sunnuntai 20.10.2019 | 15:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Valoisa juhannus tekee hyvää lomailijoille ja juhannuksen juhlijoille

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
To 20.6.2019 klo 20:30

Juhannuksen vietto muuttuu samoin kuin muidenkin juhlapyhien juhlinta: ruokaideoissa ollaan perinteisiä, mutta vaihteluakin haetaan. Yhä useammat ovat töissä kaikkina viikonpäivinä; ihmiset haluavat palveluja ja useimmat kaupat ovat auki.

Keskipohjanmaa kävi jututtamassa juhannusostoksilla olevia ihmisiä keskiviikkona. Ostoskäyttäytymiseen vaikuttaa luonnollisesti se, vietetäänkö keskikesän juhlaa mökillä saaressa vai lähellä kauppoja.

Kauppiaat tietävät, että juhannusta edeltävä torstai on kova kauppapäivä. Aaton pidempi aukiolo ja juhannuspäivän aukiolo saattavat tasoittaa myyyntiä verrattuna aiempiin vuosiin, kertoo K-Citymarket Kokkolan kauppias Antti Ahonen (KP 20.6.). KPO:n marketoimialajohtaja näkee positiivisena puolena sen, että asiakkaiden ei tarvitse hamstrata, sillä he tietävät, että kauppaan pääsee.

Halpa-Hallin päivittäistavaraosaston osastopäällikkö Markus Flinck tietää, että nykyään kuumalta grilliltä voi löytää entistä enemmän vihanneksia. Ostoskorista löytyy myös kalaa ja toki perinteisiäkin herkkuja kuten makkaraa ja grillattavaa lihaa.

Toisten juhla onkin loppujen työtä, ja monille työviikonloppu sopiikin. Sellaisissa ammateissa, joissa vuorotyö kuuluu asiaan, työntekijät eivät pidä itsestään selvänä pitkiä juhlavapaita. Joillakin työpaikoilla keskikesä on kaikkein kiireisintä aikaa.

Juhannusaattona liikenteen vilkkaimmat huiput ovat takana. Torstaina maanteillä ja rautateillä riitti väkeä ruuhkiksi asti. Keskipohjanmaan levikkialueella Kasitiellä Kokkolan ja Kalajoen seuduilla oli kova autoliikenne.

Isot juhannustapahtumat, mökit ja sukulaiset houkuttelevat ja tyhjentävät kaupunkeja. Kaupoissa tiedetään, että erilaiset pihapelit ovat kysyttyjä. Lämpimällä säällä ostetaan rantaleluja. Pitkiin pyhiin ja lomailuun sopii myös tekeminen.

Suomalaisten suurin lomasesonki alkaa juhannukselta. Pitkän työvuoden jälkeen kesäloma on odotettu ajanjakso kesäpuuhineen. Aurinko ja valo saavat elämän tuntumaan kevyemmältä ilman lomaakin. Kesätapahtumat, matkat ja mökkeily ovat virkistävää vaihtelua.

Aurinko ja valo saavat elämän tuntumaan kevyemmältä ilman lomaakin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »