Paikallisuutiset

Irlantilainen kansanmusiikki valtaa Kalajoen tulevana viikonloppuna – Taiteellinen johtaja Jari Sirniö odottaa tapahtumaa innolla: "On hyvä, mutta uupunut fiilis"

Kalajoki

Kalajoella kulttuurikesä jatkuu vain, tänä viikonloppuna irlantilaisen kansanmusiikkiin keskittyvän Irish Hooley -tapahtuman myötä. Torstaista sunnuntaihin kestävässä tapahtumassa esiintyy ulkomaisia ja kotimaisia irkkumusiikkiartisteja ja kokoonpanoja. Luvassa on niin tunnelmointia kuin folkrockia ja irlantilaisia juomalauluja.

Tapahtuman taiteellinen johtajaJari Sirniö kertoo, että he lähtivät järjestämään tämän vuoden tapahtumaa hieman viime tingassa. Hän alkoi varata artisteja vasta maaliskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On hyvä, mutta uupunut fiilis, hän kertoi keskiviikkona. – Viime hetkellä tuli isoja muutoksia esiintymispaikkoihinkin.

Sirniö on ollut tapahtuman järjestämisessä mukana alusta lähtien ja on muusikko itsekin. Moni hänen ystävistään soittaa irlantilaisia kansansävelmiä.

– Taru Sormusten Herrasta, kelttiläisyys ja tarut ovat olleet minulle aina lähellä sydäntä. Irkkulauluissa pompitaan ilossa ja mollissa, ja ne tekivät minuun folkmusiikissa aivan oman vaikutuksen.

Lohilaakso on yksi Irish Hooleyn estradeista.
Lohilaakso on yksi Irish Hooleyn estradeista. Kuva: Markku Jokela

Irish Hooleyta on järjestämässä myös Kalajoen kaupunki. Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajaAnita Ohtamaa kertoo, että Irish Hooley on kunnan ja yrittäjien yhteinen projekti. Kaupunki osallistuu artistien esiintymispalkkioiden maksamiseen. Lisäksi mukana on viisi kalajokista yritystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurin irlantilaisen musiikin tapahtuma Suomessa on Oulussa lokakuussa järjestettävä The Irish Festival of Oulu -tapahtuma. Ohtamaan mukaan he ovat yrittäneet painottaa Kalajoen ohjelmasisällössä hieman eri asioita.

– Meillä on enemmän laulua ja tarinankerrontaa.

Ohtamaa arvioi, että viime vuonna tapahtumassa oli noin 5000 kävijää. Hänestä on mahtavaa, että ihmiset ja artistit ovat lähteneet niin hyvin mukaan tapahtumaan.

– Tavoitellaan rentoa kesämeininkiä. Viikonloppuna pitäisi olla hyvä sää!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sirniö ja Ohtamaa ovat molemmat sitä mieltä, että Pohjanmaalla on hyvä irkkumusiikkiskene. Voisi sanoa, että Kaustisen kansanmusiikkifestivaali, Haapavesi Folk ja Kalajoki muodostavat yhdessä "kansanmusiikin Bermudan kolmion".

– Alueella on paljon irkkumusiikin harrastajia. Bändejä myös kootaan tapahtumaa varten, Ohtamaa kertoo.

– Kaustisen ja Haapaveden vuosikymmenten vaikutus näkyy.

Yksi Irish Hooleyn esiintyjistä on Kähtävältä kotoisin oleva muusikkoJani Autio. Hänkin on ollut menossa mukana alusta lähtien.

– Kuulun oikeastaan kalustoon! Olen vähän sellainen yleismies, hän nauraa.

Autio laulaa sekä soittaa kitaraa ja podrania. Hän tekee myös juontohommia. Irkkumusiikki on hänellekin mieleen, sillä hän pitää kovasti musiikkityylin menevästä meiningistä.

– Jos jossakin tehdään kansanmusiikkia niin Irlannissa! hän toteaa painokkaasti.

Sirniön mukaan Irish Hooley on esiintyjien mieleen. He tulevat mielellään esiintymään Kalajoelle. Irlantilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisesta kansanmusiikista.

– Tämä on myös artistien kokoontuminen. Täällä on hyvä yhteishenki, Sirniö kertoo.

Suomalaisissa ja irlantilaisissa on Sirniön mukaan samanlaisia piirteitä. Molemmat ovat pieniä kansoja, joiden historiassa on yhtymäkohtia.

– Samaa on tietynlainen vaatimattomuus. Ei pröystäillä esimerkiksi vaatteilla.

Fakta

Irish Hooley 2019

4.-7.7. Kalajoella

Musiikkiesityksiä Sandy Keltissä, Lohilaaksossa, BeachRose-ravintolassa, Hilmantorilla ja Beach Bar Surffarin terassilla

Tapahtumassa esiintyy muun muassa irlantilainen Troda, kotimaisista Adaya sekä lukuisia muita kokoonpanoja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä