Paikallisuutiset

Kuumin lomasesonki on alkamassa, mutta kaikissa työpaikoissa pitkät kesälomat eivät onnistu – Entiselle maatalon emännälle Elisa Saukolle viiden viikon kesäloma on yhä luksusta

Kalajoen Taitokeskuksen vastaava neuvojaElisa Saukko aloitti kesälomansa juhannusviikolla, mutta keskuksen asiakkaat eivät sitä välttämättä hoksanneet: hänet nimittäin löysi silloin työpaikaltaan kangaspuiden ääreltä.

– Aloitin lomani kutomisella! Haaveilin koko kevätlukukauden, että minäkin pääsisin kutomaan, hän nauraa.

Kädentaidoilla hänen lomansa jatkuukin, sillä tämä viikko kuluu posliininmaalauskurssilla Kalajoen kristillisellä opistolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä saa keskittyä kokonaan maalaamiseen, ja aina välillä mennään valmiille ruualle. Se on aivan ruhtinaallista.

Pyrimme siihen, että jokainen saisi jonkin verran lomaa hyvän kesän aikana. Minna Herlevi kehitysjohtajaKannustalo Oy

Lomaohjelmaan kuuluu myös Riikan-risteily puolison kanssa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikana Elisa Saukko on viikon töissä ja palaa sitten vielä pariksi viikoksi lomalle.

– Minusta on ihan kiva lomailla kahdessa pätkässä. Viime kesänä olin lomalla viisi viikkoa putkeen. Sehän on ihan uskomatonta! Meillä oli ennen karjaa, ja silloin oli hyvä jos sai viikon pidettyä kesälomaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saukon mukaan kesälomien jakaminen sujuu Taitokeskuksessa hyvin, kun työntekijöitä on vain kaksi. Tänä kesänä uudella työkaverilla onkin vain viikon loma.

– Olen usein aloittanut lomani juhannusviikolta, koska silloin meillä on niin hiljaista.

Isommilla työnantajilla on erilaisia käytäntöjä kesälomien järjestelyissä. Malminetsintää ja timanttikairausta tekevällä kalajokisella Kati Oy:llä kaikki noin 125 työntekijää aloittavat kesälomansa juhannukselta.

– Tästä alkaa neljän viikon ja osalla viiden viikon loma. Pidämme koko yrityksen kiinni siihen asti, kunnes ensimmäiset työmaat alkavat heinäkuun lopulla, kertoo toimitusjohtajaMarkku Ojala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ojalan mukaan työn tilaajilla on samanlainen rytmi, joten käytäntö ei aiheuta ongelmia.

– Toki joskus on pakko pitää joku työmaa käynnissä, mutta pääsääntöisesti ollaan heinäkuu kiinni.

Käytännöllä on etunsa:

– Näin ei ole säätämistä lomien kanssa. Toki yhdeltä kuukaudelta ei ole laskutusta, mutta sen kanssa on opittu elämään. Tämä on kuitenkin pienemmän kiusan tie.

Ojala uskoo myös työntekijöiden olevan tyytyväisiä järjestelyyn.

– Iloisina he ainakin lähtevät lomalle, toimitusjohtaja naurahtaa.

Kannustalo Oy:ssä kesälomailu on haasteellista, koska talotehtaan työsesonki on juuri kesällä.

– Tuotanto pyörii täysillä kesällä, joten lomia koetetaan antaa pätkissä. Pyrimme siihen, että jokainen saisi jonkin verran lomaa hyvän kesän aikana, kertoo kehitysjohtajaMinna Herlevi.

Kellään ei kuitenkaan ole neljän viikon yhtäjaksoista lomaa kesäkuukausina. Herlevin mukaan työntekijät ymmärtävät, että se kuuluu alan luonteeseen.

Lomaviikot jaetaan yrityksessä neuvottelemalla.

– Meillä ei ole käytössä kylmää kiertolistaa, sillä neuvotteleminen toimii paremmin. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. Ne, joilla ei ole pieniä lapsia, voivat ehkä joustaa ja lomailla vähän myöhemmin. Hienosti työntekijät myös huomioivat toisensa: katsotaan, että jos sinä lomailet tuossa, niin minäpä jatkan sitten siitä.

Herlevi kertoo, että tuotannossa lomatuurauksia hoidetaan työvoiman vuokrausyritysten kautta, mutta vakituista henkilökuntaakin pitää aina olla paikalla. Kannustalolla on noin 80 työsuhteista työntekijää.

Loma on tärkeä oman jaksamisen kannalta, toteaa Elisa Saukko.

– Vaikka kuinka tykkää työstään, niin loma on tarpeen. Työ on kuitenkin mennyt hirmu kiireiseksi, ja siellä pitää olla sataprosenttisesti läsnä. Kesäloma on hyvä hengähdystauko.

Saukon mielestä lomaan pitääkin mahtua joutilaisuutta.

– Pihalla olisi ihan tajuttomasti hommaa, mutta kun ei kiinnosta pätkääkään...! Lomalla voi vain mennä takaterassille, pistää silmät kiinni ja kuunnella, kun pääskyset visertävät.

Fakta

Kesäloma

Pääsääntöisesti lomasta pitää sijoittaa 24 arkipäivää lomakaudelle, joka on 2.5.–30.9. Jos loman antaminen lomakaudella aiheuttaa kausiluonteisessa työssä olennaisia vaikeuksia työnantajan toiminnalle, kesäloma voidaan antaa lomakauden ulkopuolella saman kalenterivuoden aikana.

Kesällä 2018 Suomen työllisestä työvoimasta 33 prosenttia lomaili heinäkuussa.

Kesäkuussa lomalla oli 13 prosenttia ja elokuussa 12 prosenttia työllisistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä