Paikallisuutiset

Kokkolan Yli-Sokojalla sijaitsevalle pihamaalle on ilmestynyt patsaiden, Nooan arkin ja omarakenteisen kivikirkon rinnalle Italiassa valmistettu jouluseimi –  Leena Harjunpää on kylän monitoiminainen, jolla on työn alla jatkuvasti jotain: "Jos meillä on tällainen paikka, niin haluamme jakaa sen muillekin"

– Jos lasketaan se aika, mitä on mennyt yhtäjaksoisesti talkootyössä kahdeksana tuntina viitenä päivänä viikossa, siinä on mennyt neljä vuotta.

Kokkolan Yli-Sokojalla vanhassa vuonna 1820 rakennetussa talossa asuu todellinen tekijä.Leena Harjunpään pihamaalta löytyy muun muassa Nooan arkki ja yhteensä 14 rakennusta, suurin osa vanhoja aitoja. Pihan ylpeys on Leenan vuonna 2008 myöskin pappina työskentelevälle miehelleen syntymäpäivälahjaksi rakennuttama kivikirkko ja viime vuoden syntymäpäivälahjaksi rakennettu kellotapuli. Suomen pienin kivikirkko noudattaa tarkasti Pyhtään kirkon pohjapiirustusta, joskin se on kooltaan kymmenesosan. Harjunpään mies Martti Nykänen toimi aikoinaan 21 vuotta pappina Pyhtäällä.

Pihamaan uusi ilmestys on lasilla suojattu seimiasetelma, jonka Harjunpää bongasi Kokkolan entisen Eurokankaan tiloissa toimineen kirpputorin näyteikkunasta. Italiassa valmistettu seimi ostettiin halsualaiselta mieheltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seimessä tulivat mukana Jeesus, Joosef ja Maria sekä Itämaan tietäjät. Jeesus-lapsi odottaa vielä päärakennuksen sisätiloissa joulua, jolloin hänet asetetaan seimeen. Jouluna pimeän aikaan on myös tarkoitus valaista seimi ajastetuilla led-valoilla.

Leena Harjunpäällä ei ole tietoa, kuka toi seimen alunperin Italiasta Suomeen.
Leena Harjunpäällä ei ole tietoa, kuka toi seimen alunperin Italiasta Suomeen. Kuva: Markku Jokela

Harjunpäällä oli ollut jo aiemmin ajatuksena rakentaa itse traktorin peräkärryn päälle Maria, Joosef ja Itämaan tietäjät. Nyt peräkärry pääsi hyötykäyttöön, kun ostettu seimi asetettiin sen päälle.

– Tuttumme rakensi alustan seimiasetelmalle. Maalasimme ystäväni kanssa seimen sisältä ruskeaksi. Seimen lattia on golfmaton materiaalia. Halusin limen vihreän värin, ettei seimi erottuisi niin räikeänä puutarhassa. Peräkärryn alle on tulossa renkaiden tilalle kaunis kivijalka oman pihan kivistä.

Myös seimen sijainti suunniteltiin tarkkaan. Aluksi pariskunta suunnitteli asettavansa sen tielle päin, mutta he halusivat myös itse päästä ihailemaan sitä talon ikkunasta. Nyt seimi on sellaisessa asennossa, että sen näkee parkkipaikalta, mutta sen suunta on kuitenkin sisäpihalle päin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On se aika harvinaista, että jollain on jouluseimi, joka on yleisesti nähtävillä. Emme ajatelleet seimen hankinnassa vain itseämme, vaan kuinka me voisimme ilahduttaa muita ihmisiä.

Leena Harjunpään seuraava projekti Nooan vaimon jälkeen on Aatami ja Eeva, jotka asetetaan kirsikkapuiden läheisyyteen.
Leena Harjunpään seuraava projekti Nooan vaimon jälkeen on Aatami ja Eeva, jotka asetetaan kirsikkapuiden läheisyyteen. Kuva: Markku Jokela

Nyt työn alla Harjunpäällä on Nooan vaimo. Hän jatkaa K. H. Renlundin museon museotoimenjohtaja Kristiina Ahmaksen aloittamaa kehikkoa, joka on tehty raudoitusraudasta ja kanaverkosta ihmisen muotoiseksi. Harjunpäällä on oma tekniikkansa ihmishahmojen tekemiseen. Nooan hän muotoili seuraavalla tavalla:

– Ensin raudoitusraudasta tehdään runko. Sen jälkeen kanaverkosta muovaillaan ihmisen muoto. Ruiskutin uretaania jäykistämään muodon. Nooan pään mallina oli eräs kokkolalainen iäkäs mies. Olen tehnyt pään ensin savesta, sen jälkeen tehnyt kipsimuotin saven päälle. Sitten olen irrottanut kipsimuotin ja valanut sen betoniin. Jos koko hahmon tekisi betonista, se olisi valtavan painava.

– Kyllähän se on useampien kuukausien prosessi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nooan vaatteet ovat myös itsetehdyt.

– Sekoitin sementtiä kottikärryissä ja kastelin siinä lakanan palasia. Sitten päällystin kanaverkon kastelluilla palasilla. Ajattelin, että teen Nooalle alusvaatekerran lakanoista ja minulla oli valmiina Israelin matkalta tuotu kaftaani. Tein kengätkin räteistä. Siitä tuli upea, ihan vuosituhansia sitten eläneen miehen näköinen. Nooalla on myös Martin vanha kalevalaishattu.

– Sanon tätä Martin muotokuvaksi, kertoo Leena Harjunpää.
– Sanon tätä Martin muotokuvaksi, kertoo Leena Harjunpää. Kuva: Markku Jokela

Kuvanveistoa, keramiikkaa ja muun muassa nukkejen entisöintiä harrastava Harjunpää on ollut luova sielu koko ikänsä.

– Olen maalannut akvarelleja pienestä asti. Minua on aina kiinnostanut kolmiulotteisuus. Muuttaessani tänne aloin tehdä keramiikkaa. Selkäni on nyt ollut niin huonossa kunnossa, etten ole käynyt kuvanveistoharrastuksessa pariin vuoteen.

– Jumala on antanut minulle hyvän mielikuvituksen ja rohkeuden toteuttaa.

Harjunpää sai vasta kaupan päällisiksi rukoushuoneen penkkien ostossa kaksi mallinukkea, joista hän oli haaveillut jo pitkään. Nukeista tulee Aatami ja Eeva pihan puutarhaan uusilla kasvoilla.

Vaikka Harjunpäällä on jatkuvasti jotain työn alla, hän osaa myös ottaa aikaa itselleen.

– Joka aamu ennen kuin nousen ylös, mietin mielessäni: ”Mitä haluaisit Leena tänään tehdä?”. Ja jos ei huvita tehdä mitään, niin sitten en tee. Luen vaikka hyvää romaania.

Pihan kirsikkapuut alkavat kukkia kauniisti kesäisin.
Pihan kirsikkapuut alkavat kukkia kauniisti kesäisin. Kuva: Markku Jokela

Pariskunta muutti tänä vuonna Yli-Sokojalle pääsiäisenä ja lähtee takaisin keskusta-asuntoon lokakuussa talven ajaksi. Viimeisen kahden kuukauden aikana heidän luonaan on vieraillut 300 ihmistä. Ihmiset osaavat kuitenkin kunnioittaa pariskunnan yksityisyyttä. Välillä he parkkeeraavat parin kotipihaan, vaikka Kokkolan kaupunki on tehnyt kirkkoa vastapäätä vierasparkkipaikat. Silloin Leena huomauttaa asiasta. Muutoin hän ei koe vierailijoita taakaksi, päinvastoin.

– Olen kertonut ihmisille, että ennen vanhaan papit joutuivat asumaan pappiloissa. Vasta 1990-luvulla tuli vapautus, että papit saivat rakennuttaa oman kodin. Me totuimme siihen, että ovet ovat auki ja olemaan kaikkien käytettävissä. Jos ihmisille tapahtui jotain, he tulivat pappilaan.

Kivikirkon sisäseiniin on tehty kauniita kristillisiä maalauksia.
Kivikirkon sisäseiniin on tehty kauniita kristillisiä maalauksia. Kuva: Markku Jokela

Moni vierailija on haaveillut samanlaisesta pihapiiristä. Harjunpää on dokumentoinut kaikki pohjapiirustukset, suunnitelmat ja työpäivät vuosittain vihkoihin, joista näkee taloudelliset arviotkin siitä, paljonko uurastus on vaatinut.

– Ihmisillä on taipumus kaunistella menneitä. Päiväkirjoista näen konkreettisesti sen kovan työn, mitä tämä on vaatinut ja sen, miltä täällä näytti aluksi. Minullakin välillä unohtuu, mistä on lähdetty. Koska olen dokumentoinut kaiken, uskallan sanoa ihmisille, jotka haaveilevat samanlaisesta projektista, että miettikää tarkkaan.

Aviopari osti edesmenneen veteliläisen taiteilijan Leena Salmelan eläinteemaisia sementtipatsaita yhteensä 25 kappaletta.
Aviopari osti edesmenneen veteliläisen taiteilijan Leena Salmelan eläinteemaisia sementtipatsaita yhteensä 25 kappaletta. Kuva: Markku Jokela

– Olisimmehan voineet laittaa munalukot kirkkoon ja Nooan arkkiin, jos olisimme halunneet. Mutta jos meillä on tällainen paikka, niin haluamme jakaa sen muillekin. Nytkin vierailleet Lapuan karjalaiset kiittelivät, että he eivät ole olleet tällaisella retkellä pitkään aikaan. Ja me kerromme ihan tavallisia asioita.

Lähtiessäni Yli-Sokojalta, tuleva aviopari kaartaa pihaan. He ovat Leenan tuttuja, jotka hän vihkii heinäkuussa kotikirkossaan.

Kuka?

Leena Harjunpää

Ammatiltaan freelancer-pappi, yksityisyrittäjä, perheneuvoja ja työnohjaaja.

Kotoisin Kokkolasta, asuu nykyään Kokkolan Yli-Sokojalla kesän ja Kokkolan keskustassa talven.

Naimisissa Kokkolan seurakuntapastori Martti Nykäsen kanssa. Kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä