maanantai 16.12.2019 | 06:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pelastuslaitos kertoo turvallisuusvinkit juhannukseen – illaksi on odotettavissa ukkospuuskia Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin

Outi Jaatinen Keskipohjanmaa
Ke 19.6.2019 klo 13:57

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos muistuttaa juhannusjuhlijoita turvallisuusseikoista. Palovaroittimet kannattaa testata ja poistumistiet selvittää, kun suuntaa viettämään keskikesän juhlaa. Lisäksi vesillä on syytä käyttäytyä viisaasti.

Palomestari Antti Kätevä muistuttaa, että pelkkä palovaroittimen testinappulan piippaus ei tarkoita, että varoitin toimisi. Sen sijaan kannattaa sytyttää tulitikku, viedä se varoittimen lähelle ja katsoa, reagoiko laite savuun.

Palohälytin tulee myös vaihtaa säännöllisesti. Liian vanha laite ei enää toimi kunnolla.

– Palovaroitin kannattaa vaihtaa viimeistään silloin, kun se on 10 vuotta vanha, Kätevä kertoo.

Pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen muistuttaa, että talossa pitäisi olla yksi palovaroitin 60 neliömetriä kohden.

– Se on halpa henkivakuutus, hän sanoo.

Jokaisessa kodissa kannattaa myös olla alkusammutusvälineet: Näitä ovat muun muassa sammutuspeite, käsisammutin ja vesiastia.

Pelastuspäällikkö Jouni Leppälä suosittelee, että kannattaa tarkistaa poistumistiet vaaratilanteiden varalta. Myös yläkerrasta kannattaa tutkia, mistä ikkunasta voisi tiukan paikan tullen päästä ulos.

Suomalainen on kova saunoja, ja lauteilla saatetaan istuskella ahkerasti etenkin juhannuksen pitkinä pyhinä. Tässä piilee vaaran paikka.

– Kesän aikana Suomessa palaa noin 100-150 saunaa. Niistä 10 prosenttia on juhannussaunoja, Kätevä kertoo.

Puolet paloista syttyi ihmisen toiminnan vuoksi. Kynttilöitä oli jätetty valvomatta tai kiukaalla oli palavaa materiaalia. Lisäksi jos sauna on päällä vuorokauden ympäri, saattaa olla vaarana, että se ylikuumenee.

Juhannuksena monen tekee myös mieli vesille. Pukkinen muistuttaa, että veneilemään lähtiessä tulisi aina pukea päälle pelastusliivit.

– Tämä voi unohtua, etenkin miehiltä, Kätevä kertoo.

– Veneily saattaa olla hetken mielijohde.

Pelastuslaitos haluaa sanoa myös sanasen kertakäyttögrilleistä. Ne katsotaan avotulen teoksi, joten metsäpalovaroituksen ollessa voimassa niitä ei saa käyttää.

Pelastuslaitos varoittaa metsäpalojen vaarasta – Pohjois-Pohjanmaalla myös rajuja ukkosia

Kuivuudesta johtuen metsäpalovaroitus on voimassa keskiviikkoiltapäivästä lähtien Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Varoitus on voimassa torstai-iltaan saakka. Tuulisella säällä palot saattavat lähteä leviämään erittäin nopeasti.

Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa saattaa lisäksi ukkostaa rajusti keskiviikkona, Ilmatieteen laitos varoittaa. Iltapäivällä ja illalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden aikana voi esiintyä myös voimakkaita ukkospuuskia. Tuulen voimakkuus voi puuskien aikana olla yli 20 metriä sekunnissa.

Tuuli voi aiheuttaa myös vahinkoja, puita voi kaatua. Lisäksi saattaa esiintyä lyhyitä ja paikallisia sähkökatkoja.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos on varautunut juhannukseen lisäämällä henkilöstöä sopimuspaloasemilla. Vakinaisilla asemilla on normimiehitys.

– Ilmat ratkaisevat sen, millainen juhannus on tulossa, pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen kertoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »