Paikallisuutiset

Lupiini ja kahdeksan muuta uutta lainsuojatonta – Kokkolassa esimerkiksi Tehtaankadun kasvatit viettävät viimeistä kesäänsä, kun vieraslajiluettelon täydennys laitetaan täytäntöön

KOKKOLA

Tienvarsilla suurina rykelminä komeileva lupiini on nyt lainsuojaton, sillä se on liitetty osaksi kansallista haitallisten vieraslajien luetteloa.

Lupiinin ohella haitallisen vieraslajin aseman on saanut kahdeksan muutakin lajia, joista kenties tunnetuin on pihoilla ja kaupunki-istutuksissa tavallinen kurtturuusu. Pannaan joutui myös kolme tatarlajia, alaskanlupiini, hamppuvillakko, kanadanvesirutto ja lännenpalsami.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vieraskasvit ovat lajeja, jotka ovat ihmisen myötävaikutuksella levinneet luontaisen elinympäristönsä ulkopuolelle. Tyypillinen tarina on, että koristekasviksi tuotu laji on karannut kotipuutarhoista luontoon ja alkanut menestyä siellä tarpeettoman hyvin. Näin on levinnyt muun muassa nyt haitalliseksi luokiteltu komealupiini.

Kaikista vieraslajeista ei ole haittaa. Osa niistä kuitenkin uhkaa luonnon monimuotoisuutta valloittamalla elintilaa kasvualueellaan luontaisesti eläviltä kasveilta. Ahkerasti leviävät kasvit pilaavat usein myös maisemia ja saattavat vaikeuttaa kasvualueensa virkistyskäyttöä.

Kurtturuusua on muun muassa Kokkolan Tehtaankadulla.
Kurtturuusua on muun muassa Kokkolan Tehtaankadulla. Kuva: Antti Varonen

Haitallisten vieraskasvien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä luontoon päästäminen on kielletty. Uudet haittalajit on siis hävitettävä istutuksista kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa. Maahantuonti- ja myyntikielto astuivat voimaan jo kesäkuun alussa.

Kokkolan kaupungilla töitä teettää erityisesti kurtturuusu, jota on istutettuna esimerkiksi Tehtaankadulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä kesänä pensaita ei vielä ehditä hävittää. Niiden sijainnit kuitenkin kartoitetaan ja hävittäminen budjetoidaan ensi kesälle, kertoo työnjohtajaSari Hotakainen kaupungin puisto- ja viheralueosastolta.

Kurtturuusun hävittäminen on työlästä: sen juuret täytyy kaivaa maasta pois kokonaan. Leikkaaminen saa kasvin vain yltymään ja leviämään entisestään. Hotakaisen mukaan kolmen vuoden siirtymäaika onkin kaikkien kaupungin kurtturuusujen hävittämiseen lyhyt, vaikka uusia ei ole istutettu enää vuosiin.

– Jos maahan jää yksikin juurenpala, niin kasvi voi lähteä siitä taas leviämään. Kyllä siihen saa varata aikaa ja rahaa, että kaikki saadaan pois, hän toteaa.

Muita nyt haitallisiksi luokiteltuja kasveja Kokkolan kaupungin istutuksissa ei Hotakaisen mukaan esiinny.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puutarhoissa tavallinen kurtturuusu on hävitettävä istutuksista kolmen vuoden kuluessa.
Puutarhoissa tavallinen kurtturuusu on hävitettävä istutuksista kolmen vuoden kuluessa. Kuva: Antti Varonen

Villeinä kasvavista vieraskasveista eniten päänvaivaa ovat Kokkolassa viime vuosina tuottaneet jättiputki ja jättipalsami, joita on torjuttu urakalla jo useana kesänä. Kesäkuussa torjuntaa jatkaakin vieraslajien karkottamiseen erikoistunut työntekijä.

Sari Hotakainen kertoo, että kaupunkilaiset voivat auttaa torjuntatyössä ilmoittamalla jättiputki- ja jättipalsamihavainnoistaan hänelle tai viheraluemestariRaimo Sillanpäälle.

– Nyt on hyvä aika aloittaa työ, kun kasvit alkavat vasta kunnolla kasvaa, hän toteaa.

Omalta pihalta haitalliset lajit on hävitettävä itse, jotta ne eivät pääse leviämään muille tonteille tai luontoon. Pihoilta poistetut kasvit voi viedä hävitettäviksi kaupungin puutarhalle Mesilään, jossa on niille tarkoitettu roskalaatikko.

Tavallisille puutarhajätteen vastaanottopaikoille haitallisia kasveja ei saa missään tapauksessa viedä.

– Kokkolassa Hopeakivenlahden vastaanottopaikalla puutarhajätteistä tehdään multaa. Jos haitallisia kasveja viedään sinne, niiden siemenet jäävät mullan sekaan ja e pääsevät taas sieltä kasvamaan, Hotakainen varoittaa.

Jättipalsamilla on vaaleanpunaiset kukat ja muhkeat siemenkodat, joiden poksauttelu on erityisesti lasten hupia. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska siementen leviäminen auttaa jättipalsamia levittäytymään tehokkaammin.

Jättiputki saattaa aiheuttaa ihmisille allergiaoireita.
Jättiputki saattaa aiheuttaa ihmisille allergiaoireita. Kuva: Kati Jylhä
Fakta

Haitalliset vieraslajit

Suomen kansallista haitallisten vieraslajien luetteloa täydennettiin valtioneuvoston asetuksella 23.5.2019.

Kasvien lisäksi luetteloon lisättiin muun muassa maaorava ja espanjansiruetana. Koirasusien kasvattaminen kiellettiin.

Kansallisen luettelon lisäksi Suomea koskee EU:n vieraslajiluettelo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä