torstai 21.11.2019 | 14:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Puolueiden johtopaikat kiinnostavat, mutta kursailu kuuluu asiaan

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
To 20.6.2019 klo 20:30

Puolueiden johtopaikoista kisataan, vaikka kaikenlaista kursailua onkin ilmassa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaalien jälkeen tilanteessa, jossa osa kokoomusvaikuttajista haluaa puheenjohtajalle haastajan. Orpo sanoo ainakin toistaiseksi olevansa ehdottomasti kilvassa mukana. Orpon asema ei ole helppo, mutta toisaalta kokoomuslaisten pettymys on ymmärrettävä.

Orpon paikalle puheenjohtajaksi istutetaan entistä oikeusministeriä Antti Häkkästä. Mäntyharjulaisen kansanedustajan suosio kokoomuksen sisällä ja vaalipiirissä on suuri. Häkkänen tekee sellaista poliittista uraa, että kokoomuksen oppositioasema mahtaa olla kova pettymys alle nelikymppiselle politiikolle, jonka tähti on kovassa kiidossa.

Kokoomuksen puoluekokoukseen on vielä aikaa, mutta keskustan ratkaisu tehdä jo syyskuussa. Tai itse asiassa ratkaisu on vireillä koko ajan. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti eduskuntavaalien rökäletappion aiheuttaman pettymyksen maininingeissa luopuvansa puheenjohtajuuudesta. Spekulaatiot tulevasta puheenjohtajasta ja valinnan vaikutuksista ministerisalkkuihin alkoivat välittömästi.

Perinteisesti puolueen raskaimman salkun ottaa puheenjohtaja, ja tässä tapauksessa keskustan painavin on valtiovarainministerin tehtävä. Keski-Pohjanmaalla hyristiin tyytyväisenä, kun toholampilainen kansanedustaja Mika Lintilä valittiin valtiovarainministeriksi. Samaan hengenvetoon alettiin arvioida, pyrkiikö Lintilä puheenjohtajaksi ja jos ei pyri, tuleeko keskipohjalaisesta pätkäministeri.

Ensimmäisenä puheenjohtajakilpaan ilmoittautui kansanedustaja Antti Kaikkonen, joka sanoo toivovansa kisaan muitakin ehdokkaita. Puheenjohtaja-aprikoinneissa viikkoja mukana ollut Lintilä panttaa vielä lopullista ilmoitustaan. Hän kertoo keskipohjanmaan haastattelussa, että "yllättävän paljon kyselyitä on tullut". Hän kuitenkin sanoo toivovansa, että kisa saadaan aikaan ilman häntä itseään.

Voiko sen kovin paljon selvemmin sanoa, että keskustan puheenjohtajuus ei ole entisellä elinkeinoministerillä ja nykyisellä rahasalkun haltijalla ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä. Jos puheenjohtaja on Kaikkonen, on mahdollista, että vaikeuksissa olevan puolueen johtajuus ja valtiovarainministerin pesti ovat liian kova pesti yhdelle ihmiselle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »