torstai 21.11.2019 | 12:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: metsähiilipörssi herättää ihmetystä

Antti Savela Keskipohjanmaa
Su 7.7.2019 klo 06:30

Maa- ja metsätalousministeriössä on vireillä mielenkiintoinen projekti, josta lisää valaisua saadaan lähimmän vuoden aikana. MMM nimittäin pohtii erityisten metsähiilipörssien perustamista. Niistä tuettaisiin metsänomistajan ponnisteluja kasvihuonepäästöjen vähentämisessä.

Metsähiilipörssistä on tarkoitus tukea metsänomistajia, jotka haluavat sitoa hiiltä metsiin lykkäämällä hakkuita. Koska viiveestä koituu taloudellisia menetyksiä, ideana on, että pörssiin sijoittavat tahot maksavat puuntuottajille korvausta puutilin menetyksestä. Valtiovalta toivoo, että rahoitus kerätään yksityisiltä sijoittajilta, jolloin valtion vähät budjettivarat voidaan ohjata muualle.

Aiemmin valtio on hyvittänyt suojeltavien metsien taloudellisia tappioita niin sanotulla Metso-ohjelmalla. Nyt korvausta maksettaisiin myös talousmetsistä.

Metsänomistajat ihmettelevät suunnitelmia. Metsänomistaja Markku Pajala Kälviältä epäilee Keskipohjanmaan haastattelussa koko järjestelmän järkevyyttä. Hänen mukaansa päätehakkuun viivästyminen lykkää myös uusien taimikoiden perustamista. Pajala muistuttaa, että taimikko kasvaa neljänneksellä kun taas vanha metsä vain 2 prosenttia vuositasolla.

Voi hyvin kuvitella, ettei myöskään metsäteollisuus hurraa uusille suunnitelmille. Tähän saakka puu on liikkunut markkinaehtoisesti. Metsähiilipörssi hidastaisi hakkuita ja voisi vaikeuttaa puun saatavuutta. Vajeen teollisuus joutuisi korvaamaan ehkä tuontipuulla.

Metsänomistajat ja metsäteollisuus odottavat EU:ssa valmisteltavan LULUCF-asetuksen sisältämän valtiokohtaisen niulutavoitteen tarkennuksia. Suomen osalta katseet kohdistuvat metsään ja maatalouteen. EU:lta voi tulla säädöksiä, jotka vaativat hiilinielujen kasvattamista. Todennäköisesti Suomi joutuu itse päättämään, kuinka velvoitteensa hoitaa.

Toisaalta Euroopan unionista tulee myös toisenlaista signaalia. Muutamat niin sanotut Itä-Euroopan maat ovat suhtautuneet tähän saakka erittäin nihkeästi komission suunnitelmiin muuttaa Eurooppa hiilineutraaliksi vuonna 2050.

Joka tapauksessa päästöistä ja hiilinieluista käydään nyt kovaa keskustelua. Jo aivan lähitulevaisuudessa selviää esimerkiksi se, kuinka metsähiilipörssi etenee, vai eteneekö se lainkaan.

Voi hyvin kuvitella, ettei myöskään metsäteollisuus hurraa uusille suunnitelmille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »