sunnuntai 20.10.2019 | 13:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Kaikki pelaa vai pelaako mikään?

Juha Savela Keskipohjanmaa
Pe 5.7.2019 klo 20:30

Suomen Palloliiton 20 vuotta sitten käyntiin potkaisemalla Kaikki Pelaa -ohjelmalla oli hyvät ja ylevät lähtökohdat, joista jokaisen on helppo olla samaa mieltä.

Ohjelman arvoihin kuuluvista kiitoksen ja kannustamisen kulttuurista, jalkapallotoiminnan erilaisuuden ja paikallisuuden tukemisesta, moni-ilmeisestä jalkapallotarjonnasta ja muista periaatteista ei varmasti saa riitaa aikaiseksi.

Kaikki Pelaa -ohjelman tärkeä tavoite oli ja on myös ehkäistä ns. drop out -ilmiötä, jossa junnupelaajat lopettavat lajin harrastamisen murrosiässä, kun muut asiat alkavat kiinnostaa enemmän.

Tuo tavoite on tänä päivänä entistä tärkeämpi, kun liikkumattomuuden tuomat haasteet ja ongelmat tuntuvat vain kasvavan. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista sekä nuorista liikkuu tänä päivänä terveytensä kannalta riittävästi. UKK-instituutin viime vuonna koordinoiman tutkimuksen mukaan liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle nousevat vuositasolla kolmesta seitsemään miljardiin vuodessa.

Mitä useampi nuori saadaan pysymään lajin – ja ylipäätään liikunnan – parissa, sen parempi se on kaikille.

Mutta tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa, joka tuli selkeästi ilmi myös tiistain (2.7.) Keskipohjanmaassa julkaistussa jutussa. Tasapuolisesta ajattelumallista tulee helposti tasapäistävää. Juniorivalmentajille riittää, että jakaa tasaisesti peliaikaa jokaiselle: pelitaitojen opettamisella ei niinkään väliä. Toki tuo on kärjistys, mutta pahimmillaan myös tasapuolisuuden vaatimusten seuraus.

Kun kaikki pelaavat saman verran, parhaat eivät kehity, kun peliaikaa ei tule riittävästi. Jääkiekon puolella asia huomattiin suht' nopeasti ja juniorikiekkoilussa Kaikki Pelaa-systeemistä luovuttiin jo kymmenkunta vuotta sitten. Tulos on nähtävillä nyt, kun laineet, ahot, barkovit ja rantaset ovat jo parikymppisinä NHL:n tähtipelaajia.

Selvää on, ettei kaikista tule ammattilaispelaajia. Ei pidäkään tulla, joten harrastamisen mahdollisuuksia on suotava jokaiselle. Tasojoukkueet ovatkin yksi hyvä ratkaisu taata jokaiselle juniorille taitojensa ja motivaationsa mukainen pelipaikka.

Parhaat eivät kehity, kun peliaikaa ei tule riittävästi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »