Paikallisuutiset

Kokkolan Rakkaus ja Runo –festivaali jalkautuu kahviloihin ja palvelukoteihin – Kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa paljon matalan kynnyksen kulttuuria ilmaiseksi

"Vanhat koirat tietävät ihmisten asioista enemmän kuin ihmiset itse. Eivätkä suostu puhumaan. Katsovat vain säälivästi", kokkolalaisen lausujayhdistys Helikat ry:nEsa Lindholm lausuuTommy TabermanninVanhat Koirat -runon loppusäkeitä kahvila Café Stiinassa maanantaina pidetyssä Kokkolan Rakkaus ja Runo -festivaalin tilaisuudessa.

Festivaalin perustajan ja puuhamiehenKeke Lammassaaren mukaan tapahtuman tarkoituksena on tarjota ihmisille matalan kynnyksen kulttuuria. Keskiviikkoiltana huipentuvan kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa runokaraokea, lavarunoutta ja sykähdyttäviä musiikkiesityksiä.

Kokkolalaisen lausujayhdistys Helikat ry:n lausuja Esa Lindholm lausui Tommy Tabermannin runoja Café Stiinassa maanantaina.
Kokkolalaisen lausujayhdistys Helikat ry:n lausuja Esa Lindholm lausui Tommy Tabermannin runoja Café Stiinassa maanantaina. Kuva: Robert Kauppinen

Tapahtuman osallistumiskynnystä laskee se, että taiteilijat vievät festivaaliesitykset ihmisten joukkoon jalkautumalla heidän luokseen esimerkiksi kahviloihin. Lisäksi lähes kaikkiin esityksiin ja ohjelmanumeroihin on vapaa pääsy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esiinnymme ihmisten arjen keskellä, kaupungin keskustassa, Lammassaari toteaa.

Festivaalin alullepanijaa on ilahduttanut se, että ihmiset osaavat nykyään yhdistää Rakkaus ja Runo -festivaalin osaksi kaupungin kulttuuritarjontaa ja he ovat kiinnostuneita tapahtumasta.

– Yleisö tulee määrätietoisemmin katsomaan festivaalin tapahtumia, Lammassaari sanoo.

Lammassaari osallistuu itse festivaalin järjestämiseen paitsi suunnittelijana myös esiintyjänä. Hän muun muassa lausuu tapahtumassa runoja ja musisoi solistina bändinsä Korppi Acoustic Experiencen kanssa. Lammassaaren festivaalin eteen tehdystä työstä saamansa palaute on niin ikään miellyttänyt häntä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen saanut kiitosta ja kannustusta sekä pyyntöjä siitä, että jatkaisin tätä. Kyllä se piristää.

Kokkolan Rakkaus ja Runo -festivaali järjestetään tänä vuonna jo neljättä kertaa. Lammassaari kertoo saaneensa idean runofestivaalin perustamisesta Kokkolaan huomatessaan että vaikka kaupungissa on paljon runoilijoita ja kirjoittajia, sanataidetapahtumat puuttuivat lähes kokonaan. Sen sijaan ajatuksen rakkauden liittämisestä luotavaan runofestivaaliin Lammassaari muistelee saaneensa Annikin Runofestivaaleilla, Tampereella, tajutessaan, ettei Suomessa ole olemassa rakkausrunofestivaalia, vaikka rakkauden kuvaaminen runoudessa on universaalia.

– Rakkaus on runon aihe, joka loistaa poissaolollaan muista runotapahtumista. Se on varmasti yleisin runon aihe.

Hän lisää, että festivaalin nimeksi tuli Rakkaus ja Runo -festivaali, koska hänellä ei ollut rohkeutta nimetä tapahtumaa yksinkertaisesti rakkausrunofestivaaliksi. Toisaalta nimivalinta on sittemmin osoittautunut oikeaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakkaus ja Runo -otsikon alle sopii kaikki maailman asiat. Jos olemme rakastavia ja suvaitsevia ihmisiä, ei ole olemassa sellaista asiaa, joka sen alle ei sopisi. Nimi on osoittautunut hyväksi ja se jää mieleen.

Kahviloihin jalkautumisen lisäksi tämänkesäisessä festivaalissa merkittävää on runo- ja musiikkiesitysten vieminen palvelukoteihin, mikä kuuluu festivaalin ohjelmaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Meillä on pari kolme esiintyjäkokoonpanoa, jotka tekevät vierailuita. Olen saanut houkuteltua myös muutaman lähihoitajaopiskelijan mukaan esiintymään, Lammassaari iloitsee.

Fakta

Rakkaus ja Runo -festivaali

Kokkolassa heinäkuun alussa järjestettävä kolmipäiväinen sana- ja monitaidefestivaali.

Perustettu vuonna 2016. Järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa.

Perustajana muusikko ja kansanlaulaja Keke Lammassaari.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä