.

Kalajoen uusi kirjasto on siinä mielessä poikkeus, että se ei supista lainkaan aukioloaan. Uuden kirjaston ansiosta kävijämäärä on kaksinkertaistunut ja tästä kaupunki ottaa kaiken irti. Palvelupäällikkö Joni Rahjan mukaan tilannetta halutaan tarkastella kesän ajan: miten ja milloin asukkaat haluavat palvelua (KP 17.6.).

Nykykirjaston palveluihin kuuluu paljon muutakin kuin paperisia kirjoja: äänikirjat, levyt ja pelit ovat tavallinen osa lainattavaa materiaalia.

Myös itsepalvelukirjastot tekevät tuloaan ja antavat asiakkaille mahdollisuuden laajentaa kirjastojen käyttöä. Kirjastojen ammatti-ihmisillä on rooli nykymaailmassakin.

Osa ihmisistä ei kerta kaikkiaan haaveilekaan mökkipuuhista vaan loputon mahdollisuus lukemiseen houkuttelee.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »