Paikallisuutiset

Biokaasua ja aurinkoa – Nivala Areenassa haluttiin lisää lähienergiaa

Nivalalaisten tuulivoimakanta on liikahtanut myönteisempään suuntaan. Näin voisi päätellä Nivala Areenan energiakeskustelun yhteydessä monisatapäiselle yleisölle tehdystä käsiennostoäänestyksestä.

– Taisi tulla tasapeli, arvioi keskustelun juontajana toiminut Nivala -lehden päätoimittajaRisto Puolimatka.

Naapurikunnista poiketen pitäjään ei ole vielä noussut yhtään tuulivoimala-aluetta, vaikka yhdelle on luvat olemassa. Lähipitäjien voimaloita kyllä näkyy lakeuden yllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keinot maailman pelastamiseen olivat keskustelijoilla selvillä.

Raahen terästehdas ja Porvoon jalostamot tuottavat enemmän päästöjä kuin maan koko autoliikenne yhteensä. Ilkka Ruostetsaari Professori, Tampereen yliopisto

– Jos fossiiliset polttoaineet lopetetaan, on tuuli erittäin hyvä vaihtoehto, mutta muitakin pitää olla, sanoi tuulivoimayhtiön toimitusjohtajaKim Tahkoniemi.

– Monipuolinen energiatuotanto on kestävä ratkaisu. Näytämme tietä koko maailmalle ja samalla luomme uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia kotimaassa, linjasi lahtelainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriVille Skinnari (sd).

– Ennen kuin pelastetaan on oltava hätä. Vielä voimme vaihtaa suuntaa. Yksittäistä ratkaisua ei ole, vaan monipuolisuus on parasta. Meillä on valtava potentiaali bioenergiassa, muistutti toimitusjohtajaHannu Petäistö Nivalan Kaukolämpö Oy:stä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monipuolisen energiapaletin puolesta puhui myös energiakysymyksiä tutkinut valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Miksi ei lisätä aurinkoenergiaa? yleisöstä kysyttiin.

– Se on paikallisesti päätettävissä. Yrityspuolella rakennetaan aurinkovoimaloita. Kuntiin tulee paneeleja, jos kuntapäättäjät niin haluavat, vastasi oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas).

– Maakunnissa pitää hyödyntää lähienergiaa. Tehdään bioenergiaa lannasta ja metsänhoidon sivuvirroista, linjasi professoriIlkka Ruostetsaari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Liikennepolttoainepuolelle kaivataan vaihtoehtoa fossiilisille. Biokaasussa on merkittävä potentiaali ja Nivala voisi olla suunnannäyttäjänä. Mieluummin kaasua Nivalasta kuin öljyä Saudi-Arabiasta! Sarkkinen innostui.

– Aurinkopaneeleja ei kannata laittaa, koska nyt pystymme tekemään edullisemmin energiaa muilla ratkaisuilla, muistutti realiteeteista kaukolämpömies Hannu Petäistö.

Haluttiin myös tietää, miksi TM Voima pystyttää tuulivoimaloita alle kahden kilometrin etäisyydelle taloista.

– Meillä on tällä hetkellä 14 voimalaa Alavieskassa ja 9 Ylivieskassa. Yhdestä voimalasta Alavieskassa on noin kilomeri lähimpään asuntoon. Nivalaan suunnitellussa tuulipuistossa on lähin etäisyys talosta 1,4 kilometriä. Tanskassa etäisyydet ovat vain satoja metrejä. Uusien voimaloiden melutasot ovat laskeneet, Kim Tahkoniemi vastasi.

Jääkö pohjoinen etelän idealistien jalkoihin? yleisössä epäiltiin.

– Etelässä halutaan viedä turve nopeasti alas ja rajoittaa henkilöautoliikennettä. Kokonaisuus unohtuu. Raahen terästehdas ja Porvoon jalostamot tuottavat enemmän päästöjä kuin maan koko autoliikenne yhteensä. Kaikki on otettava mukaan keskusteluun, muistutti Ilkka Ruostetsaari.

Hanna Sarkkinen ehdotti ratkaisuksi erilaista päästövähennyspolitiikkaa maan eri alueille.

Sähkö vuonna 2018

Ydinvoimalla tuotettiin sähköstä 25 prosenttia

Tuonnin osuus oli 23 prosenttia

Vesivoiman 15 prosenttia

Biomassan 14 prosenttia

Kivihiilen ja tuulen osuus 7 prosenttia

Teollisuus käyttää 47 prosenttia kaikesta sähköstä

Asuminen ja maatalous käyttävät 28 prosenttia

Palvelut ja rakentaminen 22 prosenttia

Lähde: Energiateollisuus ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä